Boerenblog

‘Wat kunt ú doen?’

‘Een bezoek aan een U2-concert leidt tot bijzondere bezoekers aan onze stal’. Columnist Erik Stegink ontvangt vluchtelingen op zijn varkensbedrijf. Ook werpt hij de vraag op: wat kunt ú doen om akelige zaken als stalbranden en voedselschandalen te helpen voorkomen?

Boer zijn in vakantietijd geeft in deze vakantieperiode extra druk op de ketel. De verzorging van dieren gaat altijd door en medewerkers hebben ook recht op vakantie. Mede daarom gaan mijn vrouw Paula en ik buiten deze periode weg. We geven in de vakantietijd elke woensdagavond rondleidingen op ons bedrijf, speciaal voor campinggasten en geïnteresseerden, en zo nu en dan maken we uitstapjes in de buurt.

U2, boekenmarkt en EK vrouwenvoetbal

We hebben net 2 leuke weken achter de rug, waarin we het U2-concert in Amsterdam bezochten en de boekenmarkt en het EK damesvoetbal in Deventer. En we zijn heerlijk uit eten geweest met familie, vanwege mijn 50ste verjaardag en omdat onze oudste zoon zijn diploma heeft behaald.

U2-leadzanger Bono tijdens concert van U2. - Foto: ANP
U2-leadzanger Bono tijdens concert van U2. - Foto: ANP

Nu zult u denken: wat moet ik hier nu mee, dit is toch allemaal voer voor sociale media, niet ‘columnwaardig’? Ik heb het echter nodig om ook leuke dingen te benoemen, want als je in dezelfde week alleen maar aan het uitleggen bent dat niet alle grote varkensbedrijven brandgevaarlijk zijn en dat niet alle eieren gif bevatten, wil je ook wel eens genieten en alles iets kunnen relativeren.

Syrisch meisje kwam in beeld tijdens U2-concert

Dat laatste kwam het best bij mij binnen toen we bij het concert van U2 op het grote ledscherm een vraag gesteld kregen door een jong Syrisch meisje: “Wat kunt ú doen om mensen te helpen die helemaal niets meer hebben en helemaal alleen staan?” Een vol stadion werd doodstil ...

Als ondernemer dacht ik aan de familie Straathof en al die getroffen pluimveehouders. Maar als mens denk je aan al die mensen in oorlogsgebieden. Wat kan ik doen?

U2 tijdens een optreden in de Amsterdam ArenA voor de 'The Joshua Tree Tour 2017'. - Foto: ANP
U2 tijdens een optreden in de Amsterdam ArenA voor de 'The Joshua Tree Tour 2017'. - Foto: ANP

Vluchtelingen ontvangen op varkensbedrijf

In het nieuws hoor je niet zoveel meer over vluchtelingen. De problemen met opvang lopen gelukkig terug. Toch bleef het mij in de stal bezighouden. Wat kunnen wij doen voor zulke mensen, zoals in het U2-concert gevraagd werd?

Alsof toeval niet bestaat, belt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ons op. Piggy’s Palace geeft toch rondleidingen op woensdagavonden? Ja, iedereen kan dan ons varkensbedrijf bezoeken en we verzorgen dan een rondleiding met spelelement. Het COA legde uit dat het jonge vluchtelingen drie maanden voor de asielprocedure opvangt en daarbij nog wat afleiding zoekt voor deze kinderen. Daarbij zou een bezoek aan een varkensbedrijf misschien best passen.

'Alsof toeval niet bestaat, belt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ons op'

‘Zijn dit dan varkens mijdende moslims?’

Het riep bij mij wel veel vragen op. Zijn dit dan varkens mijdende moslims? Kunnen we elkaar wel verstaan? Klikt het wel met de andere bezoekers? Maar de vraag van het U2-concert ‘Wat kunt ú doen’ kwam terug in mijn gedachten en ik wist het zeker. We doen dit als mens om deze jongeren te helpen. Een avondje biggen knuffelen en samen met varkens van de glijbaan glijden.

Als ondernemer vraag ik me af hoe we bedrijven, getroffen door brandschades of voedselschandalen, kunnen helpen. Een luisterend oor? Ondersteuning in de bedrijfsvoering of misschien op beleidszaken goede aanpassingen organiseren? Kan de consument deze bedrijven helpen door misschien iets meer voor voedselproducten te betalen?

Ik vraag u: wat kunt ú doen om stalbranden en voedselschandalen te voorkomen?

Of registreer je om te kunnen reageren.