Redactieblog

5121 x bekeken 30 reacties

Varkensvriendelijker alternatief voor CO2-verdoving

Verdoven van varkens voor de slacht gaat veelal met CO2. Dat is gruwelijk, maar mede dankzij Eyes on Animals wordt gezocht naar alternatieven.

In Rheda Wiedenbruck, Duitsland, staat de grootste varkensslachterij van Europa. Ik weet niet meer precies hoe vaak ik er ben geweest. Ik zit nu in de trein terug naar Nederland, vol adrenaline. Het was een belangrijke dag vandaag. Ik reis alleen, dus ik kan het met niemand delen. Het is rustig in de trein. Het Duitse heuvellandschap trekt aan me voorbij. Ik pak mijn laptop en zet mijn gedachten op papier.

Grote slachthuizen hebben middelen om innovatieve verbeteringen door te voeren
Grootschaligheid hoeft niet altijd negatief te zijn. Kleinere slachthuizen gaan vaak beter om met de dieren, maar grote slachthuizen hebben middelen om innovatieve verbeteringen door te voeren. Zo ook Tönnies, het slachthuis waar ik vandaag was. Eyes on Animals praat al jaren met dat bedrijf over het welzijn van de varkens die het slacht. Er is al veel verbeterd. Tönnies is inmiddels een van de beste slachthuizen die ik ken. Maar, zoals in zo veel slachterijen, wordt ook daar CO2 gebruikt om varkens te verdoven voor de slacht.

CO2-verdoving bij varkens is gruwelijk om te zien
Wie varkens heeft gezien nadat ze hoge concentraties CO2 kregen toegediend, zal dit niet gauw vergeten. Een gruwelijk gezicht. Het gevoel heerst dat er geen andere opties zijn om varkens te verdoven, maar dat betekent niet dat deze manier oké is en dat we dit kunnen verdedigen en moeten accepteren. Er zijn altijd alternatieven. Waar een wil is, is een weg. Het is onvoorstelbaar waar de techniek toe in staat is wanneer ergens vraag naar is. Tot nu toe is die vraag er nauwelijks en wordt er dus niet gewerkt aan alternatieven. Komt het doordat de varkens letterlijk uit het zicht zijn in de CO2-liften? Denken we echt dat wat we niet zien niet bestaat? Zelfs de varkensvervoerders die ik sprak dachten dat CO2 een prima methode is. Of ze het gezien hadden? Dat niet.
In 2012 maakte Eyes on Animals een video, met toestemming van verschillende slachthuizen, waarin varkens te zien zijn in CO2-liften. Niet een fleurig beeld. Het is zeer pijnlijk om CO2 in te ademen (het gas verbrandt de slijmvliezen). De varkens happen naar adem en vechten uit alle macht voor hun leven gedurende 15 tot 20 seconden. Dat klinkt misschien kort, maar voor een pijnlijke doodsstrijd is dat lang.

Diervriendelijk en commercieel verdovingsalternatief bedenken
Vandaag spraken we met Tönnies en een bedrijf dat benodigdheden voor slachthuizen produceert. We hopen dat zij gezamenlijk een diervriendelijker alternatief voor CO2 kunnen bedenken dat commercieel interessant is. Tönnies heeft al plannen gemaakt om laboratoriumexperimenten te doen naar alternatieven. V-Cons wil ook meedoen aan het ontwikkelen van alternatieven voor CO2. De bedrijven hebben de knowhow om het te laten gebeuren, wij hebben de passie om ze aan te blijven moedigen en druk uit te oefenen op het ondernemen van actie.

Concrete plannen voor en onderzoek van nieuwe verdovingsmethode
Concrete plannen zijn in de maak en onderzoek gaat binnenkort van start. Het begin van een nieuwe verdovingsmethode. Er komt een dag waarop CO2 vervangen wordt door een diervriendelijker alternatief.  Dat is niet genoeg voor mij om ook maar een hapje van een Bratwurst te nemen, maar zeker genoeg om de varkensindustrie te prijzen wanneer deze enorm belangrijke verbetering tot stand komt!
De trein dendert verder en ik ben bijna bij de Nederlandse grens. Ik leg mijn laptop even aan de kant en dommel een beetje weg. In plaats van schaapjes tel ik in gedachten hoeveel varkensslachterijen de nieuwe methode kunnen invoeren. Uitrekenen hoeveel varkens er dan minder zouden lijden kan niet, dat zijn er miljoenen en miljoenen.
Het was een belangrijke dag vandaag.

Laatste reacties

 • John*

  als ik dit zo zie lijkt me de electrische verdoving diervriendelijker dan de co2 verdoving, Het is gebeurd voordat het varken t ook maar in de gaten heeft.


 • bertes

   Het is zeer pijnlijk om CO2 in te ademen (het gas verbrandt de slijmvliezen). hoe zit dat met verdoven bij castreren. de belangenbehartigers hebben met vergaderen, verdoven met co2 verplicht laten worden, (ze hebben geld belangen in de handel met co2 gas vooral NVV) en andere middelen niet erkend.

 • Mozes

  Deze column is realistischer en zinvoller dan de vorige. 

 • flyinghollander

  waar ze niet meer op reageerd om haar waarheid niet klopte?

 • boerkebrabant

  ik ben vorig week bij van rooi geweest, daar word ook op die manier verdooft, als je dan ziet hoe rustig ze de tegelijk de verdover in gaan, buten dat ze een voor een de band op moeten, ook hoorden we geen enkel varken. en als ze uit de verdover kwamen lagen ze er naar mijn mening niet bij, dat ze een stress hadden gehad, als het beter kan moet dat natuurlijk, maar wat wij daar zagen zag er diervriendelijk uit,

 • alco1

  Met CO2 verdoven voor castreren? Worden dan de slijmvliezen niet verbrand?
  Ik kan niets anders bedenken dat dat verbranden niet zo kan zijn.
  De doodstrijd waar Lesley Moffat het over heeft kan ik dan ook niet anders omschrijven als zenuwtrekken.
  Wie het overlijden van onze eigen dierbaren meemaakt zullen deze zenuwtrekken ook moeten aanschouwen.

 • joannes

  Ze laat zich mooi voor een karretje spannen die bepaalde slachterijen en leveranciers een wit voetje Politiek moet opleveren. Als je het idee maar op die Eyes on Animals manier kan brengen zijn er velen die daar brood in zien blijkbaar. Het is ordinaire marketing in de varkensslachterij wereld!  Vooral die dat laatste, ¨ Uitrekenen hoeveel varkens er dan minder zouden lijden kan niet, dat zijn er miljoenen en miljoenen. ¨ zullen velen in Euros dromen in deze hyper concurrerende markt.   

 • somporn

  Met helium gaat beter maar is te duur,zie:Tierschutz: Besser schlachten? | SWR odysso - Das will ich wissen!

 • somporn

  Voordeel:betere vleeskwaliteit,rodere kleur vlees en spier samentrekken na de slacht in karkas,geen stresshormonen in het vlees,dus malser.

 • joohoo

  CO 2 is door dierwelzijnsorganisaties als varkens in nood en PVDD als diervriendelijk bestempeld na dat  de sterftijd van  anderhalve minuut in het raport was aangepast naar  90 seconden!!!!!!!!.

 • Eyes on Animals

  Eyes on Animals heeft enkele geleden opnames gemaakt waarbij de voor- en nadelen van het gebruik van CO2 of elektrische verdoving naast elkaar werden gezet. Doel was de discussie over diverse manieren van bedwelming op gang te brengen, wat ook gelukt is. Hierbij de link naar deze video. http://youtu.be/adtjQDW9rVE

 • joannes

  Een marketing bedrijf voor bedwelming had het niet beter gekund! @Eyes on Animals. Wat een travestie! 

 • boerkebrabant

  weten de mensen die hier op regeren , dat hun emailadres bekent is bij de schrijver. ik niet! tot ik gisteren een mailtje kreeg van lesly. nou ik vind ik dit in dit geval niet zo erg, maar ik dacht dat deze site was om anoniem te reageren.
  dus als er een keer een stuk van volkert van der graaf komt, zou ik maar op passen, hij komt zo achter je adress en je weet niet waqt een gek kan aanrichten met je bedrijf of zelfs nig erger!

 • Hogman1

  #13 je moet ook een nickname verzinnen bijvoorbeeld Oliver C
  Levensgevaarlijk is het hier als je incognito wil blijven.

 • sturk

  Wat een onzin.Eerst moest iedere slachterij van elektrisch naar CO2 en nu weer terug.Het moet niet gekker worden.

 • boerkebrabant

  nee, hogman, ze hebben je emailadress, en kunnen zo heel gemakkelijk weten waar je woond en wie je bent

 • Hogman1

  @boerkebrabant ,dat is niet goed ,dank voor de tip

 • trijnie

  Boerderij heeft je e-mailadres maar mag dit absoluut niet aan anderen doorgeven. En het lijkt me raar dat ze dit gedaan hebben.

 • J@gertje

  Ik ben ook al geruime tijd bang dat ik ongewenst bezoek krijg van spotvogel. 
  Hahahaaaaa :-)))))))))

 • flyinghollander

  dat hun emailadres bekent is bij de schrijver. ik niet!

  Bloggers krijgen automatisch een mail bij een reactie en het email waar je mee hier geregistreerd staat. Niet netjes van deze dame om zo jou direct te mailen, maar ja..

  jagertje spotvogel was/is geblokkeerd

 • Johnny Hogenkamp

  Even de naam boven in de zoekbalk van deze website plakken geeft hetzelfde resultaat. Maar waarom niet simpel op eigen naam reageren of anders helemaal niet reageren? We leven niet in Noord Korea of in een biechthok met een schot tussen beide.

 • boerkebrabant

  ieder zijn eigen mening johnny, maar ik vind dat ik het recht heb op ananiem te reageren, en dacht dat ik dat dus ook altijd deed, niet dus! als ik me niet vergis, hebben ze bij jou ook een een keer iligale filmbeelden gemaakt? misschien wel na een reactie op deze site die sommige lieden niet passen?

 • alco1

  @Boerkebrabant. Minasblunders is ook geblokkeerd. Zij zetten een paar keer het banknummer van V-Focus voor donaties van een onafhankelijk stikstof onderzoek op deze site.
  En als je Eyes on Animals intoets heb je ook zo alles voor je ogen staan.

 • Jonas Brabant


  Het is niet voor niets dat het zo zeeeer rustig wordt met reacties op deze site. Of je kunt niet meer reageren, óf je wilt niet meer reageren, óf je bent helemaal klaar met varkens, óf je bent helemaal klaar met Boerderij.

 • Tearpoal

  De oplossing voor herkenning is, een nick name met een nick mailadres.
  Immers gaat het om de reactie, niet om de reageerder. 

 • podolski


  tjonge jonge, wel zelf varkens fokken en hele massa's laten creperen, maar oh jee wat worden we bang als ons e mail adres bekend wordt.

  Even wat anders (ik weet niets van slachtmethoden, en ga zeker ook niet naar het filmpje kijken) maar koolmonoxide zou dat niet beter zijn. Daar sterven mensen soms van in hun slaap zonder wakker te worden, dus stressvol is het niet.

   

 • ohzo

  Hele massa's laten crepereb, Podolski? Kun je dat even toelichten?

 • flyinghollander

  En dan leraar zijn, dus al zijn leerlingen leren dit dus ook.

 • J@gertje

  Inderdaad flyinghollander, Fijn zulke onderwijzers.

 • info104


  Nou dat vrouwtje is ook bij Tonies geweest en hoeft geen varkenslapje meer zegt ze, is ze wel eens bij een soep fabriek geweest hoe daar soep word gemaakt ,dan hoeft ze ook geen soep meer, maar wat ik er mee wil zeggen , je moet niet alles willen weten. Vroeger schoten we gewoon een varken en een koe met een masker en een kip hakte zijn kop eraf en we aten we ze lekker op, niks mis mee .Maar dit soort mensen kunnen daar niet tegen dus moeten zij zich er ook niet mee bemoeien, ik ben ook bij Tonies geweest in de fabriek en heb de hele slachtlijn bezogt hoe daar van een levend varken een heerlijk stukje vlees aan het eind van de lijn word gemaakt is indrukwekkend daar kan niemand wat op tegen hebben. En nog even die bekendheid van bepaalde bedrijven welke bang zijn voor invallen van mensen die er niet horen, gewoon een EB opzetten met je buurtgenoten en als de ongenoden komen even een EBje en erop af om de ongenoden met een bezoekje te verrassen ,als je dat goed doet komen ze echt niet weer gewoon zelf regelen want medewerking van de rechtelijke macht hoef je niet te verwachten

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.