Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:8 aug 2014

'Nu al last van Rusland-sancties'

Bleiswijk - De Nederlandse tuinbouw heeft nu al last van sancties die zijn ingesteld tegen Rusland.

Pools product dat anders naar Rusland of Oekraïne zou gaan, wordt in met name Duitsland massaal aangeboden, terwijl Nederlandse handelaren in tomaten en paprika's uit angst voor een Russische importstop meer dichtbij huis leveren. Dat zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland. 
Rusland heeft geen importstop voor Nederlandse groente en fruit ingesteld, aldus Van Ruiten, maar angst regeert, zeker nu veel Poolse producten plotseling niet meer welkom zijn in Rusland. Bij fruit gaat normaliter 70 procent naar Rusland, wist de Poolse fruittellersorganisatie eerder te melden. In de glasgroente zijn minder cijfers voorhanden, maar zijn zeker honderden hectares tomaat gericht op Rusland en Oekraïne, denkt Van Ruiten.
"Dat product komt nu naar markten in West-Europa en Duitsland, onze belangrijkste afnemer, komt dan al snel in beeld. Dat was al geen makkelijke markt, eerder een overvolle markt." In het geval van paprika's en tomaten is een toch al weinig opbeurende markt dusdanig verslechterd dat absurd lage prijzen worden gerealiseerd. "Je praat over een paar cent voor een kilo tomaten en 10 tot 20 cent voor een kilo paprika. Telers houden dat niet lang vol."
Telers zelf gaan niet zomaar product doordraaien, aldus Van Ruiten, omdat individueel de productie terugschroeven weinig zinvol is. "Het moet collectief gebeuren. De Gemeenschappelijke marktordening (GMO) van groente en fruit die Europees is afgesproken, biedt de mogelijkheid om in extreme marktomstandigheden met financiële steun van de overheid product uit de markt te nemen. Wij hopen dat telersverenigingen snel de kans krijgen dit te doen."

Laatste reacties

 • agratax2

  Heeft landbouw een antwoord op het probleem dat door een importstop van Rusland ontstaat? Ja het oude veilingsysteem weer invoeren, m.a.w. het boven de markt hangende deel van je opbrengst niet oogsten maar dumpen, zodat de markt niet overvoerd wordt. Gezien het enorme sociale gevoel van de West Europianen zal dit nooit lukken, ieder voor zich en gezamenlijk de (economische) dood in. Lang leve het individualisme!!

 • varkentjeeee

  er is maar 1 oplossing alle maar dan ook alle export na rusland zelf stop zetten en nooit meer hervatten heb je poetin ook het hardst mee

 • koestal

  Het Russische volk moet zelf ook voldoende te eten krijgen ,anders worden ze ontevreden,dan heeft Poetin echt een probleem ,de Russische zuivelproductie is ook elk jaar lager door slecht management in de veehouderij,hoe wil hij dat oplossen ? Door importstop krijgt hij er veel problemen bij .

 • sjang

  @ Koestal: We moeten nog meer kennis 'verkopen' naar dat soort landen. Hebben ze ons straks zowiezo niet meer nodig.
  Zoals op een ander onderwerp reeds gezegd werd: massaal producten in biogasinstallaties duwen: geen gas meer nodig uit rusland en de landbouw heeft een bodemprijs.

 • ed12345

  Koestal,varkentje en sjang er zijn meer mensen op de wereld die eetbaar voedsel produceren en te koop hebben ,dan alleen NL of Europa
  Wees niet verbaast als de NL of europese producten toch via een omweg in rusland terecht komen.,.Maar de markt zakt erg onderuit en via die omweg is het de handel die de grote winst maakt

 • koestal

  Deze crisis moet weer over de ruggen van boeren en tuinders worden uitgevochten,het gaat hier om een vliegtuigramp,waarom wordt er geen boycot van Russische vliegtuigen en vliegvelden ingesteld,o jee maar dat gaat de politici veel te ver,laat het dan maar over de rug van boeren en tuinders gaan ,waarom zijn die luchtvaartmaatschappijen zo naief om over oorlogsgebied te vliegen,ja een omweg kost weer zoveel brandstof ,hoe onnozel kunnen die maatschappijen ook zijn om een paar euro,s uit te sparen en mensenlevens op het spel te zetten,ze gaven Poetin een ultieme kans om z,n raket te testen,nu maar krokodillentranen huilen.

 • Elevage

  Jongens kijk een sop de wereldkaart. Rusland is enorm en nederland een speldenprik.............. en dan wel een grote bek hebben!

 • Piet, Midden-Europa

  ''Lang leve het individualisme'' Ja dat is waar @agratax1 !!!... Het is weer feest in de agrarische sector. Tsja, hoe krijg je een verstoorde Markt weer gezond ???... Moeilijk in NL, maar goed in Duitsland zegt men dan ''die Hoffnung stirbt zuletzt''

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.