Home

Nieuws 17 reacties

‘Is het nog wel democratisch in Brabant?’

36 insprekers hebben vrijdagmorgen hun mening gegeven over de verduurzamingsplannen van Gedeputeerde Staten (GS) voor de veehouderij in Noord-Brabant.

In anderhalve minuut mochten ze aan de Statenleden laten weten hoe er tegen de plannen aangekeken wordt. Vanmiddag gaat Provinciale Staten debatteren en beslissen over de voorstellen van GS.

‘We bereiden de schadeclaims al voor’

Ingrid Jansen van de POV lijkt de hoop opgegeven te hebben. “Brabant heeft afscheid genomen van het poldermodel en komt met een kostprijsverhogend beleid, zonder flankerend beleid. Alles waar Nederland voor staat, legt Brabant naast zich neer. Is het nog wel democratisch in Brabant? Kom terug op dit beleid en ga eerst alles eens financieel en juridisch toetsen. We bereiden de schadeclaims al voor”.

Sprekers in het provinciehuis voorafgaand aan het debat in de Provinciale Staten van Noord-Brabant over de plannen om de veehouderij in de provincie sneller te verduurzamen. Foto: ANP
Sprekers in het provinciehuis voorafgaand aan het debat in de Provinciale Staten van Noord-Brabant over de plannen om de veehouderij in de provincie sneller te verduurzamen. Foto: ANP

‘Verplichtingen zijn vaak contraproductief’

Namens FrieslandCampina sprak bestuurslid en melkveehoudster Angelique Huijben de hoop uit dat de politici terug zullen keren naar de dialoog. “Kies de goede weg, die met draagvlak en niet deze botte manier van beslissen. Verplichtingen zijn vaak contraproductief. Met deze plannen worden technocratische investeren naar voren gehaald. Het leidt vooral tot verdere schaalvergroting.”

‘Aantal dieren zal teruglopen’

Directeur Huub Fransen van het mengvoerfabriek Fransen Gerrits laat de Staten weten niet van plan te zijn geld te steken in flankerend beleid dat zorgt voor een koude sanering. “Steekhoudende argumenten worden niet gehoord. Er is geen transparantie en er ontstaan grote risico’s. Dit is slecht voor de economie. Ik ben bang dat behalve het aantal bedrijven ook het aantal dieren terug zal lopen.”

‘Onvoldoende bescherming voor burgers’

“De veehouderij moet een halt toe geroepen worden”, zei Jos van de Sande namens Arts Maatschappij en Gezondheid. “Helaas is de Wet veedichte gebieden nog niet gepresenteerd aan Tweede Kamer. Er is onvoldoende bescherming voor burgers. Dit is een prima eerste stap. Het aantal dieren moet omlaag”, aldus Van de Sande.

ZLTO-voorman Hans Huijbers ziet 'vier keer verlies'. Foto: ANP
ZLTO-voorman Hans Huijbers ziet 'vier keer verlies'. Foto: ANP

‘Vier keer verlies’

Volgens ZLTO-voorman Hans Huijbers heeft zijn organisatie wel belang bij versnelling, maar niet op deze manier. “Ik zie vier keer verlies. Milieu verliest want de ruimte wordt weggegeven aan de industrie, dieren komen in andere mindere huisvestingsconcepten, Er zal schaalvergroting komen en alle oude stallen blijven staan.” Huijbers ziet een stapeling van beleid dat grote problemen geeft. “De toekomst staat op het spel. Aanscherping BZV, stalderen, de stapeling is niet haalbaar voor boeren en leidt niet tot verduurzaming.”


 • Brabantse boeren lieten vrijdag massaal van zich horen bij het Provinciehuis in Den Bosch. Foto's: Bert Jansen

  Brabantse boeren lieten vrijdag massaal van zich horen bij het Provinciehuis in Den Bosch. Foto's: Bert Jansen

 • ‘Is het nog wel democratisch in Brabant?’
 • ‘Is het nog wel democratisch in Brabant?’
 • ‘Is het nog wel democratisch in Brabant?’

Ordevoorstel over veehouderij transitie afgewezen

Bij aanvang van de Statenvergadering In Noord-Brabant heeft het CDA een ordevoorstel gedaan om het onderwerp versnelde transitie veehouderij van de agenda af te voeren. Vanwege de grote maatschappelijke commotie lijkt het het CDA niet verstandig nu te beslissen.
CDA krijgt steun van de PVV, ook CU SGP wil uitstel. Volgens Hermen Vreugdenhil is het geen compleet pakket. “Er is geen flankerend beleid uitgewerkt, dus we moeten nu niet beslissen. Eerst moeten er een duidelijk uitgewerkt plan zijn.”
De Staten hebben bij stemming dit voorstel afgewezen, samen met GroenLinks stemden alle coalitiepartijen tegen.

Laatste reacties

 • boerke brabant

  ik luister naar de vergadering van de provinciale staten. Wat een kleuter klas. Als het debat op deze manier gevoerd moet worden die gaat over de toekomst van de Brabantse boeren. .. Triest

 • Jurrius

  Boeren zijn politiek gezien een steeds kleinere en onbelangrijke groep kiezers. Ondanks alle welzijn- en milieuinvesteringen de afgelopen decennia worden ze gebruikt als een politieke joker om de burger kiezer te paaien.

  Het is onrechtvaardig en schandelijk dat tegen verduurzaamd voedselvoorzienend Brabant wederom zo'n ontmoedigingsbeleid wordt gevoerd.
  Dat alles op kosten van de ondernemers.

  Jos Jurrius

 • kraats

  Minder dan 3 % vd beroepsbevolking werk nog in de landbouw. Nog eens 10% in de periferie. Dus 87 % niet. Daarom is er vandaag voor de boeren niets te winnen of te behouden.
  De politicie kiezen voor war de meerderheid wenst. Ook voor hun is het rekenen ...
  Helaas

 • herijgers-naalden

  De meerderheid wenst goed en betaalbaar voedsel dat op een diervriendelijke manier wordt geproduceerd. !00 % van de kiezers eten ons product, maar als ze gaan stemmen denken ze daar niet aan. Omdat ze niet meer over eten na hoeven te denken. Maar willen onze kinderen nog wel voor jullie eten blijven zorgen als er op deze manier met ons omgegaan wordt. En willen wij dat zelf nog wel.

 • wullum

  Hopelijk wordt het voedselpakket voor de rest van die brabanders twee keer zo duur,anders gaan ze nooit iets voelen van die achterbakse pesterijen

 • Jurrius

  Boeren stinken niet.... Politiek stinkt.

  Jos Jurrius

 • Maas1

  Brabant boeren wij boeren in Nederland staan naast en achter jullie!

 • WJHDKremer

  Wim kan: democratie: elke ochtend lees ik stomverbaasd in de krant wat ik nu weer besloten heb.

 • m.en.mh.miedema

  De democratie in NL is zo langzamerhand een schertsvertoning. Er wordt bestuurd op basis van onderbuik gevoelens en emotie ipv. boerenverstand en logica . Dit gebeurt zowel aan de linker als de rechter kant van het politieke spectrum. (deze tendens zie je overigens ook steeds meer in het bedrijfsleven).

 • oeleboele

  Dat noem je Supermarktcommunisme als het gaat om de retail en politiek gezien leven we zo ongeveer ook in een communistisch land, waar men welliswaar naar de burger luistert, maar een andere groep (de boeren en plattelanders) in het verdoemhoekje drukt, leugens verteld, en halve waarheden oplepelt tijdens een debat en dat laat uitzoeken door bij voorbaat al een partij, die ´tegen´boeren is, op welke manier dan ook. lekker eerlijk!! Lekker democommunistisch.

 • R. B.

  Emigreren is in geen tijden zo populair geweest. Niet alleen de politiek is lastig, maar zelfs de voerfabrikanten zitten al in het buitenland slagers etc. hebben ook al vestigingen in het buitenland met geld verdiend in Nederland beconcurreren ze ons. De deur voor de Nederlandse landbouw wordt steeds dichter gedaan.

 • Professor P

  1) Provincie en gemeenten geen eigen beleid laten maken, maar alleen als uitvoerende en controlerende organen laten bestaan.
  2) Daarnaast zou het democratisch zijn om alle ambtenaren te ontslaan voor de verkiezingen en nieuwe aan te stellen na de verkiezingen, dit geldt ook voor provincie, 1e kamer, en semi overheid, zoals NVWA en eigenlijk ook de hele onderwijssector.
  3) Gezien de omvang van de overheid en semi overheid kan gesteld worden dat we al jaren in een communistisch land leven waarin veel verkapte werkgelegenheid is verweven. Het grote gevaar hiervan is dat als het in de reële economie slecht gaat (zoals de handel en de primaire sector) er een domino effect zal ontstaan bij de kunstmatige economie die door de (semi )overheid gevormd wordt. Zo is het land extreem gevoelig voor schommelingen, wat grote risico´s met zich meebrengt. Sommige denken dat de crisis voorbij is, maar iedereen weet dat volgende crisis groter zal zijn dan de vorige. De overheid decimeren is de enige manier om meer stabiliteit te krijgen. Maar goed, al doe je niks, dan ploft de bom vanzelf een keer...
  4) Nederland loopt niet voorop met de landbouw, maar Nederland loopt voorop om de landbouw om zeep te helpen. De kennis is verkocht aan het buitenland en de kip met het gouden ei is geslacht. 10-30% zal kunnen overstappen op zogenaamd duurzame concepten voor de Nederlandse markt. 70-90% zal moeten leren leven met lage prijzen of moeten stoppen door regelgeving.

 • Maas1

 • Maas1

  Een hersenloos besluit op bases van onderbuikgevoelens en eigen gecreëerde intuïtie Het lijkt mij juist om dit EcoNostra gedrogt te plaatsen op het juridisch hakblok

 • bankivahoen

  Dat gaat ook gebeuren Maas1, ben maar niet bang dit gedrogt zal de geschiedenisboeken halen maar niet op de manier die de veroorzakers gedacht hadden.
  De chaos op het platteland zal groot zijn en niemand die van de overlappende regelgeving nog iets begrijpt ook uitvoerende instanties niet. Iedereen gaat hier de gevolgen van voelen maar de consument zal het een worst wezen uit welk land zijn voedsel komt (nimby) tot het moment dat een ander land ziet dat hij de macht heeft over de voedselvoorziening in dat land en kan besluiten om de kraan dicht te draaien. Ik zou maar geen continuiteit verwachtten van Oekraine aangaande de eierexport voor langere tijd .

 • Maas1

  @bankivahoen, SUPER!!

 • Bennie Stevelink

  De vraag is niet of Brabant nog wel democratisch is maar of in Brabant de rechtsstaat nog wel wordt gerespecteerd.
  Een democratisch genomen besluit is niet automatisch rechtsgeldig, rechtvaardig of fatsoenlijk. Ook besluiten die aan alle democratische voorwaarden voldoen kunnen onrechtvaardig of zelfs misdadig zijn.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.