Redactieblog

11 reacties

'Suikersysteem toepassen voor melk'

Hans heeft zich verdiept in het leveringssysteem van suiker van Cosun. We zijn het er over eens dat de levering- en afnameplicht van bijvoorbeeld zuivelcoöperaties op zijn laatste benen loopt. Kleinere coöperaties komen er nog mee weg, maar FrieslandCampina zit dik in de problemen.

“Tja”, zegt Hanna,”de besturen laten alles bij het oude en als het dan spaak loopt, moeten er nare beslissingen worden genomen. Zoals nu de standstill. In deze tijd met de wisselende markten en boeren die alleen maar meer willen melken, vraagt dat om een systeemwijziging.”

Leveringsplicht van 85%

“Het suikersysteem lijkt me wel wat”, zegt Hans. “De leden hebben leveringsbewijzen en daar mogen ze een bepaalde hoeveelheid bieten op leveren. Ze hebben een leveringsplicht van 85%. Per jaar wordt een toewijzingspercentage gehanteerd. Dat gebeurt op basis van de marktverwachtingen. De leveringsbewijzen kunnen worden verhandeld via de coöperatie. Dat kan toch ook best bij melk?”

“Waarom niet?” denk ik. Maar op hetzelfde moment schieten mij een groot aantal bezwaren door het hoofd. Een ton bieten is geen ton melk. Voor bieten kun je een ander gewas verbouwen, maar als je veehouder bent heb je die kans niet. Dan moet je wel blijven melken.

Ouderwets standpunt

Dat zeg ik ook tegen Hans, maar die noemt me direct een ouderwetse vergaderboer, die bang is voor nieuwe ontwikkelingen. “Van hetzelfde slag als die van FrieslandCampina”, klinkt het verwijtend. ”Die durven ook geen nieuwe wegen in te slaan. Dan krijg je een beleid waar kraak noch smaak aan zit. En wat achter de feiten aanloopt. Je ziet het bij de weidemelktoeslag, de aanpak van de duurzaamheid en het laten liggen van markten, die ze te klein vinden. Allemaal op advies van de hooggezeten directie”.

Zo, daar kan ik het mee doen. Vooral als Hanna nog toevoegt: "Dat suikersysteem lijkt mij zo gek nog niet. Dat moeten ze onderzoeken. Het geeft fabriek en boer meer vrijheid, maar ook zekerheid. En jij, jij moet eerst eens nadenken voordat dit je dit weggooit. Anders heeft Hans gelijk met zijn ‘ouderwetse vergaderboer’.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  bieten quotum afgeschaft
  te veel b/c melk overvoerd ook de markt
  dat drukt ook de a prijs.
  wil de retail allen nog b/c kopen die is goedkoop ingekocht.
  wat de beperkende factor is moet zwaarder wegen in beloningsstructuur
  grond en het in evenwicht brengen van in/output naar ecologie.
  beperkende factor is hij die tot in het oneindige door wil produceren

 • Rip

  Wel een goed idee. dan leert de melkveehouder eindelijk eens marktdenken. nu produceert hij voor de RMO die keurig langs komt.

 • Bennie Stevelink

  Zodra de fosfaatrechten zijn ingevoerd zijn andere beperkende maatregelen overbodig. Vergaderboer, Hanna en Hans zijn bezig het wiel uit te vinden terwijl een ander wiel op dit moment al aan de wagen gemonteerd wordt.

 • Rip

  Bennie denkt weer alleen aan de boer en niet aan de markt. En die ligt buiten zijn erf. Dit noem je geloof,ik een tunnelvisie.

 • farmerbn

  Bij FC heb je toch al die ledenbewijzen die gekoppeld zijn aan de hoeveelheid melk? Meer melken is meer ledenbewijzen aanschaffen of bestaat dit niet meer in NL? ( Ik was vroeger een lid van Campina.)

 • alco1

  Och Och.
  Hoe kun je nou een vergelijking maken met de suiker.
  Suiker is één product.
  Melk is in tig eindproducten te verdelen, waarbij de ene fabriek goed in de markt kan liggen met een product en een andere juist een malaise ondervindt.
  Ook de aanvoer is al verdeeld. Weidemelk, geitenmelk, biologisch en ga zo maar door.
  Een vergelijking is dus niet te maken.

 • Noordam2

  schud ze wakker bij Friesland Campina schreef ik eerder ( zie de link)

 • winden

  Dit heb ik al een paar keer op een vergadering geroepen maar toen wilde ze alle melk hebben. Volgende week maar weer eens proberen.

 • Goselink

  Het systeem van de Suiker Unie is een goed systeem. Alleen Vergaderboer ziet 1 ding over het hoofd.
  Vóóóór dat het suikerquotum wordt afgeschaft wordt het omgezet in ledenleveringsbewijzen. Gelijk, eerlijk vertrekpunt voor iedereen.
  In de zuivel hebben ze het eerst helemaal uit de hand laten lopen. En nu moeten er impopulaire maatregelen worden genomen. Groot, klein, groeiers, niet groeiers, derogatie, geen derogatie, iedereen moet bloeden.

 • mldijkstra

  @Goselink, ik deel uw mening, er was in de zuivel bestuurlijke onwil om kaders te stellen voor als het zich anders zou ontwikkelen dan verwacht. De wat-als scenario's hadden voor begrenzingen moeten zorgen voor de tijd nadat één begrenzing automatisch een begrenzing was voor andere zaken. Dan hadden melkveehouders dat in hun strategie mee kunnen nemen.
  Ik denk persoonlijk dat veel bestuurders de angst hadden dat als sommige andere zuivellaars geen beperking zouden formuleren zij het mikpunt van spot zouden worden. En angst is een slechte raadgever. Als zaken alleen maar gaan zoals verwacht, dan zou besturen ook niet zo moeilijk zijn.

 • Noordam2

  ik weet zeker dat als de FC maatregelen had genomen, dus het lef had gehad, de anderen niet achtergebleven waren. En trouwens, is overstappen zo gemakkelijk?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.