Redactieblog

26 reacties

‘Wazige meningen over melkproductie’

LTO aanvaardt de nieuwe ‘visie melkveehouderij’. Daar staat in dat niet gekozen wordt voor productiebeperking, maar voor vraaggestuurde productie. Merkwaardig; in dezelfde week komt Rabobank met een nieuwe sectorvisie waarin vraaggedreven productie van melk wordt aangeprezen. Toeval?

“Twee handen op één buik”, zegt Hanna. “Beide visies zijn op elkaar afgestemd. Boeren onderling zijn het helemaal niet eens over wel of geen productiebeperking van melk. En dan komt er uit 2 kokers hetzelfde geluid. Dat kan geen toeval zijn.”

Het lijkt inderdaad toevallig, maar de visie van LTO is opgesteld door 24 niet-bestuurlijk betrokken melkveehouders. Dat zou je de stem van de boer kunnen noemen. Dat die echter allemaal voorbijgaan aan productiebeperking, kan ik me niet voorstellen.

‘We krijgen sluipenderwijs een variant op een fabrieksquotum’

Hans mengt zich ook in het gesprek: “Misschien hoort minder melken wel bij vraaggedreven productie. Het is een wazig en breed begrip. Als er geen vraag is, hoef je niet voor de pakhuizen te produceren. FrieslandCampina is al een beetje bezig met beperking. Die roept nu al de leden op volgend jaar minder te produceren. Overschrijders worden fors gekort en onderschrijders beloond.”

“Dan krijgen we sluipenderwijs een variant op een fabrieksquotum”, constateert Hanna.

‘Vraaggedreven kan de productie van verschillende melkstromen betekenen, maar ook verlaging van de productie’

“Dat kan best”, meent Hans. “Vraaggedreven kan de productie van verschillende melkstromen betekenen, maar ook verlaging van de productie. Nogmaals, als er geen vraag is, moet je ook niet produceren. Pakhuizen vol poeder en kaas blijven heel lang boven de markt zweven en drukken de prijs.”

Voor mij is nieuw dat vraaggestuurd ook productiebeperking kan zijn. Maar het is niet onlogisch. Het begrip is veel breder, dan op het eerste gezicht het geval lijkt. Het kan ook een vrijbrief van de zuivel zijn om boeren nog meer naar hun hand te zetten.

‘Marge belangrijker dan hoeveelheid’

De voorzitter van de LTO-vakgroep, Wim Meulenbroeks, doelde daar ook al een beetje op. “Het gaat meer om de marge dan om de hoeveelheid”, zei hij. Dat wijst ook op een vraaggestuurde melkproductie.

De wazige woorden houden meer in dan we denken.

Laatste reacties

 • alco1

  "Vraag gestuurd" gaat automatisch via de hoogte van de melkprijs.
  Tenminste in het buitenland.
  Wij met onze dure fosfaatrechten gaan deze rechten altijd 'vol 'melken.
  Als je dit wilt sturen door geld te geven voor onderschrijding, wat betaald moet worden door de anderen, wordt deze melk ten opzichte van het buitenland te duur en prijs je je daarmee uit de internationale markt.

 • Zuperboer

  Vraag gestuurd kan ook betekenen dat de heren in de ivoren toren van Amersfoort het op hun gemakkie gaan doen. Als je niet verkoopt kun je het altijd schuiven op de vraagkant. Ik 'vraag' me af of de familie Anker hier zo makkelijk mee omgaat. FC moet geen ambtenarij worden, dan is het nu zaak aan de Ledenraad om de boel eens goed op te kop gaan zetten aldaar.

 • eg wel

  Vraaggestuurde productie???
  Vraaggedreven productie???
  Ik dacht: D day , vrije markt, wat een omzwaai, of zit Sieta nu in het Lto en Rabo bestuur.

 • Marco22

  Langzaam maar zeker komt het besef dat NMV en DDB gewoon gelijk hadden.
  Maar natuurlijk voelen ze zich bij lto en rabo daar te groot voor omdat toe te geven.
  K*t voor die boeren die nu met half lege stallen zitten maar wel betaald moeten worden. Gelukkig is daar NZO en lto Calon helpende hand die grupstalboeren en administratieve foute sjoemelaars en wat verder random ongewenst is eruit knikkeren. Zodat er voldoende goedkope productierechten vrij komen. Grote Ltolaarsen boeren blij, Rabo blij.

 • HJ O R

  Marco, helemaal mee eens.
  Ze weten bliksems goed dat LTO en DDB gelijk hebben en hadden, maar dat zullen ze nooit toegeven!

 • Bennie Stevelink

  De NMV en DDB hebben helemaal geen gelijk. Zij wilden een melkprijsgarantie die alleen mogelijk is bij een geheel afgesloten markt en waarbij een deel van de productie via exportsubsidies wordt afgezet. Een marktsituatie zoals in de jaren tachtig. Exportsubsidies zijn internationaal volstrekt onaanvaardbaar. Dus inkrimping in vooral die landen die veel meer produceren dan in eigen land nodig is. Dan weet je wel welk land aan de beurt is.

 • frl

  Ik heb mijn LTO lidmaatschap ook al opgezegd mijn bedrijf past niet meer bij LTO, klein van omvang,grondgebonden, grupstal.

 • alco1

  Kijk en daar heeft Bennie weer gelijk in.
  Trouwens, ik had net het LTO op bezoek met een camera vanwege mijn boerenlied op Facebook.
  Even afwachten of er iets positiefs van gemaakt wordt.

 • WGeverink

  Ik vind jouw reactie schitterend @Bennie. Jij moet wel een verschrikkelijke hekel hebben aan die meid van de DDB. Ik vraag me af hoeveel verder lto de plank mis mag slaan om jouw kwijt te raken als lid. Het verdwijnen van het melkquotum was het doel van lto en het is uitgelopen op een ramp voor velen en een flink blok aan het been voor de rest. Het gelijke speelveld is weg en zal nooit meer terug komen. Dat het er niet beter op zou worden wisten we wel. Dat het afschaffen van het quotum juist voor Nederlandse melkveehouders een misser van monumentale proporties zou worden heeft ook Sita niet voorspeld.

 • WGeverink

  @alco1. Succes met jouw lied en wie weet haal je de top 40.

 • kleine boer

  alco1 plaats es een link zodat we kunnen mee luisteren ik en met mij meerdere hebben geen fb

 • gerben5

  @ kleine boer zag 'm net al op prikkebord.

 • kleine boer

  Dank u 👍

 • alco1

  You tube "boerenlied Albert Altena". Kun je de uitzending van rtv Oost ook bekijken.
  Voor Pauw moet je bij uitzending gemist kijken.

 • landboer

  Bennie je kletst uit je nek ! Wat jij daar uitkraamt wilde de DDB ,en jij denkt dat dat hetzelfde is als de NMV van destijds Dirk Jan Schoonman.
  WGeverink,daar bestaat een woord voor: kadaverdiscipline!

 • kleine boer

  Alco klasse lied en verhaal ondanks dat je maar amper je zinnen af mag maken heb je mooi je verhaal kunnen vertellen. 👍👍🐮🐂

 • Marco22

  @bennie behoud melkquotum voor de hele EU was het plan DDB. Nee zei lto quotum moet eraf want geld stroomt uit de sector.
  En nu kennen we wat er gebeurd is. Nu hebben we fosfaatrechten met of zonder derogatie en een melkfabriek die de melk niet kan handelen. En bovenal een sector die tot op het bot verdeeld is. Was dat de wens van lto?
  Laat mij niet lachen lto zou eens keer op moeten staan en echt opkomen voor de inkomen van de boeren. Ipv heulen met Nzo Rvo ed. Boter bij de vis.

 • Attie

  Met fosfaatrechten en vraaggestuurde productie, wordt het onderhand wel een
  'klein wereldje' in de grote wereld !!

 • A1967

  De vraag naar zuivel is een andere hoeveelheid, dan wat door de NL zuivelfabrieken aan de man gebracht wordt. Met andere woorden, het beperkte vermogen van de NL zuivelfabrieken om te innoveren of de redelijk slechte marketing die ze hanteren kunnen ze financieel afschuiven op de leveranciers melkveehouders.

 • koestal

  Ons is vroeger wijsgemaakt dat we veel moesten produceren omdat er zoveel honger in de wereld was,nu moeten we minder produceren omdat het beter voor het milieu is.

 • agratax(1)

  @koestal. We zouden nog steeds meer moeten produceren om de honger de wereld uit te helpen. Helaas kunnen we de hongerende mens niet scharen onder de kopers, zij hebben geen geld. Zonder geld mag je niet klagen over honger en zal geen boer je leveren. toch zou het misschien prijs technisch niet slecht zijn om het te veel aan de armen te schenken en zo de markt af te romen tot een vraag markt. Hier komt alleen niks van omdat er steeds boeren zijn, die niet mee willen doen, zij willen verdienen aan het "verstandig handelen" van de collega's. Waren deze zgn. slimme boeren slimmer geweest dan hadden ze zelf een rem gezet op hun groei want het fosfaat plafond was bekend toen het quotum weg viel.

 • alco1

  @Agratax. De laatste alinea laat zien dat jij er ook niets van snapt.
  Of anders gesteld: Een droom die we allemaal hebben, maar nooit uit zal komen.

 • Jaap39

  Minder produceren is het enige wat kan gaan helpen, ook helpt dat Nederland de rem erop gooit. Er moet naar tekorten gestuurd worden, in Nederland gaat dat vanzelf gebeuren met de huidige systematiek. Er staan zoveel fabrieken dat de vraag de productie gaat overtreffen. Aware gaat al melk uit Duitsland halen, nu al.

  Opvolgers gaan naar buitenland of zoeken werk ergens anders.

 • Mfb

  Aware haalt alleen maar melk uit Duitsland omdat het daar goedkoper dan hier is. Daar ben je echt niet meer dan grondstofleverancier....
  Het afschaffen van het quotum had lto niets over te zeggen; dat was en is EU landbouwbeleid.
  FrieslandCampina moet snel een fabriek bouwen om meer melk te kunnen verwerken. Die druppel op de gloeiende plaat die NL is stelt niks voor. Dat beetje extra melk moet de directie makkelijk kunnen verwaarden.

 • alco1

  Mfb. De FC kan de melk gemakkelijk verwerken.
  De waarheid is dat ze door te risico vol investeren in Verwegnistan de nieuwe contracten voor hun eind product niet aan de man kunnen brengen.

 • HJ O R

  Mfb@ LTO was een van de weinige boeren organisaties in Europa die zijn invloed en vele miljoenen verprutst hebben aan lobbyen in Brussel om het melkquotum er af te krijgen. FC onder leiding van met name Sybren Attema was de andere Nederlandse speler in dit spel. We weten inmiddels maar al te goed waar de miljoenen zijn gebleven die SA in verwegistan investeerde. Sybren vindt zich zelf nog steeds belangrijk getuige zijn zelf gekochte en verzonnen verhaal in Vee en Gewas afgelopen voorjaar. Maar het belangrijkste vindt hij wel de 1 miljoen per jaar die hij bijgeschreven krijgt op zijn bankrekening.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.