Redactieblog

8 reacties

‘Heimwee naar Braks’

“Ik vind dat we het moeten hebben over de overleden oud-minister Braks”, zegt Hanna, als ze hoort dat ik over de fosfaatrechten wil schrijven.

“Braks was de beste landbouwminister die we ooit hadden. Hij durfde nare maatregelen te treffen. Maar de boeren hielden het gevoel dat hij naast ze stond. Deze boerenzoon was boer met de boeren”.

Dan maar over Braks. Het was de eerste landbouwminister die wij meemaakten als boer. In zijn tijd kwam de superheffing, die hij moest verdedigen. Wat hebben we hem verketterd. Een korting op de melkproductie. Alle groeimogelijkheden weg. Zo voelde dat.

Massaal verzet, daarna gewenning

Het liep anders. Eerst massaal verzet, daarna gewenning en toen werd het melkquotum geld waard. Voor de groeiende boer lastig, voor de stoppende boer een onverwachte pensioenvoorziening. Daarna mogelijkheden om te verleasen door divanmelkers.

“En de melkprijs bleef jarenlang op een behoorlijk peil”, vult Hanna aan. “Veel boeren konden daardoor overleven. In een vrije markt, zoals nu, werkt dat anders. De betere boeren overleven, de rest klaagt en valt af. Dat proces gaat door. Kijk maar naar de cijfers van Flynth. Het verschil tussen de beste en de slechtste boer is nu qua bedrijfsprestatie 2,5 keer zo veel”.

Melkquotum maakt luie boeren

“Dan had directeur Joosten van FrieslandCampina dus toch gelijk toen hij vorig jaar zei dat het melkquotum luie boeren maakt”, zegt Hans.”We waren het niet met hem eens. Misschien wilden we de waarheid niet horen”.

Het scheelt wie de waarheid brengt. Minister Braks was de eerste die de varkenshouderij op slot zette in Brabant. Boeren waren woedend, de vader en broers van Hanna ook. Toch werd hij niet verguisd. Hij bleef één van hen. Dat kun je van Campina-directeur Joosten bepaald niet zeggen.

Maatregelen bieden mogelijkheden

“Ik heb die Braks niet gekend”, zegt Hans, “Het zal best een toffe minister zijn geweest. We kunnen leren uit die tijd dat maatregelen ook mogelijkheden bieden. Het melkquotum kwam met verzet en ging met verzet. Zo gaat het misschien ook met de fosfaatrechten. Nu verzet, straks nieuwe mogelijkheden. Hoe dan ook een uitdaging”.

Laatste reacties

 • alco1

  Er is geen vergelijk mogelijk van het melkquotum toen en de fosfaatrechten nu.
  Melkquotum was Europees en beschermt en het fosfaat alleen in ons pietepeuterige Holland, met een veel vrijere markt.

 • 8911077012

  oh melkquotum heeft heeeeeeeel veeeeeeel geld uit de veehouderij gehaalt
  met gevolg heeeel veeeel schuld bij veehouderij
  die nu met een beetje tegen slag omvallen

 • Bennie Stevelink

  Fosfaatrechten beschermen niet tegen een lage melkprijs net zoals het melkquotum dat in de laatste 8 jaar van zijn bestaan ook niet meer deed. Het beschermt echter wel tegen een te hoge kostprijs. Er is niets wat de kostprijs zo opjaagt als een te hoge veedichtheid, ook voor grondgebonden boeren.

  Al begin jaren negentig hadden wij, vanwege de hoge veedichtheid, de verplichting tot emissiearme aanwending van mest terwijl andere landen om ons heen die verplichting niet hadden. Verder de verplichting tot emissiearm bouwen.

  In de jaren tachtig kon je in Friesland grond kopen voor 1 gulden (€0,45) per meter. Nu de veedichtheid in Friesland is toegenomen kost de grond daar ook al 5 tot 6 euro per meter. Als wij geen fosfaatrechten zouden hebben en de grondgebonden boer wil zijn bedrijf uitbreiden zal hij grond moeten bijkopen, anders blijft hij immers niet grondgebonden. Hij hoeft dan welliswaar geen geld uit te geven aan fosfaatrechten maar moet wel tien tot twaalf keer zoveel voor grond betalen.

  Als je in de toekomst je bedrijf wilt uitbreiden moet je fosfaatrechten kopen. Dat is een kostenpost die ze in andere landen niet hebben. Daar staat dus tegenover dat die fosfaatrechten andere kosten voor zowel de grondgebonden boer als de niet-grondgebonden boer veel lager zal doen worden.

 • alco1

  Bennie.
  Je zei wel eens in een reactie dat je nu 8.3 % moest inleveren van quotum wat je gekocht had.
  Anders was je je geld kwijt geweest aan duurdere grond of andere kostprijs.
  Tenminste als je je redenering doortrekt.
  Maar vergeet niet wat we vaak schreven over boeren met latente ruimte op eigen grond.

 • wmeulemanjr1

  @alco1, helemaal met je eens, Nederland lijkt een eiland binnen Europa te worden die onredelijk op achterstand word gezet binnen de Europese unie qua grondgebonden melkveehouderij.

 • Bennie Stevelink

  @alco, ik ben voorstander van het limiteren van het aantal fosfaatrechten wat je per hectare bij elkaar mag kopen. Je mag in dat geval alleen fosfaatrechten kopen als het aantal fosfaatrechten beneden een bepaalde grens per hectare ligt. Dat had vroeger ook met het melkquotum moeten gebeuren. Het zorgt er op de eerste plaats voor dat de prijs van fosfaatrechten relatief laag zal blijven. Tegelijk zorgt het voor extensivering in te intensieve gebieden.
  Het is de enigste effectieve begrenzing van de veestapel ( met alleen grondgebondenheid is het onmogelijk de veestapel voldoende te begrenzen). Met een dergelijke regeling zal de melkveehouderij zich geleidelijk ontwikkelen in een richting waarbij de kostprijs het laagste is en tegelijk een uitgangspositie heeft voor zuivelvermarkting op het hoogste niveau. En als laatste ook nog maatschappelijk draagvlak hebben.

 • alco1

  Daar zit wat in Bennie.
  Alleen met wat voor getallen begin je.

 • koestal

  Braks had het hart op de goede plek ,dichtbij de boeren.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.