Redactieblog

1896 x bekeken

Varkensmagen en andere lekkernijen

Zondag is het staatsbezoek aan China van koning Willem Alexander en koningin Maxima van start gegaan. Het koninklijk paar heeft er veel zin, alles liep op rolletjes, zeer goed gepland, strak in het tijdschema, ondanks de verkeersdrukte in Peking en vol energie begon de koning aan dit staatsbezoek.

Je doet niet zomaar zaken in China. Het is van groot belang dat je eerst een goede relatie met de Chinezen opbouwt en vervolgens deze zakenrelatie gezamenlijk vorm geeft. Een goed voorbeeld van een doordachte aanpak is de Dutch-SIno-Dairy-Campus (DSDC).  Deze heeft zich zondag op een perfecte wijze gepresenteerd in het bijzijn van de koning en bewindslieden.

Samen onderzoek doen en kennis uitdragen

De dairy campus is opgezet door Royal FrieslandCampina, de relaties van dit bedrijf in China, de WUR en de universiteit van Peking. Later sloten zich daar veevoederleveranciers en fokkerij-organisaties bij aan. Het doel van de campus is samen onderzoek doen, kennis ontwikkelen en kennis uitdragen.

Diergezondheid en dierenwelzijn van belang

Naast presentaties van genoemde partijen heeft 'Cowsignals' ook een presentatie gegeven. De boodschap is duidelijk dat alleen koeien die lekker in hun vel zitten optimaal produceren. Dus ook in China zien we dat diergezondheid en dierenwelzijn van belang zijn. Mogelijk moeten we als vleessector ook eens gaan werken aan vergelijkbare structuren om een duurzame relatie op te bouwen met de Chinese markt.

Belang van samenwerking met China

's Avonds hebben de ambassadeur in China, Aart Jacobi, en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) het belang van samenwerking met China benadrukt. De realiteit is dat Nederland meer importeert uit China dan dat het exporteert. Zuivel en varkensvlees zijn goede voorbeelden van substantiële export naar China. Om met de woorden van de minister van landbouw Sharon Dijksma te spreken: "het is heel goed dat de Chinezen veel hoogwaardige varkensvleesdelen consumeren die in Europa minder worden gegeten".

De eerste lading varkenspootjes van Vion op weg naar China.
De eerste lading varkenspootjes van Vion op weg naar China. Vion


Export varkensvlees naar China

Dinsdag gaat de Nederlandse minister van landbouw overleg voeren met het Chinese ministerie om de export van onder andere varkensmagen en andere producten mogelijk te maken. Het is binnen het ministerie van hoog tot laag duidelijk dat de export van varkensvlees naar China wezenlijk is voor een duurzame varkensvlees productie in Nederland.

Maandag ga ik zelf een slachterij bekijken en een varkensvleesketen van stal tot winkelschap, geïntegreerd in een staatsbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.