Boerenblog

3 reacties

‘Protesteren of profiteren’

Als uiterste poging boer te blijven, ondersteun ik blokkade distributiecentra.

Tijdens de cursus voor educatieboer(in) die mijn vrouw Paula volgt, gingen de leraren in staking. Die leraren staakten vanwege een hoge werkdruk en om maar 9,6% loonsverhoging te krijgen.

Wat mij betreft staken ze nog vaker en brengen ze de kinderen dan naar ons, naar de boeren toe

Mogen leraren dan niet staken, zult u zich afvragen. Wat mij betreft staken ze nog vaker en brengen ze de kinderen dan naar ons, naar de boeren toe. Dat is immers een perfecte kans om de volgende generatie te leren hoe het bij de boer gaat en waar ons voedsel vandaan komt. Bijna alle problemen waar op dit moment de boeren mee worstelen, worden namelijk veroorzaakt door een categorie mensen die ons als boeren niet goed kent. Bij deze huidige generatie beslissers is dit niet meer te herstellen, maar de volgende generatie kunnen we op laten groeien met het eerlijke boerenverhaal.

Belevend leren

Voor € 140 (betaald door de boerenorganisaties zelf) geven we een dagdeel les aan kinderen van de basisscholen. Dit doen we door middel van belevend leren waarbij de kinderen al hun zintuigen kunnen gebruiken. Hiermee helpen we tevens de werkdruk te verlagen in het onderwijs. Op de langere termijn hoeven we niet zo veel meer uit te leggen en blijven we in het hart van deze jonge leerlingen. Een investering waard zou ik zeggen. Dus ga eens naar de site van www.educatieboeren.nl. Niet om ons met geld te steunen maar om je op te geven als educatieboer.

Blijven protesteren

Hoe dienen we dan met de huidige generatie beslissers in Den Haag om te gaan? Eigenlijk zie ik maar één oplossing. Zoveel protesteren dat de politieke stedeling ook begint te beseffen dat voedsel van het platteland komt en dat zij daarvan afhankelijk zijn. Daarvoor is het platleggen van alle distributiecentra van alle grote supermarkten in Nederland een unieke mogelijkheid. Dat je daarbij het risico loopt op een straf van € 300 en een voorwaardelijke gevangenisstraf zal voor menig boer geen probleem zijn. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat dit gaat gebeuren. De eerste signalen zijn er al: lijsten met 35 distributiecentra gaan al rond.

Uiterste poging om boer te blijven

Ik vraag mezelf af of ik daaraan wil meewerken. De vraag stellen is hem beantwoorden; ik realiseer me dat ik dat met het schrijven van deze column al doe.

Het zit diep, die onrechtvaardigheid, heel diep

Overwegende deze passage te schrappen en realiserende dat ik het eigenlijk in de grond van mijn hart wel zo voel, zou ik dit middel wel ondersteunen. Het is een uiterste poging om boer te blijven. Het zit diep, die onrechtvaardigheid, heel diep.

Na eerdere stakingen en blokkades in het buitenland, waardoor er minder of geen voedsel meer in de winkels lag, bleken aanpassingen van beleid heel snel mogelijk. Ik laat aan u de keus, wilt u profiteren of leren van protesteren?

Laatste reacties

 • Erik, mooi initiatief om de kinderen dit bij te brengen, de meesten zijn idd totaal vervreemd van het platteland en hebben geen idee hoe hun eten wordt gemaakt.
  Het platleggen van de voedselvoorziening kan nog wel eens nodig zijn en daar zijn we nu als collectief ook toe in staat.
  De overheid is zich daar ook heel goed van bewust dus zal het voorstel van het collectief dan ook serieus moeten nemen.
  De huidige gigantische vraag naar varkens vlees uit China is eigenlijk al een mooie voorzet; het maakt niet uit hoe dit vlees geproduceerd is ,ze hebben honger en dit duurt nog wel eventjes door die AVP.
  vr gr René

 • Kelholt

  Beste Erik,
  Ik neem dat je voor het schrijven van deze column geïnspireerd bent door het vragenuurtje voor kinderen.
  Hieronder een linkje naar een vraag, kijk en huiver:
  https://twitter.com/i/status/1196785389983408128
  Een volwassen vraag en een politiek (halve waarheid) antwoord. Beweert Carola hier nou echt dat er Nederlandse inspecteurs in Braziliaanse, Thailandse en Oekraïnse slachthuizen rondlopen? Dacht het niet.
  Daarom nog een volwassen vraag aan minister Schouten: 'Waarom importeren we zoveel laagwaardig pluimveevlees terwijl we hier in Nederland meer dan zelfvoorzienend zijn met pluimveevlees geproduceerd naar de hoogste dierenwelzijn eisen ter wereld? Is er onder de Nederlandse consumenten dan toch heel veel vraag naar goedkoop en laagwaardig pluimveevlees?'

 • Noordam2

  Keelholt, dit is het antwoord: Ukraine moet van Timmermans en zijn vrienden los geweekt worden van Rusland dus krijgt allerlei privileges , en het plof vlees uit Zuid Amerika mag hierheen komen als ruilobject voor de Duitse auto industrie, 5 miljard aan auto’s! Op zich is dat financieel wel een goede deal denk, maar zadel dan ons niet op met overdreven maatregelen die sterk kosten verhogend zijn. Om dan ook nog met een uitgestreken gezicht te zeggen dat ze het zo goed voorheeft met de boeren! Hipocriet!

Of registreer je om te kunnen reageren.