De afgelopen dagen wordt de pluimveesector opgeschrikt door een opleving van het aantal uitbraken van vogelgriep. - Foto: Peter Roek PluimveeNieuws

Vervoersverbod door Duitse uitbraak net over grens

De uitbraak van vogelgriep vrijdag 2 september in Hebelermeer in Duitsland heeft ook gevolgen voor Nederland. Het 10-kilometergebied loopt tot aan de rand van Emmen (Dr.).

In die zone geldt een vervoerverbod voor vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Bovendien geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel.

De afgelopen dagen wordt de pluimveesector opgeschrikt door een opleving van het aantal uitbraken: in Blija (Fr.), Barneveld (Gld.), Ried (Fr.), Bunschoten-Spakenburg (U.) en dus in het Duitse Hebelermeer. Omdat de bewakingszone rond de derde besmetting in Dalfsen zaterdag 3 september is ingetrokken zijn er nu dertien gebieden met een vervoersverbod, waarvan enkele in de Gelderse Vallei elkaar overlappen.

Procedures vervoer

Om de activiteiten toch zoveel mogelijk te kunnen voortzetten, zijn er procedures voor het vervoer van pluimvee en producten, te vinden op de website van branchekoepel Avined. Sector en overheid wijzen doorgaans binnen 72 uur een slachterij, een pakstation en een eierverwerker aan waarnaartoe vervoer onder bijzondere voorwaarden toch mogelijk is.

Corridors

Als een slachterij in het 10-kilometergebied gevestigd is, wordt een corridor ingesteld waarlangs transport mag plaatsvinden. Er zijn nu corridors naar W. van der Meer en Zonen in Dronryp, Van Den Bor Pluimveeslachterij in Nijkerkerveen en Jan van Ee in Stroe.

Beheer
WP Admin