Home

Achtergrond

Grüne Woche, netwerkbeurs voor politieke landbouwtop

In Berlijn gaat vandaag de internationale voedings- en landbouwbeurs Grüne Woche van start. Iedereen die ertoe doet in de wereldwijde landbouwpolitiek, is erbij.

Minister Carola Schouten opent vrijdag 18 januari traditiegetrouw het Holland Paviljoen op de Duitse landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn. De Duitse landbouwminister Julia Klöckner en Europees landbouwcommissaris Phil Hogan vergezellen haar.

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner bezocht donderdag 17 januari al, voor de publieksopening op vrijdag, de Grüne Woche in Berlijn. - Foto: Grüne Woche/Volkmar Otto
De Duitse landbouwminister Julia Klöckner bezocht donderdag 17 januari al, voor de publieksopening op vrijdag, de Grüne Woche in Berlijn. - Foto: Grüne Woche/Volkmar Otto

In Schoutens kielzog reist een omvangrijke Nederlandse delegatie mee: vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de belangenbehartiging en de politiek. Het jaarlijkse evenement in Berlijn is traditioneel een netwerkgelegenheid voor iedereen die ertoe doet in de Nederlandse en internationale land- en tuinbouw.

Grüne Woche ontmoetingsplek landbouwministers

Vorig jaar gebruikte minister Carola Schouten de gelegenheid om vertegenwoordigers van de melkveehouderij vertrouwelijk te informeren over een hete kwestie, die vervolgens het hele jaar nog doorsudderde: fraude met identificatie en registratie bij runderen. Daar is het in Berlijn nu niet om te doen.

De Grüne Woche is in eerste instantie een grote voedingsbeurs, waar Duitse en andere worsten in allerlei soorten en maten zijn te zien en te proeven. En waar exporterende Nederlandse bedrijven zich van hun beste kant laten zien. Maar ook dat is niet de reden dat minister Schouten naar Berlijn afreist. In de Duitse hoofdstad komen de belangrijkste landbouwministers van de gehele wereld bij elkaar. Schouten schuift dit weekeinde op uitnodiging van de Japanse landbouwminister aan bij een ontmoeting van landbouwministers van de G20. Ze ontmoet de Europese commissarissen Phil Hogan (landbouw) en Vytenis Andriukaitis (voedselveiligheid) en ze is bij de speech die bondskanselier Angela Merkel houdt over het belang van digitale technieken in de landbouw.

De bondskanselier is te gast op het Global Forum for Food and Agriculture (GFFA), waar zo’n 70 landbouwministers uit de gehele wereld aanwezig zijn. Het is de eerste keer dat de bonskanselier de internationale landbouwministers toespreekt.

Kringlooplandbouw houdt de aandacht van Schouten

Minister Schouten haakte in een persbericht over de in Berlijn gepresenteerde Nederlandse exportcijfers aan bij het thema van het GFFA. De vorig jaar gepresenteerde kringloopvisie is voor de minister een leidraad. Zij haalt daarbij onderzoek van Wageningen UR en het CBS aan, die hebben gekeken naar de kringlopen voor voer en mest op nationale, Europese en wereldwijde schaal. Uitgaande van een mondiale denkrichting, kan de sector de huidige productie, toegevoegde waarde en exportprestaties blijven realiseren.

Dat zal in Berlijn als Schlagermuziek in de oren klinken van Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD); maar Kamerleden Laura Bromet (GroenLinks) en Frank Futselaar (SP) zullen in dat koor niet meezingen. Desalniettemin lopen ook zij vandaag gedwee mee in de optocht over de beurs in het gevolg van de minister. Het bezoek aan de Groene Week is een van de weinige buitenlandse reisjes die de landbouwwoordvoerders uit de Tweede Kamer zich veroorloven. Net als voor de rest van de Nederlanders is het ook voor hen een gelegenheid om te netwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.