De exportdaling werd voornamelijk veroorzaakt door afnames in aardolieproducten, machines en transportmiddelen, terwijl de export van levende dieren en voedingsmiddelen licht steeg. - Foto: Canva/Getty Images AlgemeenNieuws

Totale exportwaarde lager in februari, export vee en voeding gestegen

Dalende export treft Nederlandse economie: CBS-rapport toont 3,6% afname in februari, ondanks groei in vee- en voedselexport.

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de zesde maand op rij waarin de goederenexport lager is dan in dezelfde periode vorig jaar.

Export vee en voeding plust

De daling komt vooral doordat er minder aardolieproducten, machines en transportmiddelen werden uitgevoerd dan een jaar eerder. De waarde van de export van levende dieren en voedingsmiddelen steeg in dezelfde periode licht. In februari werd voor een waarde van € 7,063 miljard aan voeding en levende dieren geëxporteerd. Hiervan gaat het om een waarde van € 4,4 miljard aan Nederlandse producten, €0,2 miljard meer dan in februari 2023. De wederuitvoer van levende dieren en voeding had in februari een waarde van € 2,6 miljard, dat is vergelijkbaar met vorig jaar.

Import goederen lager

In januari kromp de export met 3,1 procent. De uitvoer laat al sinds juni 2023 een daling zien. Ook de goederenimport was lager dan een jaar terug. Daar ging het in februari om een daling van 4,2 procent. Dat was vooral toe te schrijven aan de invoer van minder machines en aardolieproducten.

Het CBS meet ook iedere maand of de omstandigheden gunstig of ongunstig zijn voor de internationale handel. Volgens die zogeheten exportradar zijn de omstandigheden voor de export in april ongunstiger dan in februari.

Beheer
WP Admin