AlgemeenNieuws

Krediet Russische boeren onzeker

Moskou – De Russische staat moet mogelijk een programma met zachte leningen voor agrariërs opschorten. Dat heeft landbouwminister Nikolay Fyodorov bekendgemaakt.

De oorzaak ligt in een forse renteverhoging door de Russische centrale bank die bedoeld is een einde te maken aan de val van de roebel, die in potentie de hele economie kan ontwrichten.

De centrale bank verhoogde maandagnacht de rente die het berekent aan commerciële banken van 10,5 naar 17 procent. Het doel is de leenkosten zodanig te verhogen, dat banken ook rentes verhogen voor huishoudens en bedrijven. Als deze hun geld op de bank laten staan, neemt de hoeveelheid roebels in omloop af en komt een einde aan de val van de roebel.

Fyodorov noemt de renteverhoging tegenover het Russische persbureau ITAR-TASS een ‘onverwachte gebeurtenis’. Leningen tegen lagere rentes zijn nu uitgesloten, aldus de politicus, tenzij de regering een speciaal besluit hiertoe neemt. Het lijkt hem uitgesloten. In totaal staat zo’n €27,5 miljard aan leningen uit in de sector, aldus Fyodorov.

De renteverhoging heeft ondertussen weinig zoden aan de dijk gezet. Na een korte opleving is de roebel opnieuw in waarde gedaald. De munt verloor dit jaar tegenover de dollar zo’n 50 procent aan waarde en tegenover de euro is de munt zelfs meer gedaald. Bij aanvang van het jaar was een euro ruim 45 roebel waard en woensdagochtend bijna 92 roebel. De oorzaak ligt vooral in de scherp gedaalde prijs voor aardolie, waar Rusland sterk van afhankelijk is.

Een lagere waarde van de roebel vertaalt zich in veel hogere prijzen voor importproducten, van combines tot personenauto’s en van appels tot Apple-producten. De spaartegoeden van Russische inwoners en bedrijven nemen zo ook in waarde af. Grotere bedrijven hebben vaak leningen in dollars, Zwitserse francs of euro’s, en zien hun maandelijkse aflossing plus rente opeens fors stijgen. Buitenlandse bedrijven trekken door de onzekere roebel investeringen terug.

De regering bracht woensdag buitenlandse reserves in stelling. Eerder werd reeds $80 miljard (€63 miljard) ingezet om de roebel te repareren en daar komt nu nog eens $7 miljard (€5,5 miljard) bij. Rusland communiceerde in november een reserve van $418 miljard (€333 miljard). Het land heeft na China, Japan, Saoedi-Arabië, Zwitserland en Taiwan de grootste voorraad buitenlandse valuta.

Beheer
WP Admin