AlgemeenAchtergrond

Cees ’t Hart nummer 1 in AgriTop 50

Doetinchem – FrieslandCampina-topman Cees ’t Hart is de meest invloedrijke persoon in de Nederlandse agrisector. Hij staat bovenaan in de AgriTop 50, de ranglijst van agrarisch Nederland die Boerderij jaarlijks presenteert.

’t Hart volgt ZLTO-voorzitter Hans Huijbers op, die vorig jaar de ranglijst aanvoerde maar nu op een tweede plaats is geëindigd. Derde is, net als vorig jaar, Aalt Dijkhuizen, scheidend voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen UR. De ranking is bepaald op basis van een mix van persoonlijke kwaliteiten, wapenfeiten in het afgelopen jaar en omvang van de organisatie.



De goede resultaten van FrieslandCampina zijn een belangrijke factor in het succes van ’t Hart, maar hij scoort ook hoog op de onderdelen ‘netwerk’ en ‘groeipotentieel’. Verder staat de zuivel er goed voor en is er nog ruimte voor groei. ’t Hart was ook in 2011 lijstaanvoerder. Zijn opvolger Huijbers, naast ZLTO-voorzitter ook de hoogste bestuurder van Vion, kon het tij bij het vleesconcern niet keren. Vion viel afgelopen jaar uiteen.



Hoogste nieuwe binnenkomer is staatssecretaris Sharon Dijksma op nummer vijf. Zij staat nog maar net onder LTO-voorzitter Albert Jan Maat. De lijst telt naast Dijksma nog drie vrouwen; Louise Fresco (12); Helma Lodders, VVD Tweede Kamer (32) en Marianne Thieme, PvdD Tweede Kamer (39).



SGP’er Elbert Dijkgraaf is met een zeventiende plaats het hoogst genoteerde Kamerlid.

Cees ’t Hart

Het is een topjaar voor de zuivel en de met afstand grootste zuivelonderneming FrieslandCampina draait als nooit tevoren. ‘Succes is een mix van een aantal zaken, waaronder een goede voorbereiding en kansen die zich voordoen”, reageert ’t Hart enigszins bescheiden. “We hebben hard gewerkt, maar dit jaar zat ook veel mee bij ons. Overigens wil ik ook een kanttekening maken bij jullie observaties over wat succes is bij ons. Jullie kijken altijd heel sterk naar onze garantieprijs, maar bedenk wel: dat is juist iets waar wij als bedrijfsleiding helemaal niets aan kunnen doen. De formule van de garantieprijs staat vast. De hoogte van die prijs wordt bepaald door onze omgeving. De prestatietoeslag, die jullie nabetaling noemen, toont wel hoe goed we het doen in de markt. Ik kan nog niet zeggen hoe hoog die prestatietoeslag wordt, maar toch.” ’t Hart constateert dat de strategie, uitgezet in Route2020, zich nu uitbetaalt. ‘We zien dat vooral de mix van activiteiten als totaal een mooi resultaat geven.’

Hans Huijbers

‘Ik wil, kan en durf te kiezen – en ook snel als het moet.” Hans Huijbers liet afgelopen jaar zijn invloed gelden. Hij stuurde aan op een pijnlijke maar vermoedelijk noodzakelijke reorganisatie van de ZLTO. En hij koos voor verkoop van Vion Ingredients, waar onder meer destructiebedrijf Rendac onder valt. Het was niet eenvoudig, geeft hij toe. “Ik ben wel een emotioneel mens. Rationeel vond ik het noodzakelijk bij ZLTO afscheid te nemen van misschien zestig mensen, maar het zijn natuurlijk wel besluiten waar je naar huis rijdend over blijft malen. Hetzelfde geldt voor de verkoop van Vion Ingredients. Het is een goede deal 
geweest maar gevoelsmatig doet het pijn.”

Dat hij hoog op de lijst staat, doet Huijbers niet zo veel. “Mijn vader heeft me sterk het gevoel meegegeven dat je nooit tegen mensen moet opkijken. ‘Op de wc stinken ze allemaal’, zei hij dan.”

Aalt Dijkhuizen

‘Ik ben niet iemand die werkt om op rijtjes te komen. Ik werk met hart en ziel voor de food- en agrisector. Als ik dan in zo’n rijtje kom, is dat mooi, maar het gaat om het werk.’



Dijkhuizen blijft ook na zijn afscheid in Wageningen betrokken bij food en agri. Hij stelt dat de Nederlandse agrosector er goed voor staat. ‘Er is een aantal sectoren dat een sterke toekomst tegemoet gaat. Als eerste de voedingstuinbouw. Waar ik in de wereld ook kom, daar is altijd de vraag hoe we dat in Nederland toch doen met die glastuinbouw. En er is altijd vraag naar zuivel.  Nu wordt die wereldwijde vraag wel een beetje gevoed doordat Chinezen hun eigen productie niet meer vertrouwen. De Chinese vraag naar zuivelproducten geeft Nederland een dikke pluim. Want in ons product hebben ze niet voor niets alle vertrouwen.’



Maar ook de vleesveehouderij heeft volgens Dijkhuizen goede perspectieven, evenals de akkerbouw. Maar er schort wel iets aan in Nederland: ‘Wat wij doen is de voorlopers afremmen. We remmen nieuwe technologie af, terwijl we hun juist de kans moeten geven om meer te doen met minder. Het is alsof we kleinere bedrijven willen omdat de grote zoveel vervuilen, alsof mijn vader eind jaren ’60 met 36 koeien het 
beter deed dan de melkveehouders nu. Onzin. Onderzoeken laten juist het tegendeel zien.”

 

Lees uitgebreide interviews met de top-drie in het speciaalnummer van Boerderij Ambitie dat deze week verschijnt en bij alle lezers van Boerderij Vandaag wordt bezorgd.

Beheer
WP Admin