Home

Nieuws

Agrarisch product populair in export top 10

Agrarische producten zijn goed vertegenwoordigd in de top 10 van lucratieve exportproducten.

De sierteelt (bloemen, planten, boomkwekerijproducten, bloembollen) staat op plaats drie in de top 10 van meest waardevolle exportproducten. De export van machines en machineonderdelen leverde in 2015 met €13 miljard het meeste op. Dat is bijna 2% van het bruto binnenlands product (BBP). Na de machines volgt de export van Nederlands aardgas. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft samengesteld op basis van het jaar 2015.

Groenten en aardappelen

Ook vlees, zuivel, voedingsbereidingen (onder andere babymelkpoeder), groenten en aardappelen zijn terug te vinden in de top tien van exportproducten met de hoogste toegevoegde waarde.

De tien belangrijkste Nederlandse exportproducten zijn samen goed voor 48% van alle exportverdiensten aan goederen van Nederlandse makelij. In 2015 leverden deze goederen via de export €53,3 miljard (toegevoegde waarde) op. De top tien van exportproducten zorgt daarmee voor bijna 8% van het Nederlandse BBP.

Aardgas steeds belangrijker voor export

Ook in 1995 en 2005 waren machines de belangrijkste exportgoederen. Voor de Nederlandse export zijn ze steeds belangrijker geworden. In 1995 lag het aandeel van machines in de totale exportverdiensten op 8,9%, in 2015 was dat 11,5%. Nederland verdient steeds meer aan machines voor het vervaardigen van computerchips zoals bijvoorbeeld ASML maakt. Ook aardgas en voedingsbereidingen (inclusief babymelkpoeder) zijn nu een stuk belangrijker voor de Nederlandse export dan twintig jaar geleden.

Het CBS onderscheidt zeven hoofdgroepen van goederen. Het totaal van voeding en dranken levert dan meer op via de export dan alle machines en apparaten. Op basis van omzet is de export van machines en apparaten wel hoger.

Aan fabricaten en landbouwproducten (voeding, dranken, natuurproducten en grondstoffen) wordt per euro exportomzet het meest verdiend, tussen de 65 en 73 eurocent. Aan een euro export van minerale brandstoffen verdient de Nederlandse economie het minst (40 eurocent).

Of registreer je om te kunnen reageren.