Boerenblog

14 reactieslaatste update:12 mei 2015

Eifel-boer heeft enorme landhonger

Sommige boeren in de Eifel hebben hun bedrijf vier keer groter laten groeien. Maar de ooit kleine Eifel-boer heeft zich flink verkeken op de kosten.

In de Eifel heerst een enorme landhonger. Boeren blijven voor pachtland maar tegen elkaar opbieden. Er wordt zeker vier keer zo hoog geboden dan kortgeleden normaal was. Wat ook opvalt is dat er steeds meer wordt gemopperd over de afstanden hier in het middelgebergte. Boeren moeten steeds grotere afstanden afleggen om van hun ene stuk land naar het andere te komen. Zelfs dorpsbewoners morren over de overlast van de grote trekkers. Die scheuren met volle giertanks met wel 50 kilometer per uur door de dorpsstraten. Onlangs hield ik een trekkerchauffeur aan. Ik vroeg hem of hij wat langzamer wilde rijden, omdat er jonge kinderen achter auto's aan het spelen waren die hij niet kon zien. Als antwoord werd ik uitgescholden en vervolgens negeerde hij mijn waarschuwing.  De man woont nota bene schuin tegenover ons.

Boeren moeten kilometers omrijden om bij hun land te komen
Mensen die in het dal wonen hebben net als ik steeds meer problemen met deze rondscheurende boeren. De trekkers vliegen door hun hoge snelheid soms bijna uit de bocht en drukken fietsers en automobilisten van de weg.
Het gevolg is dat deze boeren na vele klachten door de gemeenten gesommeerd zijn om een omweg te nemen. "Maar", zo vertelde een boerin me, "alleen al om jouw dorp heenrijden kost ons tien minuten per gang meer. Voor zesmaal gieren is dat 120 minuten die we meer aan loonwerk kwijt zijn, weet je wel hoeveel diesel dat kost?"  Vooral hier in dit heuvelachtige gebied zijn dat meerkosten.

Boeren hebben zich verkeken op de dieselkosten
De boeren hier die gegroeid zijn tot viermaal de grootte van hun vroegere bedrijf, noem ik Icarus-boeren. De bank ging graag met hen in zee voor de bouw van een grote stal. Maar naast de aankoop van vee en het inhuren van meer personeel moet er gezorgd worden voor meer land. De boeren blijven maar tegen elkaar opbieden. Steeds hoger gaan de biedingen. Ik moest sterk denken aan Daedalus wiens zoon Icarus met zijn wassen vleugels naar de zon wil vliegen, de waarschuwingen van zijn vader negerend. Op een gegeven moment smelt de zon de was van zijn vleugels. Icarus stort naar beneden, zijn ondergang tegemoet. Ik heb het vermoeden dat deze ooit zo kleine Eifel-boeren zich hebben verkeken op de kosten, zoals de hoeveelheid diesel die nodig is om van het ene stuk land naar het andere te rijden.

Veel geld bieden voor pachtland
Deze week hoorde ik dat de trekkerchauffeur die me zo heeft uitgescholden alle verpachters langs is gegaan van een boerin uit ons dorp, die met haar bedrijf gaat stoppen. Hij heeft de verpachters in naam van die grote boer veel geld geboden voor hun pachtland. Zoals het er nu naar uitziet gaat de verkoop van het bedrijf van de boerin niet door, want er blijft dan alleen wat land om haar stal over. Dat betekent dat óf de koopprijs enorm daalt óf dat de verkoop niet doorgaat. Gevolg: geen pensioen voor de boerin. Want zolang je je bedrijf niet volledig verpacht of verkocht hebt, krijg je hier in Duitsland nul komma nul pensioen.

Zodra er geld in het spel komt, is het iedere boer voor zich

Als je als boer niet over lijken gaat, red je het hier niet. Vroeger hielp iedereen elkaar bij het inkuilen als er regen op komst was, maar dat kun je in deze tijd vergeten. Het is ieder voor zich, en maar hopen dat de ander het niet redt. Ja, dat hebben mijn man en ik gemerkt toen we een keer met ons tweetjes met harde wind de kuil aan het toedekken waren. Twee boeren uit ons dorp reden langs en stopten om te blijven kijken, maar geen van beiden stak een hand uit. We hebben het samen gered, wat een heel goed gevoel gaf, maar wél met een bepaalde bijsmaak.
Ik vind dit een nare tijd. Ik denk aan de verpachters die een jaar geleden nog zeiden dat ze alleen maar hoopten dat de grote boeren het niet zouden redden: 'die horen hier niet in de Eifel'. Maar je ziet, zodra er geld in het spel komt ... Het is afwachten hoe het verder gaat.

Laatste reacties

 • tc

  Overal neemt de vraag toe,  dat zal in de eifel nog mee vallen , het eifel hooi uit de eifel en omstreken kost nog steeds niet veel. 

 • W Geverink

  Mischien is dit een goede tijd Monique om het bedrijf te verkopen aan de landhongerige meute en te verhuizen naar een wat gezelligere buurt. Het leven is te kort om je hele dagen te lopen ergeren.

 • LUCTOR


  De situatie in de eifel is al niet veel anders als in de streek waar ik hier in NL woon. Je ziet hier geen bergen of heuvels maar de grondhonger en de afgunst  verschilt niet met de situatie omschreven in dit blog.

 • Gerd

  Hier zei onlangs een huurder-boeren moeten meer krijgen voor melk, dus we kunnen onze lease ook. het is ook hier aan de hoogste bieder lease-ongeacht hoe ver de oppervlakken worden verwijderd. Geld wordt gemaakt op de weg?

 • @meelmuisje

  @W Geverink nee het is geen ergeren, meer verbazing zeg maar :-) Hier in DEZE OMGEVING VAN DE (dus niet de hele!) EIFEL  WAAR IK OVER SCHRIJF, moeten velen ver rijden. Bijv. over drie kilometer hemelsbreed rijden ze bijna één uur en dan heb ik het over één rit, een tank mest. Het is vooral het hoogteverschil wat de oorzaak is.

  Waar ik me nog meer over verbaas is dat dit weekeind weer 'onder het mom van' een collegaboer langs is geweest met de vraag of en wat wij weten over drie grote boeren die hun bedrijf misschien te koop hebben gezet.

  Het zijn harde tijden nu voor alle boeren, groot en klein. En al is het gras groener in de lager gelegen gebieden, ik vraag me af of het verderop echt beter is?

 • agratax2

  @Monique. Het gras aan de andere kant van het hek is per definitie groener. Je verhaal over uitbreiden en de gevolgen deed mee denken aan een uitspraak van Staring, die mijn grootvader vaak bezigde.  'DE boer, hij bouwde vleugels aan zijn stal, toen vleugels aan zijn huis. Hoe goed dat alles vliegen zal'. 

 • farmer135

  het is overal wel wat, ik vind het er in nederland ook zeker niet op
  vooruit gaan • boelenham

  boeren moeten hard werken om nog geld te verdienen en ja dan is de korste weg het goedkoopsteen je ergeren wees blij dat ze zo hard en efficiënt mogelijk werken zodat de burger GOEDKOOP melk kaas pap etc. Kan kopen.want dat willen jullie wel. Stop met zeuren en probeer te begrijpen waarom ze zo moeten n werken.Respect komt meer op zijnplaats😊!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Ferm

  @boelenham, dus omdat de burger voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, moet de boer zich maar in alle bochten wringen om de zaak maar draaiende te kunnen houden. Dat het daardoor er een stuk on-collegialer eraan toe gaat, zelfs op het asociale af, moeten we dan maar op de koop toenemen en daar vooral als concu-colegaboeren niets van zeggen, maar respect voor hebben. Hoe laag kun je als beroepsgroep zakken. Hoe gaat hierdoor zeker je imago naar de burger toe naar zijn filistijnen. Nee, gewoon zo doordoen, dan maken de individuele boeren het voor de gehele sector zelf wel kapot. Met dit soort mentaliteit, zoals Monique Vos beschrijft, schaam je je om te zeggen dat je boer bent. Ik heb er respect voor dat boeren hard werken voor de fooi die ze toegestopt krijgen als dank voor hun input voor de gehele periferie en de burger die daardoor zoveel mogelijk geld aan andere dingen uit kan geven, maar ik begrijp het steeds minder. Door er als boer in mee te gaan, houdt je het ook in stand en dat is het manco van de agrarische sector. De enige mogelijkheid lijkt dan wel die van stoppen te zijn. Te triest voor woorden.

 • gjcamps


  Het is in de eifel net zoals in NL, alleen is de grond toch een stuk goedkoper. Er stond laatst nog een bedrijf te koop met 130 ha grond, waarvan 30 eigendom en de rest pacht. 800k is ook niet veel.

 • krissie6767

  Ruilverkaveling zou ik zeggen

 • brabantsduitserke

  je kan beter met je eigen bedrijf bezig zijn dan dat van een ander zou ik zo zeggen

 • Demeter Griend

  Is het in de Eifel dan veelal pacht of zijn er ook bedrijven in volle eigendom ?

  Hoe gaat het als je boer wordt in Duitsland als Nederlander en je hebt nog geen tractorrijbewijs (straks vanaf 1 juni 2015 krijg je hem automatisch als je een B-rijbewijs hebt bijgeschreven met aanvraag nieuw rijbewijs.)
  Moet je daar tractorrijlessen nemen terwijl je in Nederland al 20 jaar ervaring hebt ?

 • @meelmuisje

  @Demeter Griend In volle eigendom zijn er maar weinig bedrijven, het is allemaal gedeeltelijk eigendom, gedeeltelijk pacht.

  Met een B-rijbewijs, mits je ervaring hebt, tot 40 km en max. 125 of 150 pk (weet ik niet precies).

  Voor 50 km heb je een T- of Vrachtwagenrijbewijs nodig. Voor het vrachtwagenrijbewijs moet je net als in NL voor blijven bijscholen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.