Foto: Boerderij AlgemeenNieuws

Aantal gemelde bedrijven met blauwtong nadert 4.000

Het officiële aantal bedrijven dat te maken heeft met blauwtong nadert de 4.000. Dat blijkt uit een overzicht van de NVWA.

Volgens de NVWA-cijfers is het aantal PCR-positieve bedrijven opgelopen naar 2.542. Het aantal bedrijven dat op basis van klinische verschijnselen positief is verklaard, staat op 1.372. De meeste besmettingen bevinden zich in Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

Een klinische besmetting in Limburg is inmiddels weer van de kaart afgehaald. Dit omdat uit bloedonderzoek bleek dat het dier toch niet besmet was met het blauwtongvirus. Daarmee is Limburg de enige provincie waar geen blauwtongbesmettingen zijn gemeld. Een ander geval dat eerder in Limburg op de kaart stond, bleek eveneens niet te kloppen. Hier was een fout gemaakt bij de postcode.

Oversterfte 1.000 dieren per dag

Volgens directeur Reinard Everts van de Nederlandse Schapen – en Geitenfokkersorganisatie (NSFO) is het aantal bedrijven dat te maken heeft met sterfte als gevolg van blauwtong vele malen hoger dan het aantal bedrijven dat bij de NVWA is geregistreerd. Hij baseert zich op de mortaliteit onder schapen. De NSFO verzamelt gegevens van schapenhouders over sterfte op de bedrijven, en extrapoleert dat aantal om tot een landelijk beeld te komen.

Van de bedrijven die zijn aangesloten bij het NSFO-onderzoek naar oversterfte, blijkt 12,4% sinds begin september minimaal twee dode schapen te hebben en een mortaliteit op bedrijfsniveau van boven de 5%. Volgens Everts, die ook dierenarts is, was de oversterfte de afgelopen weken bijna 1.000 dieren per dag. Bij 45% van de bedrijven is de sterfte onder schapen 20% of hoger.

Verplicht om besmetting te melden

De NVWA reageert dat blauwtong een meldingsplichtige ziekte is; veehouders zijn verplicht een besmetting te melden. “Bij een ziekte als MKZ of varkenspest wordt niet-melden strafrechtelijk vervolgd”, legt een woordvoerder uit.

Om goed in beeld te hebben hoe het blauwtongvirus zich verspreidt, is het wel belangrijk dat veehouders en dierenartsen besmettingen melden. De NVWA erkent dat er bij hun cijfers best sprake kan zijn van een onderregistratie omdat niet alle besmettingen gemeld zijn.

De NVWA is inmiddels op social media een campagne begonnen om de meldplicht voor blauwtong extra onder de aandacht te brengen. De meldplicht is vooral van belang om de verspreiding van het virus inzichtelijk te houden. Veehouders kunnen zelf via de website een besmetting melden als ze vermoeden dat er blauwtong is. In overleg met de dierenarts kan dan besloten worden wel of geen bloedonderzoek te doen. Bloedonderzoek is niet verplicht voor het melden van blauwtong.

Beheer
WP Admin