Home

Nieuws 17 reacties

Kamp bezorgd over groeiende melkveestapel

De Nederlandse melkveehouderij dreigt de derogatie mis te lopen omdat de melkveestapel weer groeit.

Minister Henk Kamp schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de groei moet stoppen om de derogatie niet kwijt te raken.

In de eerste maanden van dit jaar is de omvang van de melkveestapel fors gedaald door het fosfaatreductieplan. De afgelopen maanden is de veestapel echter weer met ongeveer 10.000 melkkoeien gegroeid. “Dit baart mij zorgen. Het is van belang dat deze stijging zich de komende maanden niet verder voortzet. Dit zou het verkrijgen van een nieuwe derogatie vanaf 2018 immers ernstig in gevaar brengen. Ik roep de sector dan ook op om – in haar eigen belang – de behaalde resultaten vast te houden en de omvang van de melkveestapel richting het eind van het jaar niet verder te laten stijgen”, aldus Kamp. Doel van het fosfaatreductieplan is om aan het eind van dit jaar beneden het fosfaatplafond te komen.

Fosfaatproductie met 9,2 miljoen kilo afgenomen

Uit de jongste cijfers blijkt dat de fosfaatproductie tot en met september met 9,2 miljoen kilo is afgenomen. Dat is genoeg om onder het plafond te blijven. De verlaging van de fosfaatproductie is het gevolg van de verlaging van het fosforaandeel in ruwvoer (-2,9 miljoen kilo fosfaat), de stoppersregeling (-1,2 miljoen kilo) en de regeling fosfaatreductieplan (-5,1 miljoen kilo). “Met de behaalde 9,2 miljoen kilo is dat streven binnen handbereik. Voorwaarde is dus wel dat de boeren dit resultaat de komende maanden vasthouden en de veestapel niet meer laten groeien”, aldus Kamp.

De afgelopen maanden is de veestapel met ongeveer 10.000 melkkoeien gegroeid. Dit baart minister Kamp van Economische Zaken zorgen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Foto: ANP
De afgelopen maanden is de veestapel met ongeveer 10.000 melkkoeien gegroeid. Dit baart minister Kamp van Economische Zaken zorgen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Foto: ANP

In de varkenshouderij en in de pluimveehouderij is de fosfaatproductie volgens de laatste prognoses lager dan voorzien. Dat komt onder andere door voermaatregelen in de varkenshouderij en door de ruiming van pluimvee als gevolg van de fipronil-affaire.

Fosforgehalte ruwvoer en ontwikkeling gemiddelde melkproductie per koe

“Als de fosfaatproductie door de Nederlandse veehouderij gedurende het hele jaar gelijk zou zijn aan de situatie op 1 oktober, dan zou de jaarproductie uitkomen op 168,7 miljoen kilo’, schrijft Kamp in de brief. De grootste onzekerheden die de resultaten tot eind van dit jaar kunnen beïnvloeden, zijn het fosforgehalte in het ruwvoer dat in 2017 wordt geoogst (gegevens hierover komen beschikbaar in november) en de ontwikkeling van de gemiddelde melkproductie per koe. Het is van belang dat ook aan het eind van het jaar de fosfaatproductie onder het nationale fosfaatplafond (172,9 miljoen kilogram) ligt. Daarvoor is het uiteraard essentieel dat de behaalde resultaten worden vastgehouden.”

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Is er ook wel eens bezorgdheid over de toename vliegverkeer/o.a. schiphol en toename autoverkeer enzovoort...?

 • Kletskoe

  Je kan zien aankomen. Voor een individuele veehouder is het gunstiger om wanneer je in 2018 weer los wil, een paar keer een boete te betalen dan vaarzen aankopen. En het individueel belang gaat vaak voor. Het is aan de overheid/sectororganisatie er iets op te bedenken. Dit kan je niet weer op zijn beloop laten, dan zijn de goedwillenden weer slachtoffer. En dan niet weer iedereen een laten bloeden door een hogere generieke korting maar door de boeren aan te pakken die het veroorzaken. Gewoon de boete fors omhoog. Wie A zegt moet ook B zeggen

 • schooteind1

  De gve boete verhogen is een slecht idee kletskoe. De kans in nml groot dat een groep boeren het hoger beroep van 31 oktober gaat winnen. Dat zou betekenen dat zij "los kunnen gaan" en dat een steeds kleinere groep de kolen uit het vuur kan halen. Beter is een "stand still" op de melkproduktie voor de komende 3 maanden. Ik denk dat dat trouwens ook wel zal gaan gebeuren. Het kan geen toeval zijn; de oproep van Kamp vandaag en de brief van Keurentjes van gisteren. Een stand still voor alleen december zal weinig zoden aan de dijk zetten, omdat voor zo'n korte periode boeren de boete dan maar voor lief nemen.

 • Kletskoe

  Stand still prima, maar dan moet er wel gehandhaafd worden met voldoende sanctie

 • schooteind1

  Handhaven; laat dat maar aan campina over. Die hebben daar zat ervaring in.

 • Peerke1

  Is de stal niet vol op een volgende peildatum en daar ga je weer KORTING OP KORTING. Dus beter een boete betalen dan KORTING. De Overheid heeft het aan zichzelf te wijten.

 • Dat krijg je nu doordat alle jongvee bij velen is weggedaan. De laatste gve periode iedereen weer 10% laten korten per maand met directe boete van 480 Euro per gve. Er zijn er nog genoeg die nog niet op onder 2 juli 2015 zitten. En per direct iedereen verplichten weer jongvee aan te houden. Degene die al genoeg gereduceerd hebben hebben dit probleem ook niet veroorzaakt.

 • Koen Franken

  Straks wel weer niet gaan roepen dat er niet gewaarschuwd is !!!!

 • koestal

  De melkprijs is goed

 • haj146

  wat zitten we elkaar toch een hoop te verwijten!
  ieder kiest voor zichzelf. Groot gelijk. Dat we nog steeds gechanteerd worden met een plafond en derogatie is het probleem. Weten we nog dat we allemaal voor mestverwerking of grond kopen/ huren waren? Dat was ruim 2 jaar geleden. Inmiddels laten we ons van allerlei problemen aan praten met rfc voorop.

 • boerke brabant

  een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen, een melkkoe blijkbaar wel

 • alco1

  Plafond is gedateerd.
  Fosfaat is fosfaat, dus wat is er mis met sectoriale overloop.
  Het is de fout van de regelgever.
  En laten we wel wezen: Nederland is het epicentrum van gezonde melkproductie.
  Andere landen hebben ook geen plafonds voor auto productie e.d.( wat juist vervuilt).

 • Jalvingh

  De laatste korting is toch niet uitgevoerd, dat kan toch alsnog.

 • a van Gerwen

  @jalving, zo is het. Laat degene die niet op onder peildatum zit maar eens bloeden

 • Attie

  Jongvee opfokbedrijven, groeien ook hard tegenwoordig !

 • Pieter en Pieter

  Kamp? Die weet niet eens wat de voor of de achterkant van een koe is. Heeft nul (0) verstand van de sector. Er was ook nog zo'n staatssecretaris die riep dat de fosfaatproblematiek de schuld van de boeren zelf is. Deze nono was zeker vergeten dat als je het quotum afschaft je niet 14 dagen later snel met fosfaatwetgeving moet komen terwijl er volop geinvesteerd was. En nu weer deze visie. Kamp heeft maar 1 visie en dat is een televisie. Fijn weekend samen !

 • koeien10

  DIE MINSTER OOK MAAR 8.3% OP SALARIS KORTEN.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.