Redactieblog

6 reacties

‘Boeren komen nog verder in de loopgraven’

Al zijn boeren het vaak oneens met belangenbehartiger LTO, uit onvrede extremen opzoeken werkt niet.

Boeren voelen zich slecht vertegenwoordigd door hun bonden, zo bleek een tijdje geleden in een serie in dagblad Trouw. Nu komt uit een onderzoek van Agrio naar voren dat 40% van de boeren LTO te slap vindt in belangenbehartiging en sectorpromotie. ‘LTO slaat te weinig met de vuist op tafel’, aldus de onderzoekers.

Ook ik ben het vaak hartstochtelijk oneens met LTO, bijvoorbeeld over dat gejuich bij de afschaffing van het melkquotum (‘bevrijdingsdag’), over hun vergoelijking van misstanden (‘minder insecten? komt niet door ons hoor!’) of over het standpunt in de klimaatmaatregelen (‘veelbelovende technologieën’). Maar ik geef het je te doen, met een kippenhok vol haantjes vergaderen en dan met 1 stem naar buiten treden. Een pausverkiezing lijkt me eenvoudiger.

Lucht, grond en water is van iedereen

Die 40% is over iets heel anders ontevreden. Die vindt dat LTO niet hard genoeg van zich af bijt en te weinig eist dat het eens klaar moet zijn. Dus als er gif in het milieu of stikstof in de natuur zit of als grutto’s verdwijnen, moet LTO volgens deze ontevredenen ontkennen, rectificatie eisen en vooral niet meegaan met milieuvriendelijker plannen.

Nu wil ik niet iedereen over een kam scheren, maar ik denk dat een groot deel van deze 40% terug wil naar een soort verleden toen de boer kon doen en laten wat hij wilde, omdat hij zelf wel wist wat het beste was. Helaas voor hen, vroeger is niet meer.

De grond, de lucht en het water, zelfs de dieren zijn tegenwoordig van iedereen en dus moeten we samen beslissen wat het beste is – hoe moeilijk ook. Daarin heeft LTO een Hercules-taak, maar die moet wel geklaard worden.

Terug naar vroeger is een verontrustend idee

Ik vind het verontrustend dat een grote groep denkt dat dit ‘terug naar vroeger’ succesvol verdedigd kan worden door Thierry Baudet met zijn beweging. Deze man vindt dat het klimaatprobleem niet bestaat, dat we uit de EU moeten en dat de wetenschap linkse kul verkoopt.

Wat moeten boeren met een man die wil breken met profijtelijke handelsblokken?

Wat moeten we met een partij die groot probeert te worden door een fantasie van vervlogen tijden? Wat moeten boeren met een man die wil breken met profijtelijke handelsblokken, nuttige internationale verdragen en universele kennis? Hij lijmt het volk met mooie woorden in ruil voor een stem. Maar het is volkomen duister wat je ervoor terugkrijgt.

Afkeren van LTO, kiezen voor Baudet geen oplossing

Ik weet niet of de afkeer van LTO en de keuze voor Baudet dezelfde voedingsbodem hebben – ik denk het soms wel – maar ik vrees dat deze ontwikkeling rampzalig zal uitpakken. Met zulke voorkeuren komen de boeren nog verder in de loopgraven en zetten ze zich lijnrecht tegenover de wereld waarvan ze zo afhankelijk zijn. Onvrede bestrijd je niet door je af te wenden van de toekomst. De toekomst maak je samen in het contact met de samenleving.

Laatste reacties

 • kanaal

  laat je dan maar doodslaan in je eigen nest ?

 • de-boer-

  wat ik moeilijk vindt van het LTO is het spreekwoord :Niemand kan twee heren dienen.
  we weten nu allemaal wel dat lto ook de overheid als een soort heer dient
  dan blijft er vervolgens een keuze de boer wordt niet meer als een heer gediend
  (mijn mening) als er dan wat in het journaal komt dan ................................ kan je echt zien hoe lto voor ons vecht

 • draaier

  Rinus, ik lees je artikelen vaak met plezier en ben het meestal ook wel met je eens. Ook in dit stukje vind ik sommige delen - met name over dat sommige collega's niet willen zien dat tijden veranderd zijn - prima verwoord. Ten aanzien van FvD sla je de plank hé-lé-máál mis. FvD wil niet breken met handelsblokken, is juist een voorstander van economische samenwerking binnen én buiten de EU. Het wil alleen af van het enorme dictaat dat de EU aan de lidstaten oplegt. De soevereiniteit van Nederland komt in het geding door Europese afspraken over immigratie en dergelijke. Daar treedt FvD tegen op, en gelijk hebben ze. Verder is FvD niet direct een klimaatontkennende partij, maar vraagt zich terecht af of we als mens daar invloed op hebben en vindt de ambities in het klimaatakkoord teveel kosten ten opzichte van de resultaten. Wat heeft het voor zien dat wij hier 500 miljard uitgeven tegen klimaatverandering, maar de grote mogendheden van deze wereld niet meedoen?

  \Eigenlijk mis ik alleen nog het frame van racisme en fascisme en je hebt het Baudet-kwartet compleet.

 • john***

  wat nu als als we straks 500 miljard hebben en uitgegeven en de klimaatverandering zet door? dat het toch niet aan ons gedrag hebben en het geld beter hadden kunnen besteden aan hogere dijken, irrigatie en waterbuffers om onze toekomst veilig te stellen. Als het geld naar die zaken gaten weten we zeker dat we er wat voor terug krijgen de rest is allemaal maar afwachten en volgens mij is de fvd de enige partij die dat ziet.

 • agratax.1

  Wat ik in de meeste gevallen mis bij de discussie over "hoe de wereld zou moeten zijn". De weg die we zijn gegaan om op het huidige punt te komen, vooral de politiek ziet liever niet terug om te moeten erkennen dat ze de verkeerde afslag hebben genomen. Dus nemen ze maar weer een andere afslag in de hoop dat die het doel bereikt. in mijn optiek moet je de geschiedenis kennen om te weten waar je bent (op de tijdlijn) en van daar uit kun je de route naar de toekomst uitzetten. Dat betekent dat zowel de overheid als de boeren moeten willen toegeven dat er misstappen zijn gemaakt in het verleden zonder een van beide als de stouterik weg te zetten. De boeren hebben het gevoel dat zij steeds worden aangewezen door de politiek (overheid) als de groep die al dan niet bewust de zaak in het honderd hebben laten lopen en de beleid makers (overheid) stond er bij en kon er niets aan doen. Ik denk dat deze benadering de boeren steekt en door het superieur gevoel bij de politiek zal het vinden van een oplossing waar iedereen zich in kan vinden lang op zich laten wachten.

 • rverheij

  Als 40% van de lto leden vind dat lto meer daadkracht moet tonen en vooral tegengas geven tegen al die marrianne thieme onzin, dan is echt de nood aan de man zou ik denken.
  Immers het ledenbestand v lto bestaat voor een groot deel uit afbouwende boeren of reeds gestoptte ,gepensioneerde boeren.
  De jaarvergadering in onze kring bevestigd dat beeld in ieder geval.
  Rinus slaat de plank mis, net als lto.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.