RundveeAchtergrond

DOC Kaas trekt alles uit kast voor fusie

DOC Kaas haalt alles uit de kast voor de fusie met DMK. Na de eerste bijeenkomsten is er zaterdag een excursie naar Edewecht. Daarna volgt weer een ledenronde, zo nodig keukentafel-gesprekken en dan een stemming.

De leden van DOC Kaas 
krijgen een intensieve kennismakingsronde met voorgesteld fusiepartner DMK voorgeschoteld. Op een inmiddels afgesloten serie voorjaarsbijeenkomsten kon volop worden gediscussieerd over de plannen van directie en bestuur om het opnieuw te wagen met het Duitse DMK. Van dit bedrijf was niemand aanwezig, maar wel werd een videoclip getoond waarin topman Josef Schwaiger de strategie van DMK uit de doeken doet en vertelt waar hij heen wil met DMK (en DOC).

Leden die de bijeenkomsten hebben gemist of de presentatie van Schwaiger nog een keer willen zien, kunnen die bekijken op de website van DOC Kaas.

Zaterdag is er nog meer van DMK te zien en te ruiken. Dan kunnen de DOC-leden namelijk in de bus stappen voor een excursie richting Edewecht. Daar staat de grote broer van de kaasfabriek in Heerenveen. DMK beroemt zich erop dat ze in Edewecht de grootste (folie)kaasfabriek van Europa heeft staan, goed voor 130.000 ton kaas per jaar. Bij de fabriek staat ook een grote lijn voor het snijden en verpakken van kaas, die eveneens kan worden bezichtigd. DMK zal er ook iets laten zien van de overige producten en activiteiten. Tussen 20 en 30 april staat vervolgens een tweede serie van ledenbijeenkomsten gepland. Bestuur en directie hopen een ruime meerderheid van de leden mee te krijgen met hun voorstel.

Directie en bestuur van DOC Kaas staan verder ook klaar om aan de keukentafel nog eens extra uitleg te geven aan leden die verdere vragen hebben, die twijfelen of die aarzelen naar aanleiding van ‘gekleurde’ berichten in de media over de voorgestelde fusie. De DOC-leiding wil de leden helpen om meningen van feiten te scheiden, schrijft Ligthart.

Bij DMK staat DOC Kaas sterker en heeft het meer toekomst, stellen directie en bestuur van DOC. DOC Kaas zal, als de plannen doorgaan, een dochterbedrijf van DMK worden. Voorlopig blijven twee coöperaties bestaan. Daardoor is het voor leden niet aantrekkelijk om tussentijds op te stappen – mochten ze dat willen.

Diverse details over de voorgestelde fusie blijven vooralsnog onduidelijk, al zijn daar wel vragen over van leden. Een van die punten is het verschil in vermogen. DMK heeft een eigen vermogen van zo’n 34 tot 35 procent, DOC Kaas heeft een totaal eigen vermogen dat in 2013 bijna 43 procent bedroeg en vorig jaar ruim 44 procent.

Beheer
WP Admin