Home

Foto & video 5 reacties

Actie Duitse boeren tegen opeenstapeling van regels

Een pakket aan maatregelen van de Duitse regering mobiliseerde zo’n 1.000 protesterende boeren.

 • Circa 1.000 Duitse boeren met ongeveer 100 tractoren verzamelden zich maandagochtend bij het Duitse ministerie van Landbouw in Bonn, gelegen tegenover het hoofdkantoor van het Rheinische Landwirtschafts-Verband (RLV). Zijn de Nederlandse boerenacties vooral gericht op maatregelen die de veehouderij raken, in Duitsland trekken veehouders, akkerbouwers, tuinders, fruittelers en wijnboeren gezamenlijk op. - Foto's: Guus Queisen

  Circa 1.000 Duitse boeren met ongeveer 100 tractoren verzamelden zich maandagochtend bij het Duitse ministerie van Landbouw in Bonn, gelegen tegenover het hoofdkantoor van het Rheinische Landwirtschafts-Verband (RLV). Zijn de Nederlandse boerenacties vooral gericht op maatregelen die de veehouderij raken, in Duitsland trekken veehouders, akkerbouwers, tuinders, fruittelers en wijnboeren gezamenlijk op. - Foto's: Guus Queisen

 • De Duitse regering heeft een pakket maatregelen in petto dat alle sectoren rechtstreeks raakt. Zoals een verbod op insecticiden om zo insecten als de bijen te beschermen. Om het land aan de EU-nitraatrichtlijn te laten voldoen, komen er zwaardere bemestingsnormen. Volgens de boeren betekent dit minder goede gewassen en een slechtere concurrentiepositie.

  De Duitse regering heeft een pakket maatregelen in petto dat alle sectoren rechtstreeks raakt. Zoals een verbod op insecticiden om zo insecten als de bijen te beschermen. Om het land aan de EU-nitraatrichtlijn te laten voldoen, komen er zwaardere bemestingsnormen. Volgens de boeren betekent dit minder goede gewassen en een slechtere concurrentiepositie.

 • Ongeveer 2,4 miljoen hectare landbouwgrond krijgt, volgens het RLV, te maken met extra maatregelen. Variërend van een verbod op toepassing van gewasbeschermingsmiddelen tot ingrepen in het eigendomsrecht. Volgens het RLV verhinderen de voorgestelde verboden de opbouw van een gericht landbouwmilieuprogramma en verhogen tegelijkertijd het risico’s op sancties, terwijl de EU-gelden verminderen.

  Ongeveer 2,4 miljoen hectare landbouwgrond krijgt, volgens het RLV, te maken met extra maatregelen. Variërend van een verbod op toepassing van gewasbeschermingsmiddelen tot ingrepen in het eigendomsrecht. Volgens het RLV verhinderen de voorgestelde verboden de opbouw van een gericht landbouwmilieuprogramma en verhogen tegelijkertijd het risico’s op sancties, terwijl de EU-gelden verminderen.

 • De opeenstapeling van (mogelijk) nieuwe regelgeving en andere zaken, zoals de handelsafspraken in Mercosur, zadelt de Duitse boeren met steeds meer onduidelijkheid op. Daartoe hingen de boeren vraagtekens op aan het hek van het ministerie van Landbouw in Bonn.

  De opeenstapeling van (mogelijk) nieuwe regelgeving en andere zaken, zoals de handelsafspraken in Mercosur, zadelt de Duitse boeren met steeds meer onduidelijkheid op. Daartoe hingen de boeren vraagtekens op aan het hek van het ministerie van Landbouw in Bonn.

 • De boeren uit het Rijnland zijn bereid verder mee te werken aan oplossingen op het vlak van klimaat, milieu en natuurbescherming. Ze vragen daarbij wel respect en waardering voor het werk dat de boeren en boerinnen elke dag voor de maatschappij verrichten. Met de protestbijeenkomst geven ze een signaal af: ‘Stop, niet op de voorgestelde manier.’

  De boeren uit het Rijnland zijn bereid verder mee te werken aan oplossingen op het vlak van klimaat, milieu en natuurbescherming. Ze vragen daarbij wel respect en waardering voor het werk dat de boeren en boerinnen elke dag voor de maatschappij verrichten. Met de protestbijeenkomst geven ze een signaal af: ‘Stop, niet op de voorgestelde manier.’

 • RLV-voorzitter Bernhard Conzen stelt dat de boeren steeds meer te maken hebben met een onbetrouwbare overheid. "Een overheid die gedurende de wedstrijd steeds weer haar regels wijzigt. Op basis van een dergelijk beleid kunnen boeren geen investeringsbeslissingen nemen. Ze moeten over een lange termijn duidelijkheid krijgen.”

  RLV-voorzitter Bernhard Conzen stelt dat de boeren steeds meer te maken hebben met een onbetrouwbare overheid. "Een overheid die gedurende de wedstrijd steeds weer haar regels wijzigt. Op basis van een dergelijk beleid kunnen boeren geen investeringsbeslissingen nemen. Ze moeten over een lange termijn duidelijkheid krijgen.”

 • Landbouwstaatssecretaris Herman Onko Aeikens waarschuwt de boeren. Zo wijst hij hen op de uitslag van een referendum eerder dit jaar in Beieren. Een meerderheid van de inwoners gaf daarbij aan dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in Beieren moet worden teruggedrongen. Ook dienen meer bloemrijke weilanden te ontstaan en moet de omvang van het biologische areaal binnen 10 jaar stijgen van 10% nu tot 30% in het jaar 2030. Aeikens vreest dat andere bondslanden dit onderschrijven om vervolgens boeren met nog verdergaande maatregelen te gaan opschepen.

  Landbouwstaatssecretaris Herman Onko Aeikens waarschuwt de boeren. Zo wijst hij hen op de uitslag van een referendum eerder dit jaar in Beieren. Een meerderheid van de inwoners gaf daarbij aan dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in Beieren moet worden teruggedrongen. Ook dienen meer bloemrijke weilanden te ontstaan en moet de omvang van het biologische areaal binnen 10 jaar stijgen van 10% nu tot 30% in het jaar 2030. Aeikens vreest dat andere bondslanden dit onderschrijven om vervolgens boeren met nog verdergaande maatregelen te gaan opschepen.

 • Voorzitter Conzen (links) roept via staatssecretaris Aeikens (rechts) de politiek op om met de boeren in gesprek te gaan, voordat verwarde gedachten tot wet worden. Conzen: "We hebben een constructieve dialoog nodig over oplossingen die boeren en de bijen helpen! Spreek met ons, zodat we samen manieren kunnen vinden voor het behoud onze familiebedrijven!” Aeikens nodigt de boeren uit om de problemen en mogelijke oplossingen te gaan bespreken.

  Voorzitter Conzen (links) roept via staatssecretaris Aeikens (rechts) de politiek op om met de boeren in gesprek te gaan, voordat verwarde gedachten tot wet worden. Conzen: "We hebben een constructieve dialoog nodig over oplossingen die boeren en de bijen helpen! Spreek met ons, zodat we samen manieren kunnen vinden voor het behoud onze familiebedrijven!” Aeikens nodigt de boeren uit om de problemen en mogelijke oplossingen te gaan bespreken.

 • Volgens voorzitter Conzen staan er ook boerenacties in België en Frankrijk op het programma. Hij zegt dit uit gesprekken met Belgische en Franse collega’s te hebben opgemaakt.

  Volgens voorzitter Conzen staan er ook boerenacties in België en Frankrijk op het programma. Hij zegt dit uit gesprekken met Belgische en Franse collega’s te hebben opgemaakt.

 • Dieractivisten grepen de bijeenkomst van de Rijnlandse boeren in Bonn aan om hun visie op de dierhouderij te tonen. Via luidsprekers probeerden ze de bijeenkomst te verstoren.

  Dieractivisten grepen de bijeenkomst van de Rijnlandse boeren in Bonn aan om hun visie op de dierhouderij te tonen. Via luidsprekers probeerden ze de bijeenkomst te verstoren.

 • Na afloop van de bijeenkomst ging een dierenactivist, onder politiebescherming, de discussie aan met enkele jonge boeren.

  Na afloop van de bijeenkomst ging een dierenactivist, onder politiebescherming, de discussie aan met enkele jonge boeren.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • haverboer1

  De consument bepaald even dat je biologisch moet worden.
  Maar als het eten duur is, pakken ze de kiloknaller die er naast ligt of het eten uit het buitenland.
  Zoek ook maar mensen die willen wieden of je land schoon te houden.
  In Nederland kan je misschien nog Polen of Roemenen zo gek krijgen om op het veld wat te doen.
  Dat zal in Duitsland niet veel beter zijn.
  De ondernemer mag het risico lopen met ziektes en onkruid.

 • Gat

  De consument bepaalt niks. Een paar mensen vinden dat. Consument heeft geen geld om duurder voedsel te kopen.

 • haverboer1

  Lees de tekst bij het 7de plaatje maar.
  In Beieren was een referendum gehouden, dan beslist toch echt de onwetende consument over hoe jij moet boeren.

 • veldzicht

  @haverboer 1.Als je een referendum houdt om minder belasting betalen en meer vrije dagen weet je van te voren ook de uit komst al.

 • Alco

  Referendums worden door de media gestuurd.
  Daardoor heeft de landbouw geen schijn van kans.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.