Redactieblog

7 reacties

‘Het eerlijke verhaal moet wel genuanceerd zijn’

Bij kritiek op de landbouw schieten boeren vaak in het defensief. Toch valt er genoeg te verbeteren.

Als er iets wordt gepubliceerd dat de land- en tuinbouw niet welgevallig is, zijn de reacties grotendeels voorspelbaar. Gebruikelijke elementen zijn dat de Nederlandse agrarische sector goed bezig is, internationaal voorop loopt en belangrijk is voor de economie en voor de voedselvoorziening.

Rapport NVWA over pluimveehouderij

Een voorbeeld vormen de reacties op het rapport van de NVWA van enkele weken geleden over de pluimveehouderij, waarin onder andere werd geconstateerd dat op een niet verwaarloosbaar deel van de vleespluimveebedrijven sprake is van welzijnsproblemen. Zulke reacties wijzen erop dat het zelfreinigend vermogen van de sector voor verbetering vatbaar is. Kritiek moet je ter harte nemen en waar nodig moet je maatregelen treffen ter verbetering.

‘Het zou mij niet verbazen als pakweg de laatste 10% van de dierlijke productie meer kost dan ze opbrengt’

Inkrimpen veestapel

Ook de reacties op het recente RLI-advies om de veestapel in te krimpen waren, zoals gebruikelijk, sterk afwijzend. Toch moet de sector over zo’n advies op zijn minst willen nadenken. Al was het maar omdat het voortdurend schuren tegen milieugrenzen steeds meer regels en kosten oplevert. Het zou mij niet verbazen als pakweg de laatste 10% van de dierlijke productie meer kost dan ze opbrengt.

Reacties op kritiek zijn voorspelbaar. 'Een voorbeeld vormen de reacties op het rapport van de NVWA van enkele weken geleden over de pluimveehouderij, waarin onder andere werd geconstateerd dat op een kleine 20% van de vleespluimveebedrijven sprake is van welzijnsproblemen.' - Foto: Ronald Hissink
Reacties op kritiek zijn voorspelbaar. 'Een voorbeeld vormen de reacties op het rapport van de NVWA van enkele weken geleden over de pluimveehouderij, waarin onder andere werd geconstateerd dat op een kleine 20% van de vleespluimveebedrijven sprake is van welzijnsproblemen.' - Foto: Ronald Hissink

Bij kritiek wordt vaak betoogd dat de sector het ‘eerlijke verhaal’ beter moet uitdragen. In deze tijd van framing en nepnieuws is dat inderdaad belangrijk. Maar een eerlijk verhaal is veelal een genuanceerd verhaal; het stelt zaken niet mooier voor dan ze zijn. Een propagandafilmpje met varkens in het stro vertelt in ieder geval niet het hele verhaal.

‘Je moet uitkijken dat je niet in je eigen propaganda gaat geloven’

Onlangs las ik ook weer eens dat ‘Nederland de wereld voedt’. Hoewel de betekenis van Nederland op dit gebied groter is dan het aandeel van 0,4% in de wereldvoedselproductie doet vermoeden, is zo’n uitspraak wel wat overdreven. Je moet uitkijken dat je niet in je eigen propaganda gaat geloven.

Bijmengplicht van bio-ethanol

Voor een eerlijk en geloofwaardig verhaal moet je ook consequent zijn. Om een voorbeeld te noemen: is het geloofwaardig om het ene moment het belang van de voedselvoorziening te benadrukken en even later in EU-verband een pleidooi te voeren om de bijmengplicht van bio-ethanol aan te scherpen, ter wille van extra afzetmogelijkheden?

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Bij een overvloed aan voedsel krijg je altijd mensen die reageren zoals bovenstaand. Het "eerlijke verhaal ", zum kotchen , geloof het wel of niet , eet wel of niet. Meer woorden kan ik er niet aan besteden.

 • Zuperboer

  Mijnheer van Bruchem k heb het idee dat je altijd 10% van je produktie houdt die verliesgevend is, krimp je het sectorvolume met 10%dan heb je weer 9/10 × 10 % van je produktie die verliesgevend is. Dat zal aan de WUR wel onderzocht zijn naar ik aanneem. Achteruit boeren in een notendop.

 • alco1

  Ik heb de indruk dat van Bruchem niet begrijpt wat wij steeds vertellen.
  Maw een ambtenaar die alles heeft van gehoord en totaal geen praktische ervaring heeft.

 • DJ-D

  Nederland exporteerd heel veel voedselproducten naar andere landen, dus dan voeden ze toch de wereld? Hoorde van de week pas dat nederland zelf 70% importeerd. Wat wordt er nu niet eerlijk verteld? Eerlijk verhaal of wat klopt er niet volgens u.
  Als varkenshouders een nichemarkt met varkens die gehuisvest zijn op stro willen bedienen is daar toch niks mis mee?

 • farmerbn

  Er is geen eerlijk verhaal meer. Een overheid die steeds de aandacht vraagt voor dierenwelzijn en zelf zijn dieren laat verhongeren is niet eerlijk. Een overheid die de helft van de veestapel kwijt wil en het (vlieg)verkeer laat groeien is ook niet bezig met een eerlijk verhaal.

 • fietskip

  Volgens mij zijn de boerenreacties vrij genuanceerd maar de nvwa en de rli juist niet. Als je dat niet ziet vraag ik mezelf af wat je nu met dit stuk wilt bereiken?

 • melkveehouder .

  @Cees. Nogal een populistische en suggestieve uitspraak dat het jou niet zou verbazen dat de laatste 10% van de dierlijke productie meer kost dan ze opbrengt. Als je een beetje je verstand gebruikt dan kun ook jij beredeneren dat er altijd een laatste 10% overblijft. Als je die consequent blijft afvoeren dan is het eindresultaat dat de heel dierlijke productie is afgeruimd. Is dat ook jouw doel?

  Om je eigen woorden te gebruiken: een eerlijk verhaal moet wel genuanceerd zijn!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.