Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Gewaarschuwde sector toch verrast door kalversterfte-nieuws

LTO, de NMV en ook de zuivelsector hielden zich opmerkelijk gedeisd toen RTL met berichtgeving kwam over hoge kalversterfte en beelden van dierverwaarlozing in de Nederlandse melkveehouderij.

Dit terwijl ze wisten waar RTL mee bezig was. Er waren vooraf gesprekken gevoerd over het onderwerp, zo geven woordvoerders van LTO Nederland en ook het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit toe. Was het angst, of stilzitten als je geschoren wordt? Is de zaak goed aangepakt?

Lees ook: Melkveehouderij voelt zich ‘geframed’ door kalversterfte-nieuws

Cijfers kloppen

Bij LTO en ook elders heeft men daar natuurlijk ook over nagedacht. Feit was dat de cijfers over een relatief hoge kalversterfte kloppen, stelt de woordvoerder van LTO. “Dat is heel vervelend, maar dat valt niet te ontkennen. Het is ook zaak om daar verder mee aan de slag te gaan.” Toen RTL kwam met die cijfers – afkomstig van RVO.nl – viel daar dus niet veel meer aan te doen. “We wilden niet gaan wrijven in een vlek”, verklaart de woordvoerder van LTO de opstelling.

Beelden van probleembedrijven

Wat men bij LTO en wellicht ook het ministerie niet had gedacht, was dat RTL de cijfers over de hoge kalversterfte zou koppelen aan de beelden die NVWA-inspecteurs hadden gemaakt van kalveren op probleembedrijven. Dat gaf een extra lelijke draai aan het nieuws.

Doorverwijzen naar LTO

Ook de zuivelsector – die veehouders middels programma’s als PlanetProof toch afrekent op de omgang met kalveren – was op de hoogte van wat er speelde. Die koos er echter voor om bij alle vragen door te verwijzen naar LTO (‘onder de tafel te duiken’, is ook een hier en daar gehoorde typering). De NZO, die in de zuivel aanspreekpunt is voor dit soort zaken, stelt dat er bewust voor is gekozen om LTO te laten reageren. Bovendien heeft RTL de NZO alleen om cijfers gevraagd over kalversterfte, “en zulke cijfers hebben we niet”, stelt een woordvoerder.

Of de gang van zaken rond de RTL-berichtgeving een draaiboek wordt voor eventueel nieuwe kwesties, weet LTO nog niet. De tijd van terugblikken en lessen leren is nog niet afgerond.

Lees ook: ‘Ronkend verhaal over kalversterfte’

Laatste reacties

 • kiara123

  Wat kun je ook zeggen als LTO, etc.... Tis toch ook schandalig. Teken aan de wand hoe ver we gezonken zijn in de landbouw. ja ik weet het, we worden door de markt en de supermarkten gedwongen tot te lage prijzen en het is niet makkelijk, maar dit moet je toch niet willen als boer. .

 • Gradje 1966

  Wat een gelul kom eerst eens met goede cijfers % sterfte van het aantal geboorte s
  en verwerpers aftellen en kijk dan wat er uit komt en als er werkelijk 1200 bedrijven met zo n hoog sterfte % is kijk dan wat dat voor bedrijven zijn vleesvee
  melkvee groot of klein maar trek geen conclusie s uit iets wat je niet weet

 • koestal

  Boeren hebben het te druk met al die regels en de vele administratie,want die moet echt kloppen.

 • vanpuffelen

  ik denk dat bij de collega's een juiste analyse staat over de "vertegenwoordigers"van Landbouw NL
  <>

 • hollandagri

  volgens zuivelfabriek nul onderscheid tussen voldragen en niet voldragen kalveren. Evenmin onderscheid over hoog risico meerlingen. Volgens kalvergate zijn er bedrijven met extreem veel meerlingen, die zorgen voor hogere percentages kalversterfte. En dat inderdaad net zoals bij fosfaat hoe zit het met het vleesvee waar ook een hoger risico kan zitten. Nada onderbouwing vooraf.

 • koestal

  Ach,Calon en Schouten konden er ook wel wat van,grote cijfers van aantal boeren.

 • koestal

  Is Calon al op de televisie geweest met grote cijfers ? direct dreigen met royeren ,heel veel boeren bedanken nu al zonder royeren

 • 344412

  Het probleem zit bij sensatiebeluste media, die inzoomt op ellende. Geen kruit tegen gewassen anders dan negeren en proberen transparant te zijn over wat er écht gebeurt op onze bedrijven. Probleem is ook dat mensen liefst ontkennen dat sterfte en leed bij het leven hoort, ook bij dat van ons.

 • Er wordt nu net gedaan alsof de media de schuldige is terwijl deze slechts rapporteren. Don't shoot the messenger!

  De cijfers die zij hebben gebruikt, komen van de veehouders zelfrapportage naar RVO (I&R):

  Op 5.547 rundveebedrijven (33%) is de sterfte onder kalveren hoger dan 13%. Op 1.265 bedrijven (van de 5.547; 8% van het totaal) is de sterfte onder kalveren hoger dan 20%.

  Dit is ongehoord en geeft aan dat er op sommige bedrijfen niet goed wordt omgegaan met deze dieren.

  De meeste boeren zorgen goed voor het vee, maar deze bedrijven bezorgen de sector een slechte naam en moeten aangepakt of gesloten worden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.