Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

RVO geeft voorlopig geen beschikkingen uit voor stoppers LBV+

Zeker 175 ondernemers moeten langer wachten op een positief oordeel over hun aanvraag om mee te doen aan de stoppersregeling LBV+. Het budget is op en in afwachting van goedkeuring van dat geld kan RVO geen beschikkingen versturen. Dat laat de uitvoeringsorganisatie weten na vragen van Boerderij.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is bezig met het beoordelen van de aanvragen van boeren die wel willen stoppen voor 120% van de bedrijfswaarde. 175 ondernemers moeten nog wat langer wachten op een positief oordeel, omdat het budget in principe overschreden is. Het ministerie van LNV wil extra geld vrijmaken, maar dit is nog niet definitief. Tot die tijd kan RVO geen beschikkingen, waar ook het subsidiebedrag voor het staken van het bedrijf in staat, uitsturen.

Voor deze LBV+-regeling geldt in eerste instantie ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, dus de ondernemers die het eerst een (volledige) aanvraag hebben gedaan, hebben inmiddels een beslissing van RVO op de mat. Dat zijn er tot nu toe 248.

Nog stemmen over extra budget

Het ministerie heeft zich voorgenomen om het mogelijk te maken dat alle ondernemers die zich aanmelden voor de LBV+, de regeling in het kader van de aanpak piekbelasting, kunnen stoppen. Het extra budget hiervoor is in januari aangekondigd, maar de Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer moeten er nog over stemmen. Het extra budget moet nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie. In afwachting daarvan staat de (positieve) beoordeling van dus 175 ondernemers op pauze. Dat aantal kan in de loop der tijd, naarmate meer volledige aanvragen beoordeeld zijn, oplopen. RVO geeft aan wel afwijzingen te kunnen versturen.

Hoelang deze ondernemers (langer) in spanning blijven zitten, kan zowel het ministerie van Landbouw als RVO niet zeggen. De stemming over het extra geld voor de opkoopregelingen zit in de landbouwbegroting, waar aankomende donderdag 15 februari over wordt gestemd in de Tweede Kamer. Wanneer de Eerste Kamer zich hierover buigt, is nog niet gepland. Ook het verloop van het traject met de Europese Commissie is onbekend, aldus het ministerie.

Beheer
WP Admin