In Blija was begin januari ook al vogelgriep geconstateerd. - Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Vogelgriep in Barneveld, Blija en Bunschoten

De Gelderse Vallei is opnieuw getroffen door vogelgriep.

Een legbedrijf in Barneveld blijkt met AI besmet. Ook in andere delen van het land zijn er uitbraken. In Blija (Fr.) is vogelgriep vastgesteld bij een vleeskuikenbedrijf en in Bunschoten-Spakenburg bij een hobbyhouder met sierwatervogels.

Op de locatie in Barneveld worden 41.000 kippen geruimd. In de 1-kilometerzone liggen geen andere pluimveebedrijven, dus er zijn geen preventieve ruimingen. 34 pluimveebedrijven in een straal van 3 kilometer van het besmette bedrijf worden gescreend op vogelgriep en gedurende twee weken intensief gemonitord. Het vervoersverbod in het 10-kilometergebied heeft gevolgen voor nog eens 220 pluimveebedrijven.

Vogelgriep in Blija; 66.000 kuikens geruimd

In Blija worden 66.000 kuikens geruimd. Twee pluimveebedrijven in de buurt worden gescreend en gemonitord. In de 3-kilometerzone zijn ook nog twee leegstaande pluimveebedrijven. Het vervoersverbod treft nog eens acht pluimveebedrijven.

In Bunschoten-Spakenburg worden zo’n 150 vogels geruimd. Twee bedrijven binnen 3 kilometer van de uitbraak worden gescreend op vogelgriep en er wordt twee weken lang extra gecontroleerd op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. Het vervoersverbod treft nog eens twintig pluimveebedrijven.

Ophokplicht vanwege vogelgriep

Zowel Barneveld als Blija en Bunschoten-Spakenburg liggen in regio’s waar de ophokplicht nog van kracht is. In Blija was begin januari ook al vogelgriep geconstateerd. Toen werden 172.000 vleeskuikens geruimd. Bovendien werden toen 38.000 vleeskuikens preventief geruimd bij een nabij gelegen vleeskuikenbedrijf van dezelfde eigenaar. In Barneveld gaat het om de derde uitbraak dit vogelgriepseizoen.

Lees ook commentaar vakblad Pluimveehouderij: Gamechanger bij vogelgriep vereist vaccinatie

Beheer
WP Admin