Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

DOC Kaas trekt alles uit kast voor fusie

DOC Kaas haalt alles uit de kast voor de fusie met DMK. Na de eerste bijeenkomsten is er zaterdag een excursie naar Edewecht. Daarna volgt weer een ledenronde, zo nodig keukentafel-gesprekken en dan een stemming.

De leden van DOC Kaas 
krijgen een intensieve kennismakingsronde met voorgesteld fusiepartner DMK voorgeschoteld. Op een inmiddels afgesloten serie voorjaarsbijeenkomsten kon volop worden gediscussieerd over de plannen van directie en bestuur om het opnieuw te wagen met het Duitse DMK. Van dit bedrijf was niemand aanwezig, maar wel werd een videoclip getoond waarin topman Josef Schwaiger de strategie van DMK uit de doeken doet en vertelt waar hij heen wil met DMK (en DOC).

Leden die de bijeenkomsten hebben gemist of de presentatie van Schwaiger nog een keer willen zien, kunnen die bekijken op de website van DOC Kaas.

Zaterdag is er nog meer van DMK te zien en te ruiken. Dan kunnen de DOC-leden namelijk in de bus stappen voor een excursie richting Edewecht. Daar staat de grote broer van de kaasfabriek in Heerenveen. DMK beroemt zich erop dat ze in Edewecht de grootste (folie)kaasfabriek van Europa heeft staan, goed voor 130.000 ton kaas per jaar. Bij de fabriek staat ook een grote lijn voor het snijden en verpakken van kaas, die eveneens kan worden bezichtigd. DMK zal er ook iets laten zien van de overige producten en activiteiten. Tussen 20 en 30 april staat vervolgens een tweede serie van ledenbijeenkomsten gepland. Bestuur en directie hopen een ruime meerderheid van de leden mee te krijgen met hun voorstel.

Directie en bestuur van DOC Kaas staan verder ook klaar om aan de keukentafel nog eens extra uitleg te geven aan leden die verdere vragen hebben, die twijfelen of die aarzelen naar aanleiding van ‘gekleurde’ berichten in de media over de voorgestelde fusie. De DOC-leiding wil de leden helpen om meningen van feiten te scheiden, schrijft Ligthart.

Bij DMK staat DOC Kaas sterker en heeft het meer toekomst, stellen directie en bestuur van DOC. DOC Kaas zal, als de plannen doorgaan, een dochterbedrijf van DMK worden. Voorlopig blijven twee coöperaties bestaan. Daardoor is het voor leden niet aantrekkelijk om tussentijds op te stappen – mochten ze dat willen.

Diverse details over de voorgestelde fusie blijven vooralsnog onduidelijk, al zijn daar wel vragen over van leden. Een van die punten is het verschil in vermogen. DMK heeft een eigen vermogen van zo’n 34 tot 35 procent, DOC Kaas heeft een totaal eigen vermogen dat in 2013 bijna 43 procent bedroeg en vorig jaar ruim 44 procent.

Laatste reacties

 • koestal

  Maar de melkprijs zal wel duidelijk zijn,daar mag geen onduidelijkheid over zijn. Zaterdag zijn veel boeren op het land aan het werk,die komen niet !

 • hansvanbergen


  Zowel de directeur als de boerenvoorzitter lezen een tekst voor die heel duidelijk voor ze geprojecteerd staat.  Erg goed zijn ze er niet in.  Het kleding advies van de voorzitter? Een coltrui onder een pakjas?  Kennelijk is de melkprijs zo laag dat er al 20 jaar geen nieuw pak gekocht kon worden.  Zelfs de kringfloopwinkel wil zulke kleren niet!  Maakt allemaal totaal geen serieuze indruk. Die man vind werkelijk alles wel goed zo lijkt het. Hun supermerken heb ik nog nooit of te nimmer van gehoord.  Het lijkt erop dat ze behalve enorme gigantische torenhoge megabult folie kaas ook nog alleen maar bulk produktie in vers doen.  Als ze al merken hebben houden ze goed geheim zo lijkt het. En dan beginnen met gezwets van miljarden hier miljarden daar. Over de melkprijs geen woord!! Geen enkele ambitie.  Niets.En dan alleen al die belachelijke wipkar melktruck.  Maar goed wij zijn de grootste!!!

 • BO(skabout)ER

  hansvanbergen is tegen geloof ik. 

 • rmw

  De omzet van DMK ten opzichte van de verwerkte melkplas is weinig bijzonders, vergelijk dat maar is met FrieslandCampina... Dus ze weten met al hun produkten weinig waarde toe te voegen! Vindt het filmpje weinig toe voegen, De bekende loze kreten die niets zeggen. Melkprijs kunnen ze dus niet over opscheppen, want daar hoor je niets over. Is er nou werkelijk geen betere fusie partner te vinden?? Krijg een beetje het 'Laagste prijs garantie' idee van deze fusie...

Of registreer je om te kunnen reageren.