Redactieblog

6 reacties

‘Kringlooplandbouw vraagt meer sturing’

De problemen rond overgang naar kringlooplandbouw in 2030 worden onderschat, denkt Cees van Bruchem.

‘Kringlooplandbouw’ is het nieuwe toverwoord. Dat ‘nieuwe’ is betrekkelijk. De visie van minister Verburg van 10 jaar geleden, met als doel ‘een duurzame veehouderij in 2023’, ging ook een eind in die richting. En zelfs in het rapport ‘Om schone zakelijkheid’ van 1989 werden al harde noten gekraakt over ‘het gesleep met mineralen over de aardbol’.

Minister Schouten presenteerde september vorig jaar haar landbouwvisie - foto: Roel Dijkstra.
Minister Schouten presenteerde september vorig jaar haar landbouwvisie - foto: Roel Dijkstra.

Minister Schouten wil dat de overgang naar een kringlooplandbouw in 2030 rond is. Ik denk dat de problemen die zich daarbij voordoen, worden onderschat. Kenmerkend voor een groot deel van de Nederlandse landbouw is immers dat die grondstoffen van elders haalt, daar waarde aan toevoegt en de eindproducten weer ver weg brengt.

Als veevoer van eigen bodem goedkoper was, zouden er wel minder grondstoffen uit overzeese gebieden worden geïmporteerd

Dit ‘doorstroommodel’ waarvoor de altijd door Nederland bepleite open grenzen van groot belang zijn, is wezenlijk anders dan het beoogde kringloopmodel. Verwacht mag worden dat bij dat laatste de kostprijs van vooral dierlijke producten stijgt, omdat veevoer duurder wordt. Immers, als veevoer van eigen bodem goedkoper was, zouden er wel minder grondstoffen uit overzeese gebieden worden geïmporteerd. Gewoon door marktwerking. Een hogere kostprijs betekent een slechtere concurrentiepositie. Ik denk bijvoorbeeld dat een kringloopveehouderij in Nederland of de EU de concurrentiepositie van de varkens- en pluimveehouderij in een land als Brazilië versterkt.

Productieruimte veehouderij wordt kleiner

In een recente publicatie van het vroegere LEI staat een beschouwing over de mogelijkheden van kringlooplandbouw. Daaruit kun je afleiden dat de kans groot is dat de veehouderij bij het sluiten van kringlopen zal (moeten) krimpen. Wagenings onderzoek – met name van professor Imke de Boer – wijst ook in die richting.

De verdeling van de beschikbare ruimte tussen veesectoren en bedrijven vraagt om meer sturing. De gang van zaken bij de fosfaatrechten laat zien hoe lastig dit is - foto: Fotopersburo Dijkstra.
De verdeling van de beschikbare ruimte tussen veesectoren en bedrijven vraagt om meer sturing. De gang van zaken bij de fosfaatrechten laat zien hoe lastig dit is - foto: Fotopersburo Dijkstra.

De productieruimte voor de veehouderij wordt dus kleiner. De spanning tussen individuele ambities en sectorale mogelijkheden zal daardoor toenemen. De verdeling van de beschikbare ruimte tussen sectoren en (groepen) bedrijven vraagt dan meer aandacht en meer sturing. De gang van zaken bij de fosfaatrechten laat zien hoe lastig dit is. De opvolgers van minister Schouten zullen nog heel wat werk hebben aan de kringlooplandbouw.

Cees van Bruchem is oud-medewerker bij het LEI.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Die kringloopvisie heeft ook het doel om de veestapel te verkleinen. Het is geen vervolg maar het doel om die veestapel te verkleinen zonder dat het de overheid geld kost.

 • Nieuw.

  Moeten we nu elke dag deze negatieve berichtgeving lezen ? Boerderij lijkt zo meer op een propaganda medium van de overheid dan op een onafhankelijk blad voor de agrosector. Alleen citeren wat ambtenaren voor ideen hebben om boeren hun levenswerk af te pakken. Confronteer beleidsmakers eens met hun leugens of verdraaide waarheden, plaats het in EU context etc. Ik lees bv dat elke provincie een eigen geitenpopulatiebeleid heeft past dit nog wel in een modern Europa?

 • Nieuw.

  En wat een onzin van professor de Boer en de kringloop landbouw . Meteen globalisering van alle economische activiteiten verbieden. Ijzererts uit Australië, steenkool import etc, stoppen die handel, gewoon weer steenkool uit Brunsum. Pfff het is gelukkig mooi weer, geniet ervan zolang het kan.

 • Jaap39

  Goed punt Camps,
  We leven heden ten dage in een wereld economie. Alles wordt van hort naar her gestuurd.

  Als voedsel de wereld niet meer over mag, waarom dan wel olie, flatscreens, tulpenbollen of auto's. Schepen vol worden er versleept, en dan gaan er ook nog eens 350 containers overboord in de Noordzee maand terug.
  Overheid ga eens aan het werk, stel prioriteiten als het om milieu gaat. Het is onzin de landbouw omwille van het milieu dood te laten bloeden....

 • deB.


  Helemaal goed camps, het is hier een links gerelateerd clubje aan het worden...werkelijk elke dag gaat het over dit negatieve geneuzel, prijsniveau evenzeer, veelal negatief, en al gaat het wat beter, weer naar beneden schrijven.

  Veel vraagtekens omtrent deze houding

 • Maas1

  Boerderij.nl kan ook wel eens wat positiever uit de hoek komen.
  Krimp van de veestapel is geen doel maar een wens van de gedachten
  Er komt een tijd dat de roep om boeren groot zal worden,in vele landen!
  Nederland en Europa zijn een groot gemengd bedrijf,het is een kwestie van afstemming! Hoe wil je de wereld voeden en de landbouw laten krimpen?
  In Nederland zou dat natuurlijk wel lukken,maar dat is een geval op zich zelf.

  https://youtu.be/bPqLiYKzYMg
Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.