Archieffoto van het optreden van de NVWA bij een uitbraak van vogelgriep in Flevoland. - Foto: Henk Riswick PluimveeNieuws

​Aeres MBO Barneveld getroffen door vogelgriep

Bij Aeres MBO in Barneveld (Gld.) is bij watervogels vogelgriep vastgesteld. Zo’n 1.250 stuks pluimvee zijn geruimd. Op de school worden studenten dierverzorging opgeleid.

De besmetting kwam aan het licht na monstername door de NWA. De watervogels zaten in een afgeschermde binnentuin, maar wel buiten. Naast de watervogels zijn ook de kippen op de locatie geruimd.

Volgens commercieel directeur Sabrina Barmentloo waren er tijdens de ruimingen, die dinsdagavond 6 september begonnen, geen studenten aanwezig. Ze zijn wel direct door de school geïnformeerd via de mail. Het onderwijs gaat gewoon door. “De opleiding bestaat gelukkig niet alleen uit praktijklessen. Misschien dat die nu op een andere locatie gaan plaatsvinden. Collega’s gaan daarnaar kijken. In elk geval gaan we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de studenten geen achterstand oplopen.”

Vervoersverbod Barneveld

In de 1-kilometerzone rond Aeres MBO Barneveld ligt één pluimveebedrijf, dat zal worden gescreend op vogelgriep en de komende 14 dagen worden gemonitord op ziekteverschijnselen. Dat geldt ook voor de 29 andere pluimveebedrijven in de 3-kilometerzone.

Nog eens 258 andere pluimveebedrijven in het 10-kilometergebied krijgen te maken met een vervoersverbod. De meeste van die bedrijven waren al met een vervoersverbod geconfronteerd. Vrijdag 2 september was er in Barneveld namelijk ook al een uitbraak, bij een legbedrijf met 41.000 kippen. In de 10 kilometer rond die besmetting lagen 220 pluimveebedrijven.

Uitbraak in Laar

Net als vrijdag 2 september is er bovendien in Duitsland vlak bij de grens met Nederland vogelgriep vastgesteld. De uitbraak in Laar, vlak bij Gramsbergen (Ov.) betekent dat er ook in een deel van Overijssel en Drenthe een vervoersverbod van kracht wordt.

Beheer
WP Admin