Home

Nieuws 1 reactie

Beter Leven wil samengaan met Duitse evenknie

Het Beter Leven-keurmerk van Dierenbescherming wil samengaan met Fur mehr Tierschutz van de Duitse dierenbeschermingsbond Deutscher Tierschutzbund.

Daardoor moet vanaf eind 2019 het vlees onder één logo en onder dezelfde productievoorwaarden verkocht worden in een grotere markt.

Dat stelde Bert van den Berg, projectleider landbouw bij Dierenbescherming, tijdens het zesde internationale kalfsvleescongres in het Franse La Baule.

Het onderzoek naar de overeenkomsten en verschillen en harmonisatie van de twee labels start in juni en zal naar verwachting twee jaar vergen. Daarna moeten de ledenvergaderingen hun toestemming geven, waarna zoals nu voorzien vanaf eind 2019 vermarkten van dierlijke producten met geborgd dierwelzijn onder één logo kan starten in een grote regio.

Gros van producten wordt geëxporteerd

“Het hebben van een hoog binnenlands marktaandeel met Beter Leven is leuk, maar het gros van de producten wordt geëxporteerd, met name naar Duitsland. Daarom is dit een belangrijke stap voor veehouders en dierenwelzijn”, aldus Van den Berg.

Fur mehr Tierschutz werkt met twee niveaus van dierwelzijn, Beter Leven met drie. Daarin verwacht Van den Berg geen problemen; “achteraf gezien hadden we daar ook beter voor kunnen kiezen.”

Engelse dierenbescherming

De projectleider ziet ook goede kansen voor samenvoeging met de Engelse dierenbescherming die al 20 jaar bedrijven certificeert. Gesprekken daarmee zullen echter niet starten voor een Duits succes.

Het Beter Leven-label startte in 2007 in de pluimveehouderij. Er werken nu zo’n 1.600 veehouders onder de voorwaarden ervan. Ze leveren ongeveer 26,miljoen dieren. De omzet onder Beter Leven-label in de retail bedraagt jaarlijks zo’n € 800 miljoen.

Eén reactie

  • mr X

    Ik lees: het beter-leven keurmerk wil samenwerken. Willen de Duitsers ook?

Of registreer je om te kunnen reageren.