Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Politieman accepteert straf voor schot bij trekkerprotest

De politieman die eind vorig jaar werd veroordeeld voor het schieten op een jonge tractorbestuurder tijdens een boerenprotest in Heerenveen, trekt zijn hoger beroep in. De agent, die een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand kreeg, is het nog steeds oneens met de veroordeling. Maar hij “kiest thans voor rust en ziet om die reden af van het doorzetten van hoger beroep”, meldt zijn advocaat.

Tijdens de behandeling van de zaak werd de identiteit van de agent afgeschermd omdat hij werd bedreigd, aldus de advocaat. Die bedreigingen hebben “een zeer grote invloed op het persoonlijke leven van hem en diens familie” gehad. De politieman vindt “de impact van de gehele strafzaak te groot” om ook nog in hoger beroep te gaan.

Agent schuldig aan poging tot doodslag

De agent schoot bij het boerenprotest op 5 juli 2022 gericht op de trekker waarin de toen 16-jarige bestuurder zat. De kogel raakte de jongen niet, maar wel de cabine van de rijdende tractor. De politieman verklaarde dat hij “in een grote hectiek” zijn vuurwapen had getrokken en uit noodweer had gehandeld. De rechtbank zag dat anders en achtte de agent schuldig aan poging tot doodslag.

Of de politieman in dienst kan blijven nu de veroordeling definitief is, is nog niet duidelijk. Na de uitspraak in december meldde de politie-eenheid Noord-Nederland dat de man, die bijna met pensioen gaat, “ontheffing van werkzaamheden” had. “We gaan met hem in overleg hoe hij het laatste deel van zijn loopbaan gaat invullen”, zei plaatsvervangend politiechef van de eenheid Joop de Schepper destijds.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin