AlgemeenOpinie

Vion heeft heel wat uit te leggen

Het blijft maar rommelen bij Vion. Het bedrijf heeft heel wat uit te leggen aan afnemers en vooral aan de boeren die via ZLTO uiteindelijk eigenaar zijn van het concern.

De meeste aandacht gaat nu uit naar wat in de media alweer ‘vleesfraude’ heet. Of het ‘incident’ met biologisch vlees zoals Vion het zelf noemt, dat woord verdient, zal blijken. Maar het bedrijf heeft de schijn tegen. Ofwel de leiding wist van niets, wat dus betekent dat het de bedrijfsprocessen en interne communicatie niet op orde heeft. Ofwel ze wist het wel, en heeft dan de rest van het land voor het lapje gehouden. Met name Hans Alders, die onlangs aantijgingen van gerommel met Beter Leven-vlees onderzocht en geen misstanden constateerde, staat in zijn hemd.

Tegenover de leden is er nog meer uit te leggen. De terugverkoop (met winst) van aandelencertificaten door de bedrijfsleiding tegen een gecorrigeerde koers, op een moment dat voor betrokkenen al vast stond dat het niet goed ging met het bedrijf, is niet te verkopen. Juridisch niks tegen te doen wellicht, maar de symboliek ervan is erg slecht.

Deze week is het congres van ZLTO. Mooi moment voor kritische leden om de bestuurders aan de tand te voelen over deze kwestie. Vertrouwen bij de basis is een noodzakelijke voorwaarde om de grootste uitdaging van allemaal aan te kunnen: rendement halen in de moeilijke vleesmarkt.

Beheer
WP Admin