AlgemeenNieuws

‘Nu al last van Rusland-sancties’

Bleiswijk – De Nederlandse tuinbouw heeft nu al last van sancties die zijn ingesteld tegen Rusland.

Pools product dat anders naar Rusland of Oekraïne zou gaan, wordt in met name Duitsland massaal aangeboden, terwijl Nederlandse handelaren in tomaten en paprika’s uit angst voor een Russische importstop meer dichtbij huis leveren. Dat zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland. 

Rusland heeft geen importstop voor Nederlandse groente en fruit ingesteld, aldus Van Ruiten, maar angst regeert, zeker nu veel Poolse producten plotseling niet meer welkom zijn in Rusland. Bij fruit gaat normaliter 70 procent naar Rusland, wist de Poolse fruittellersorganisatie eerder te melden. In de glasgroente zijn minder cijfers voorhanden, maar zijn zeker honderden hectares tomaat gericht op Rusland en Oekraïne, denkt Van Ruiten.

“Dat product komt nu naar markten in West-Europa en Duitsland, onze belangrijkste afnemer, komt dan al snel in beeld. Dat was al geen makkelijke markt, eerder een overvolle markt.” In het geval van paprika’s en tomaten is een toch al weinig opbeurende markt dusdanig verslechterd dat absurd lage prijzen worden gerealiseerd. “Je praat over een paar cent voor een kilo tomaten en 10 tot 20 cent voor een kilo paprika. Telers houden dat niet lang vol.”

Telers zelf gaan niet zomaar product doordraaien, aldus Van Ruiten, omdat individueel de productie terugschroeven weinig zinvol is. “Het moet collectief gebeuren. De Gemeenschappelijke marktordening (GMO) van groente en fruit die Europees is afgesproken, biedt de mogelijkheid om in extreme marktomstandigheden met financiële steun van de overheid product uit de markt te nemen. Wij hopen dat telersverenigingen snel de kans krijgen dit te doen.”

Beheer
WP Admin