Home

Nieuws 12 reactieslaatste update:11 aug 2017

Schippers en Van Dam: omvang fipronil-gebruik pas nu bekend

Eind vorig jaar was er onvoldoende aanleiding om maatregelen te nemen op grond van voedselveiligheid. Dat schrijven minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Als vorig jaar de omvang van het fipronil-gebruik in de pluimveehouderij en het feit dat het verboden middel in eieren wordt aangetroffen was vastgesteld, dan had de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eerder ingegrepen. Er was eind vorig jaar echter onvoldoende aanleiding om op grond van voedselveiligheid maatregelen te nemen. Dat schrijven minister Schippers en staatssecretaris Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de uitspraken van de Belgische minister van landbouw woensdag 9 augustus.

De bewindslieden leggen uit dat er in november signalen waren over fipronil-gebruik. Dat signaal is wel in strafrechtelijke zin opgepakt, omdat er sprake was van een illegaal middel. Maar op grond van de toen aanwezige kennis, mede gebaseerd op onder zoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en voedselveiligheidsinstituut Rikilt werd geconcludeerd dat er geen direct gevaar was voor de volksgezondheid.

In 2015 steekproefonderzoek fipronil in eieren

Fipronil in eieren is wel eerder reden voor onderzoek geweest. De NVWA heeft in 2015 een steekproefonderzoek op fipronil in eieren gedaan. Daarbij werd toen geen fipronil aangetroffen.

Van Dam en Schippers melden niet dat in november vorig jaar het pluimveeservicebedrijf al in beeld was, waar donderdag 10 augustus huiszoeking is gedaan. Dat er een relatie was tussen de huidige problematiek en het pluimveeservicebedrijf bleek volgens de bewindslieden pas nadat de Belgen aan de bel trokken na de vondst van fipronil in eieren van een Belgisch legbedrijf. Uit de brief wordt ook duidelijk dat de NVWA in de tussentijd (tussen november vorig jaar en 28 juni) geen overtredingen bij het pluimveeservicebedrijf heeft geconstateerd. Al die tijd was het pluimveeservicebedrijf volgens de NVWA wel mogelijk onderwerp van strafrechtelijk onderzoek.

Bij de keuze om nader onderzoek te doen of in te grijpen, kijkt de NVWA naar de mogelijke risico’s voor de voedselveiligheid. “Wanneer standaard overgegaan zou worden tot een vervolgonderzoek zonder daarbij op basis van risico’s keuzes te maken, zou dat alleen kunnen met een veelvoud van de huidige capaciteit bij de NVWA”, aldus Van Dam en Schippers. De vraag is, aldus de bewindslieden, in hoeverre dat zou bijdragen aan de voedselveiligheid.

Laatste reacties

 • John*

  ondertussen hebben mensen een jaar lang fibro eieren gehad en is er niemand ziek van geworden, het middel is dan wel illegaal maar het heeft geen effect door de zeer lage dosis. De kippen en mensen hebben er niets van geleden. Is het niet beter om ons af te vragen of fibronil ingezet mag worden als middel om bloedluis te bestrijden met bijbehorende normen? De grote veldtest is nu wel geweest..

 • farmerbn

  Eens met john. Ook het RIKILT stemt in.

 • Zuperboer

  Maar het is natuurlijk koren op de molen van de tegenstanders van de intensieve veehouderij om hier tegenin te gaan. Een middel dat zo mooi werkt dat hebben zij liever niet. Zou de sector immers gemakkelijk geld opleveren. Liever tegen de stroom in zal de combi Thieme/Ouwehand denken. Stukje bij beetje de sector wegwerken. En van Dam doet de rest met z'n amateurwerk. Ik neem aan dat de omroepbazen dit gestuntel ook liever zien gaan dan komen.

 • bankivahoen

  Vanavond bij RTL4 ( summer night) een geweldig goede uiteenzetting gezien door pluimveehoudster Rianne v Ginkel. Zij is een direct gedupeerde door deze zaak en wist op uitstekende wijze te verwoorden wat er zich precies afspeelt . In ook voor leken begrijpelijke taal zette zij haar bevindingen neer. Zelfs Beau van Erven -Dorens en Jack v Gelder waren verbijsterd over de gang van zaken en stonden perplex over hoe hier met keihard werkende ondernemers om gegaan wordt. Rianne , niemand heb ik het beter horen verwoorden als jij , zo moet het dat we ook BNérs meekrijgen , dat is o zo belangrijk. Een groter uithangbord voor de sector kunnen we ons niet wensen.

 • 200113528

  Als er in november geen fibronil in de eieren zat hoeven bedrijven van voor Novvember ook niet op slot

 • V

  Ook weer een grote leugen om het eigen straatje schoon te vegen. Wij haben es nicht gewüst.
  Tzum Kotzen.

 • Almagro

  #bankivahoen, ik was even helemaal klaar met de totale eiergekte op tv en had net besloten om het ding maar een tijdje uit te laten. Wordt ik gisteravond door een kennis gebeld dat er nu iemand aan tafel had gezeten die precies zoals jij zegt weergaloos goed het gesprek aanging en de zaken uiteen zette zoals ze werkelijk waren.
  Het dappere meisje zoals hij het noemde, had in de totale gekte rond eieren rustig en met verstand van zaken de ondernemer met z'n gezin een plek gegeven.
  Geweldig! maar ik heb het weer gemist en RTL kun je niet terug kijken.

 • landman

  Staat voor een deel op you tube <>

 • Almagro

  @Landman, bedankt.

 • Tiny1946

  Wat een gekte over dat bestrijding middel enkele jaren geleden was dat het middel die troep die ze nu gebruiken worden die bloed luizen vet van dat is het juiste middel. De NVWA zijn weer zo belangrijkom bedrijven naar de knopen te helpen

 • farmerbn

  Die Van Gelder was duidelijk woest en zei dat die Van Dam straks wel weer een mooi baantje zou krijgen. En jawel, bij de NPO, de baas van Van Gelder.Van Gelder zal wel op gesprek moeten komen na 1 september.

 • zon

  In dit kopje staat,omvang fibronil gebruik pas nu bekend.
  Door het niet handhaven op 7 juli heeft NVWA er voor gezorgd dat er steeds minder bekend werd over de omvang.
  Omdat bedrijven na 7 juli niet meer in de administratie stonden waren die buiten beeld,
  dus als die de mond dicht zouden houden, dan hangen er nu misschien nog wel eieren in de markt die besmet zijn.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.