Duitslands grootste slachterij Tönnies zet met de overname van Vions runderslachterij in Altenburg in op groei van haar rundvleesactiviteiten. - Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Tönnies wil groeien in rundvlees op oude Vion-locatie

Duitslands grootste slachterij Tönnies zet met de overname van Vions runderslachterij in Altenburg in op groei van haar rundvleesactiviteiten. Betrokken mededingingsautoriteiten hebben toestemming verleend voor overname van de locatie per 1 mei, meldt het Duitse Top Agrar.

De slachterij bevindt zich in de deelstaat Thüringen, gelegen in het midden van Duitsland. Vion verwerkt op 26 april de laatste dieren waarna Tönnies de productie op 2 mei hoopt te hervatten. Tönnies wil starten met zo’n 2.000 runderen per week. De belangstelling van omliggende veebedrijven is naar eigen zeggen groot. Daarnaast zouden de faciliteiten goed op orde zijn en is er ‘gemotiveerd’ personeel overgenomen.

De slachterij past volgens Tönnies goed in de rundvleesstrategie van de onderneming. De verwachting is dat er meer restricties komen op veetransport. Daarom past de locatie in Altenburg goed in de bestaande structuur.

Tönnies verwacht groei aantal slachtingen van rundvee

Tönnies verwacht flink te kunnen groeien in het aantal slachtingen van rundvee. Afgelopen jaar was al sprake van 9% groei en dit jaar zou tot nu toe sprake zijn van een plus van 25%. De Duitse markt zou stabiel zijn, terwijl het aantal slachtingen van rundvee in landen als Italië, Spanje, Polen en Frankrijk tussen de 5% en 12% is afgenomen. Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis blijkt dat het aantal geslachte runderen in 2023 met 0,3% afnam naar circa 3 miljoen dieren. Een jaar eerder was echter nog sprake van een afname van 7,8%.

Tönnies gaat ervan uit dat steeds meer supermarkten overschakelen op rundvlees dat qua dierenwelzijn voldoet aan de eisen van Haltungsform 3. Twee discounters zijn voor rundvlees al volledig overgestapt naar dit niveau. Tönnies verwacht dat eind volgend jaar 50% van het Duitse slachtvee aan deze eisen zal voldoen.

Beheer
WP Admin