Alleen in België groeide het aantal FrieslandCampina leden-melkveebedrijven, met 25 nieuwe tot 49, en steeg de melkaanvoer van 41 naar 54 miljoen kilo. - Foto: ANP RundveeNieuws

FrieslandCampina ziet alleen in België toename aantal leden-melkveebedrijven

FrieslandCampina zag een afname van 5,1% in leden-melkveebedrijven tot 9.417, ondanks de toetreding van 47 nieuwe bedrijven in 2023.

FrieslandCampina heeft het aantal leden-melkveebedrijven afgelopen jaar met 5,1% zien dalen naar 9.417. In 2023 zijn er 47 nieuwe leden-melkveebedrijven toegetreden en zijn er in Nederland 255 bedrijven vertrokken met gebruikmaking van de zogenoemde Vertrekregeling. Dat staat te lezen in het gepubliceerde jaarverslag van zuivelcoöperatie FrieslandCampina.

De Vertrekregeling, ingevoerd bij de fusie tussen Friesland Food en Campina in 2008, is eind vorig jaar beëindigd. In totaal hebben 1.032 melkveebedrijven van deze regeling gebruik gemaakt. Overstappers konden aanspraak maken op een vertrekpremie van € 5 per 100 kilo melk.

Groei aantal leden-melkveebedrijven in België

In het overzicht per land is wat betreft de leden-melkveebedrijven alleen in België sprake van groei. Daar nam het aantal bedrijven met 25 toe naar 49. Het lijkt wat betreft de nieuwkomers niet zozeer om grote bedrijven te gaan. De melkaanvoer in België steeg van 41 naar 54 miljoen kilo.

Zowel in Nederland als in Duitsland daalde het aantal leden-melkveebedrijven; In Nederland met 5,4% naar 8.803; In Duitsland met 4,9% naar 565. De Nederlandse melkaanvoer daalde met 1,7% naar ruim 8,8 miljard kilo. Opvallend is dat de melkaanvoer in Duitsland toenam, ondanks een daling van het aantal leden, met 10 miljoen kilo naar 462 miljoen kilo.

De gemiddelde leverantie per bedrijf dat melk levert aan FrieslandCampina steeg afgelopen jaar met 3,9%.

928 leden-melkveehouders beëindigden lidmaatschap

Naast het aantal leden-melkveebedrijven communiceert FrieslandCampina ook het aantal leden-melkveehouders. Het totaal aantal leden daalde afgelopen jaar met 3,3% naar 14.634. In totaal beëindigden 928 leden hun lidmaatschap (2022: 952) en traden 425 nieuwe leden toe (2022: 366). In Nederland daalde het aantal leden met 3,5% naar 14.020 en in Duitsland was sprake van een daling van 5,1% naar 560. In België nam het aantal leden toe met 29 naar 54.

FrieslandCampina heeft in de coöperatieve ambitie ‘Koers op 2030’ opgenomen schaal te willen behouden. Reden voor de zuivelcoöperatie om nieuwe leden te werven in genoemde landen.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Men wil schaal behouden , zal nog moeilijk worden door groot aantal deelnemers aan de opkoop regeling. Stand 6 maart volgens rvo 345 aanmelders . Regeling loopt nog tot 5 april , mogelijk verlengd.
    Dat met het bericht vandaag dat de krediet beoordeler aangeeft dat campina voorlopig maar geen nabetaling moet doen aan de actieve boeren . Degene die nog de meeste certificaten hebben waar de hoogste rente op uitbetaald word zijn juist niet de actieve nog melkende boeren . Die krijgen juist wel dik uitbetaald.
    En daar zijn nou juist de melkcertificaten voor in het leven geroepen om dat te voorkomen.

Beheer
WP Admin