Varkenshouderij

Achtergrond

Vion lanceert concept voor drooghammen

Vleesverwerker Vion zet een nieuw concept voor drooghammen in de markt. Onder de naam Robusto-ham wil Vion met een premium product een sterkere rol gaan spelen op de Italiaanse drooghammenmarkt.

De lancering van het concept Robusto-ham gebeurt tijdens de voedingsmiddelenbeurs Anuga in Keulen, die 7 oktober van start gaat.

Volgens Frans Stortelder, COO van de divisie pork van Vion, groeit in Italië de vraag naar drooghammen. Een reden daarvoor is dat dit land steeds meer hammen exporteert naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Japan. Tegelijk blijft het aanbod van geschikte, rauwe hammen achter. Vion wil dit gat in de markt vullen.

Nadruk op herkomst en traceerbaarheid

Vion gaat zijn Robusto-hammen een ‘gezicht’ geven. Iedere ham die voldoet aan de specificaties krijgt een stempel met het opschrift Robusto Good Farming Prosciutto. Robusto is de merknaam, de ham is afkomstig van Good Farming-bedrijven en Prosciutto is Italiaans voor ham. Vion legt met dit concept sterk de nadruk op herkomst en traceerbaarheid. Een argument dat steeds zwaarder weegt bij afnemers van vlees, betoogt Stortelder.

Als de vorm en vetbedekking juist is, krijgen Robusto-hammen het stempel. - Foto: Vion
Als de vorm en vetbedekking juist is, krijgen Robusto-hammen het stempel. - Foto: Vion

Het Robusto-hammenconcept is het eerste tastbare resultaat van het afgelopen maart geïntroduceerde inkoopprogramma Good Farming Balance. In dit programma wordt de levering van varkens met meer spek en meer spreiding in aflevergewicht gestimuleerd. Vooral hammen van varkens in de modules Robuust en Breed zijn geschikt voor dit nieuwe concept. Voor een Robusto-ham is de rijpheid en vorm belangrijk. Dit betekent mooie, ronde hammen met goede vetbedekking en genoeg intramusculair vet. De spekdikte is gemiddeld 15 tot 17 millimeter, maar voor een nog vettere ham is zeker ook afzet. Dit moet resulteren in ham van de beste kwaliteit, aldus Vion. Het Robusto-concept is ontwikkeld op basis van vraag in de markt, verklaart Stortelder.

Betere uitbetaalprijs

Een varkenshouder zal in eerste instantie niet merken dat Vion een Robusto-ham selecteert uit een van zijn geleverde varkens. Op termijn zal Vion meer vergelijkbare, marktgerichte concepten in de markt zetten. Dat gaat resulteren in een verbeterde marge voor de vleesverwerker en wordt tenslotte zichtbaar in een betere uitbetaalprijs aan de varkenshouders, is de overtuiging van divisiemanager Frans Stortelder van Vion.

Vion levert al vijf jaar hammen aan Italiaanse drogers. Door luchtdroging gedurende tien tot twaalf maanden, krijgt de ham zijn typische smaak en samenhang.

Of registreer je om te kunnen reageren.