Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Biologische telers willen betere afspraken met conservenindustrie

De conservenindustrie wil in de contractprijzen voor het nieuwe seizoen geen rekening houden met de gestegen kosten van de biologische telers. Deze signalen bereiken biologische akkerbouwers.

Daarom roepen ze ketenpartijen, consumenten, telers en ook de overheid in een open brief op om dit moment aan te grijpen om duurzame afspraken te maken voor de biologische teelt en een goede prijsstelling.

Hogere kosten

De biologische akkerbouwers, verenigd in Bioplant en ondersteund door Biohuis, hebben naast de algemene inflatie te maken met hogere arbeidskosten door krapte op de arbeidsmarkt en hogere energiekosten. De teeltkosten zijn daardoor enorm gestegen. Op dit moment worden nieuwe prijsafspraken voor het komende jaar gemaakt, maar de signalen zijn dat de prijzen niet worden verhoogd.

Het biologische landbouwsysteem moet volgens het Europese beleid een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie naar een duurzame landbouw, met een doel van 25% biologisch areaal in 2030. Biologische akkerbouwers willen daar hun bijdrage aan leveren. Daarbij is de conserventeelt (erwten, bonen, spinazie of suikermais) volgens Bioplant essentieel in hun vruchtwisselingschema’s.

Minder omschakelaars

Op dit moment zou het aantal naar bio omschakelende akkerbouwers afnemen, mede omdat het verdienmodel door tegenvallende prijzen wordt aangetast. De akkerbouwers roepen daarom ketenpartijen, consumenten, telers en de overheid op om dit moment aan te grijpen om duurzame afspraken te maken voor de biologisch teelt en een goede prijsstelling.

Reacties

Beheer
WP Admin