Commercieel geproduceerde eieren bevatten geen PFAS. Eieren van hobbykippen soms wel. - Foto: Hans Banus PluimveeNieuws

Ei hobbykip onveiliger door PFAS dan boerderij-ei

Eieren van hobbykippen kunnen hoge gehalten PFAS bevatten. Het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoek (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit beveelt aan om consumptie van hobbykip-eieren af te wisselen met het eten van eieren van een pluimveebedrijf die in supermarkten worden verkocht. Het Voedingscentrum neemt dat advies over.

Bij onderzoek naar boerderij-eieren zijn in 2023 geen eieren aangetroffen met te hoge gehalten PFAS. Bij hobbykip-eieren kunnen de gehalten PFAS wel te hoog zijn en er is nog geen enkele relatie gevonden met een mogelijke besmettingsbron. “Het is op voorhand niet te voorspellen welke eieren van particulieren deze hoge gehalten bevatten”, aldus inspecteur-generaal Gerard Bakker van de NVWA.

Wekelijkse consumptie van eieren hobbykippen afgeraden

Volgens het onderzoek zou op termijn de wekelijkse consumptie van eieren van hobbykippen kunnen leiden tot gezondheidsrisico’s. Naar aanleiding van het rapport van BuRO geeft het Voedingscentrum advies aan consumenten om de consumptie van eieren van hobbykippen af te wisselen met eieren uit de supermarkt.

Onderzoek naar PFAS in hobbykip-eieren is eerder gedaan in de omgeving van het chemisch bedrijf Chemours in Dordrecht. NRC publiceerde hierover. Later liet de NOS eieren van hobbykippen uit Friesland, Utrecht en Limburg onderzoeken. Bij de helft van de onderzochte locaties bleek PFAS in de eieren van hobbykippen voor te komen in concentraties boven de maximumnorm voor eieren.

Internationaal onderzoek PFAS in eieren hobbykippen

Minister Pia Dijkstra (Volksgezondheid) legt uit dat hobbykipeieren niet onder het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vallen. Eieren die bestemd zijn voor de commerciële verkoop vallen wel onder NVWA-toezicht. BuRO heeft minister Dijkstra geadviseerd internationaal onderzoek te laten doen naar PFAS in eieren van particulieren. En dan specifiek gericht op verschillende bronnen van PFAS.

Het Voedingscentrum zegt dat consumenten het zekere voor het onzekere moeten nemen. Aan de buitenkant van een hobbykip-ei valt niet te zien of er te veel PFAS in zit. “Ook weten we niet wat de bron van de aangetroffen PFAS is.”

Uit onderzoek van het bedrijfsleven bleek dat eieren van commercieel gehouden kippen – ook die in de omgeving van Chemours in Dordrecht – voldoen aan de normen die gesteld zijn voor PFAS.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

 1. Te gek voor woorden om zomaar paniek te gaan zaaien bij de toch al onnozele consumenten.
  Later zal blijken dat dit ook al weer een storm in een glas water is.
  Prutsonderzoek doen en dan tot schijnveiligheid oproepen te schandalig voor woorden.
  Volgende schijnonderzoek zal wel oproepen tot omploegen van moestuinen.
  Opdoeken die schijnvoedselveiligheid sjamanen en NWWA.

 2. Oud nieuws. 30jaar geleden al gehoord dat biologische eieren niet op dioxine werden onderzocht. Die dieren lopen buiten en pikken naast voedsel ook grond mee naar binnen met alles wat daarin en aan hangt.
  Als je het niet onderzoekt zit het er ook niet in was de strekking van het verhaal.

  1. Dat is niet waar ook bio eieren moeten worden onderzocht op dioxine net als scharrel en vrije uitloop

 3. Wat n onbezonne advies als n kip zonder kop ,wat te denken vd eieren uit het verre buiteland .ei poeder is en wereld handels produkt ,de wereld vh.geld.regeerd

 4. het schijnt dat er 9 eitjes zijn onderzocht .
  Ja u leest het goed 9 stuks.
  Ze komen over heel NL zo als u boven in het artikel kunt lezen.
  En ze zij ook niet allemaal positief.

 5. En dan meteen maar doorverwijzen naar eieren van de supermarkt.
  Of dat die nog geen macht genoeg hebben.
  Gebruik je gezond verstand zou ik zeggen.

 6. Ei hobby kip niet consumeren te gevaarlijk. Niemand weet hoe gevaarlijk. Anti aanbak pan mag je zoveel gebtuiken als je wilt en die is voorzien van een laag bestaande uit door PFAS gemaakte stof en voor allerlei soorten buitenkledij geldt hetzelfde. Ik vrees dat onze Wetenschappers zo als vaker van een mug een olifant maken. Dit is ook gebeurt bij de Eind data op producten, de meeste mensen denken dat als de datum en het uur bereikt zijn de inhoud dodelijk is. Hoe absurd. onze meetbazen doen niet anders dan ons bang maken en op deze wijze Over gevoelige mensen creëren.

Beheer
WP Admin