Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Inschrijving beëindigingsregeling ROK verlengd

De inschrijftermijn voor de beëindigingsregeling voor varkenshouders, Regeling Omgevings Kwaliteit (ROK), is verlengd tot en met 7 november.

Dat maakt initiatiefnemer Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) bekend. Reden voor de verlenging is een aanpassing van de vergoeding voor de varkensrechten voor de deelnemers.

“Binnen de ROK willen we deelnemende varkenshouders een marktconforme vergoeding voor hun varkensrechten bieden. Die was vastgesteld op basis van de prijs van rechten in augustus 2017, € 105 in regio Zuid en € 70 in de regio’s Oost en Overig”, vertelt Paul Jansen, directeur van het Ontwikkelingsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de regeling.

Sloop van een varkensstal. De inschrijftermijn voor de ROK is met één week verlengd. - Foto: Ruud Ploeg
Sloop van een varkensstal. De inschrijftermijn voor de ROK is met één week verlengd. - Foto: Ruud Ploeg

Hoogte vergoeding rechten nog niet bekend

“De prijs van varkensrechten is sinds augustus gestegen doordat minister Kamp bekend maakte dat de ontheffingen in het kader van de POR-regeling niet verlengd worden na dit jaar. Daardoor is onze vergoeding niet meer marktconform zodra de overeenkomst in december wordt getekend”, legt Jansen uit. “De vergoeding voor de rechten is de prijs van varkensrechten in december”, vult hij aan.

Dat betekent dat de hoogte van de vergoeding voor de rechten nu nog niet bekend is. Het budget van de regeling blijft hetzelfde. Dat betekent dat minder bedrijven kunnen deelnemen. “We selecteren de inschrijvers op basis van de geur impact van het bedrijf op de omgeving”, zegt Jansen. Eerder al liet hij weten dat er veel belangstelling is voor deelname aan de ROK. De kans bestaat dat niet alle inschrijvers kunnen meedoen.

Eén reactie

  • eenvoudige boer

    Wel raar is dat er veel belangstelling is en misschien overtekend wordt en toch de vergoeding omhoog gaat. Ik denk eerder veel belangstelling, maar weinig daadwerkelijk inschrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.