Premium
Minister van Landbouw Piet Adema in de Tweede Kamer. - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenAchtergrond

Boerenorganisaties kritisch op mestplan Adema

Reacties

 1. Ik vraag me wel af wiens mening Roy Meyer verkondigt. Volgens mij enkel en alleen de mening van Roy Meyer. Ik ken zat jonge boeren die lid zijn van het NAJK; hen wordt niks gevraagd. Dat betreft ook voor diegene die hier in het bestuur zitten van de lokale AJK afdeling. Ik weet wel zeker dat ze de landelijke lijn van het NAJK….euh ik bedoel Roy Meyer niet delen. Want zijn mening over grondgebondenheid zou betekenen dat het bestaansrecht van zijn eigen leden in deze regio weggevaagd wordt.

 2. Ik begrijp überhaupt niet dat er elke x nog met zulke onbetrouwbaar personen gesproken wordt adema en vd wal is mij idem aan tja dat woord zal ik maar niet vermelden !!

 3. NL mag de excretienormen verlagen. Maar dat is al zeker 2x uitgesteld omdat er nog te veel fosfaatrechten waren. De fosfaatrechten zitten nu (al sinds 2023) onder het fosfaatplafond. Pas de excretiecijfers van stikstof aan en dan is het papieren probleem opgelost. Dit kan ook omdat de huidige excretie norm niet meer overeen komt met de praktijk (lagere N gehalte in mest)

  1. In de nieuwe voorstellen gaat fosfaat naar beneden maar stikstof productie juist om hoog 🙈
   Dus beter toch nog maar niet

 4. Weer een kans voor de neus weg gehaald voor degene die eigenlijk wel willen stoppen. Keer op keer lopen de belangen vertegenwoordigers de echte stoppers voor de wielen. En blijft iedereen zitten waar die zit. Ego en bureaucratie als de
  grootste vervuilers van Nederland.

 5. LTO en agractie leven in hun eigen bubbel
  Veel nee, en derogatie is voorbij
  Najk heeft juridische bijscholing nodig
  Bijvoorbeeld het evenredigheidsbeginsel

  1. Jij was overtuigd dat eu straks boos is om dat Nederland zich niet aan de afspraken houdt en per direct de derogatie afbouw intrekt toch

   Hebben we volgend jaar allemaal 170 kg en fikse generieke korting ?
   Of zou Brussel keer wat soepeler zijn ?

 6. mest van varkenshouders zitten onder het “plafond”. kippenmest die niet op de nederlandse markt komt.
  maar rundveemest kun je ook gewoon exporteren (maar dat moet weer verhit worden, terwijl allerlei producten onverhit in gevoerd worden) een paar duwbakken in de rivier en varen maar in europa is mest tekort.. het “mestprobleem” is een politiek gemaakt “probleem” om de veestapel te halveren… we gaan er allemaal problemen van maken.. (derogatie weg, stikstofgevoelige gebieden aanwijzen, normen naar beneden bijstellen enz..) dit heeft niets meer met bemesting van landbouwgrond te maken.. dit noemen ze boertje pesten..

 7. Nederland heeft bewust de mestproblemen gemaakt. Eerst de melkveehouders in de tang gekregen door de fosfaatrechten in te voeren ( voor behoud van derogatie) en daarna expres foutieve gegevens opsturen naar brussel. Lto stond erbij en deed niet veel. Zelf hadden de hoge bestuurders dik aantal fosfaatrechten en horen ze vaak bij de stoppers. Terug naar de ambtenaren op het landbouwministerie: de linkse cu- landbouwministers hebben bewust de boel belazerd. Hoe nu verder? Stuur mona na de europese verkiezingen naar brussel en laat haar handelen zoals die hongaarse president doet. Gebruik ons recht op een veto en eis een derogatie. Niet netjes, wel effectief.

Beheer
WP Admin