Home

Nieuws 2077 x bekeken 6 reacties

Krediet Russische boeren onzeker

Moskou – De Russische staat moet mogelijk een programma met zachte leningen voor agrariërs opschorten. Dat heeft landbouwminister Nikolay Fyodorov bekendgemaakt.

De oorzaak ligt in een forse renteverhoging door de Russische centrale bank die bedoeld is een einde te maken aan de val van de roebel, die in potentie de hele economie kan ontwrichten.

De centrale bank verhoogde maandagnacht de rente die het berekent aan commerciële banken van 10,5 naar 17 procent. Het doel is de leenkosten zodanig te verhogen, dat banken ook rentes verhogen voor huishoudens en bedrijven. Als deze hun geld op de bank laten staan, neemt de hoeveelheid roebels in omloop af en komt een einde aan de val van de roebel.

Fyodorov noemt de renteverhoging tegenover het Russische persbureau ITAR-TASS een 'onverwachte gebeurtenis'. Leningen tegen lagere rentes zijn nu uitgesloten, aldus de politicus, tenzij de regering een speciaal besluit hiertoe neemt. Het lijkt hem uitgesloten. In totaal staat zo'n €27,5 miljard aan leningen uit in de sector, aldus Fyodorov.

De renteverhoging heeft ondertussen weinig zoden aan de dijk gezet. Na een korte opleving is de roebel opnieuw in waarde gedaald. De munt verloor dit jaar tegenover de dollar zo'n 50 procent aan waarde en tegenover de euro is de munt zelfs meer gedaald. Bij aanvang van het jaar was een euro ruim 45 roebel waard en woensdagochtend bijna 92 roebel. De oorzaak ligt vooral in de scherp gedaalde prijs voor aardolie, waar Rusland sterk van afhankelijk is.

Een lagere waarde van de roebel vertaalt zich in veel hogere prijzen voor importproducten, van combines tot personenauto's en van appels tot Apple-producten. De spaartegoeden van Russische inwoners en bedrijven nemen zo ook in waarde af. Grotere bedrijven hebben vaak leningen in dollars, Zwitserse francs of euro's, en zien hun maandelijkse aflossing plus rente opeens fors stijgen. Buitenlandse bedrijven trekken door de onzekere roebel investeringen terug.

De regering bracht woensdag buitenlandse reserves in stelling. Eerder werd reeds $80 miljard (€63 miljard) ingezet om de roebel te repareren en daar komt nu nog eens $7 miljard (€5,5 miljard) bij. Rusland communiceerde in november een reserve van $418 miljard (€333 miljard). Het land heeft na China, Japan, Saoedi-Arabië, Zwitserland en Taiwan de grootste voorraad buitenlandse valuta.

Laatste reacties

 • John*

  poetin wil met vervroegd pensioen lijkt het...

 • marco-vdb

  Zal wel weer een keer goedkomen. Veel emotie en paniekvoetbal in de markt. De roebel komt nooit meer terug op 45 roeble voor 1 euro, maar de olieprijs gaat wel weer een keer omhoog wat de roebel weer wat veerkracht geeft. Huidige situatie gaat de russische veehouderij op korte termijn veel geld kosten omdat opbrengstprijzen minder snel stijgen dan de kostprijs. Voordeeltje in de landbouw is dat de meeste landbouwbedrijven hun investeringen in roebels hebben gefinancierd en dat ook de schuld ineens een stuk minder waard is.

 • ed12345

  Marco-vdb Ik zie dat voordeel voor landbouw bedrijven en andere bedrijven die leningen af te lossen echt niet .Als de central bank 17% berekend aan de gewone banken berekenen die waarschijnlijk zo rond de 19% aan hun klanten ik weet niet of u dit ooit aan den lijve heeft ondervonden ik wel hier in Canada in de begin 80er Jaren nou ik kan je zeggen dat er practisch geen enkel bedrijf dit op kan brengen

 • alco1

  Ik hou mijn hart vast. Hoe gaat Poetin reageren: Gaat hij op de knieën of maakt hij als een kat in het nauw, rare sprongen.

 • koestal

  hier ook al

 • landboer

  Het begint op Duitsland na de eerste wereldoorlog te lijken,die werden ook veel te hard afgeknepen door de geallieerden,de gevolgen waren verschrikkelijk!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.