Pluimveehouderij

Achtergrond

Verder met communicatie over pluimveesector

Op het imago van de pluimveesector valt winst te behalen, maar makkelijk is het niet. "Tegenover één negatief bericht zijn vijf positieve nodig," aldus hoogleraar Wim Verbeke.

Pluimveevlees heeft vergeleken met rund- en varkensvlees een behoorlijk positief imago. Het wordt gezien als gezond, mager en mals vlees, in ieder geval door de Belgische consument. Op het terrein van dierenwelzijn en voedselveiligheid valt nog de meeste winst te behalen, zo toonde hoogleraar Wim Verbeke tijdens de Pluimveerelatiedag deze week in Barneveld. Verbeke is hoogleraar agro-voedingsmarketing en consumentengedrag aan de Universiteit Gent en vertelde over het belang en de impact van communicatie met burgers en consumenten.

Bezorgd over mogelijke risico's bij vlees

Uit een studie naar de risico's die mensen ervaren bij het consumeren van vlees, uitgevoerd in België, bleek dat gemiddeld 70 procent van de consumenten bezorgd was over mogelijke risico's van het eten van vlees, zoals besmettingen met bacteriën en dioxines; niet altijd gefundeerd. "50 tot 55 procent van de mensen was bezorgd over BSE bij het consumeren van kip, terwijl het risico bijna nul is," zo stelde de hoogleraar. Ook wat betreft dierenwelzijn was het beeld van de pluimveehouderij behoorlijk negatief. Van alle landbouwhuisdieren kwamen leghennen en vleeskuikens als het minst uit de bus wanneer Vlaamse burgers werd gevraagd deze te becijferen wat betreft dierenwelzijn.

Wim Verbeke op de Pluimvee Relatiedagen.

Meer positieve berichten nodig voor imago

En dat beeld blijkt niet gemakkelijk om te draaien. "Tegenover één negatief nieuwsbericht zijn vijf positieve nieuwsberichten nodig," zo zei Verbeke. Wel is er een flinke groep burgers vatbaar voor mediaberichtgeving. 'De slapende reus' noemt hij ze. Kleine groepen consumenten blijken veel belang te hechten aan milieu, dierenwelzijn of kleinschaligheid, maar meer dan de helft is beïnvloedbaar. "Zij laten hun mening over de sector afhangen van wat er in de media voorbij komt," aldus Verbeke.

Goede balans vinden in communicatie

Daar ligt perspectief voor de pluimveesector om de 'communicatiepijlen' op te richten. De hoogleraar waarschuwde er wel voor de consument niet te overweldigen met informatie. Ook benoemde hij daarbij de dualiteit tussen 'consument' en 'burger'. Dezelfde persoon wil als bezorgde burger wat anders als wanneer deze voor het winkelschap staat. "Er is perspectief voor systemen of innovaties die duurzamer zijn en aansluiten bij de natuurlijke leefwereld van dieren, voor de burger, en voedzaam en gezond zijn voor de consument," besloot Verbeke.

Of registreer je om te kunnen reageren.