Home

Nieuws 6 reacties

Rabobank: Resultaat fosfaatreductie 7,1 miljoen kilo

De fosfaatreductie door de melkveehouderij is boven verwachting.

In de eerste twee periodes van het fosfaatreductieplan is 7,1 miljoen kilo van de beoogde 8,2 miljoen kilo gehaald. Dat zegt de Rabobank in haar kwartaalbericht zuivel over het tweede kwartaal.

Meer dan de beoogde 5 miljoen kilo

Via het mengvoer is tot 1 mei een reductie behaald van 1,4 miljoen kilo. Dat is 82% van de beoogde reductie van 1,7 miljoen kilo. De GVE-reductie is inmiddels opgelopen naar 123.000 GVE (grootvee-eenheden) minder, ten opzichte van 1 oktober 2016. Dat is een fosfaatreductie van 5,1 miljoen ten opzichte van die datum en daarmee meer dan de beoogde 5 miljoen kilo.

70 stoppers in tweede openstelling

In de tweede openstelling van de stoppersregeling hebben zich nog eens 70 melkveehouders aangemeld. Daarmee komt de totale reductie via de stoppersregeling uiteindelijk uit op 1,5 miljoen kilo fosfaat. Dat is 1 miljoen kilo minder dan in het oorspronkelijke fosfaatreductieplan is opgenomen, maar dat is inmiddels ruimschoots gecompenseerd door de hogere reductie via minder GVE’s. Van de stoppersregeling is per 1 mei nog maar een deel gerealiseerd. Het vee van deze boeren is nog maar voor een deel afgevoerd.

Binnenkort tweede rapportage

Per 1 april was volgens het CBS, die de voortgang bijhoudt, een reductie behaald van 5 miljoen kilo fosfaat. Het voerspoor stond toen op een reductie van 1,1 miljoen. De GVE-reductie per 1 april bedroeg ruim 90.000 GVE, dat kwam neer op een reductie van 3,7 miljoen kilo. Binnenkort verschijnt de tweede rapportage van het fosfaatreductieplan door het CBS.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Waarom rapporteert men dit eigenlijk via deze site, alsof de aanzet van RABO tot grootschalige koeienmoord goedgepraat moet worden, voor de rechter slepen zulk min volk!!

 • uitgelogd

  Als consequent gecorrigeerde gegevens van RVO over inscharen, grondgebondenheid, inscharen etc. niet worden overgenomen, ja dan is het resultaat wel boven verwachting. Inbrekers en boeven bij zuivel.nl.

 • NASJO

  Dat is dan bijna één miljoen GVE minder dan aan het begin van de superheffing!
  De koude rillingen gaan over mijn lijf.

 • frl

  Ja als je niet eerlijk bent dan kan ik het ook 800 kg fosfaat onder mijn plaatsingsruimte, en toch als niet grondgebonden dus 4% korting.

 • koestal

  Hoeveel koeienlevens heeft dit gekost,is dit de duurzaamheid waar de hoge heren het altijd over hebben? Dat woord kan ik niet meer uit de strot krijgen

 • hooghoes

  De rabobank heeft botor op het hoofd , eerst financieren ze een geweldig mestoverschot . En nu roepen dat er 7 miljoen gereduceert.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.