Premium
Columnist Willem Bruil twijfelt over de geldigheid van PFAS-waarschuwingen bij hobbykipeieren. - Foto: Canva/Pixabay PluimveeColumn

‘Hobbyeieren onder vuur’

Reacties

  1. Pfas is verwant aan dioxine.
    Daarvan is ook bekend dat hobbykippen eieren ook verhoogde gehalten bevat.
    Het milieu, grond en ook gft resten bevatten lage waardes aan deze stoffen. Kippen in achtertuinen nemen vaker grond en gft resten op en leggen minder eieren dan binnen gehouden kippen.
    Een kip is een meester in het verzamelen van deze stoffen in eierdooiers. Vandaar dat in veel gevallen de gehalten van deze stoffen in eieren van hobbykippen hoger zijn dan de zeer lage norm. Uitloopkippen zitten ook hoger dan binnengehouden kippen maar zitten nog wel onder de norm. Ook vissen en palingen hebben hiermee te maken, maar daar is de norm hoger gesteld dan zeer laag omdat anders geen enkel in het wild gevangen waterdier meer voldoet. En vis ondanks hogere gehalten toch goed is voor je gezondheid. Dit zou ook voor eieren kunnen gelden.

  2. Willem, het verhaal klopt wel. We hebben rond de boerderij een tiental kippen scharrelen, laten die nou net lopen waar we in de vijftiger jaren ons huisvuil storten en verbranden. Het werd buitenaf niet opgehaald, voor de buren geldt het zelfde. Een monster geeft zeker aan dat het percentage ongewenste stoffen hoger is dan de eieren uit de supermarkt. Overigens voor groente en aardappelen geld het zelfde. Professioneel en gangbaar geteelde produkten, die onder goede omstandigheden zijn gegroeid bevatten minder ongewenste stoffen als hobbymatig en zgn biologisch geteelde.

Beheer
WP Admin