NVWA: Nieuwe regels knaagdierenbestrijding nog niet goed nageleefd
Bedrijven die plaagdieren zoals ratten en muizen bestrijden op boerenbedrijven, leven de regels niet goed genoeg na. Dat zegt de NVWA, die begin dit jaar is gestart met toezicht op de naleving van de regels voor knaagdierenbedrijven op boerenbedrijven. Resultaten zijn nog niet beschikbaar, maar de toezichthouder meldt desgevraagd wel dit: “…over het algemeen ziet de NVWA dat voor de naleving van de IPM werkwijze door plaagdierbeheersbedrijven binnen verschillende sectoren qua toepassing en registratie nog aanzienlijke verbetering nodig is.”
In 2023 zijn strengere regels van kracht geworden voor bestrijding van ratten en muizen. Bestrijding moet volgens het zogeheten IPM (integrated pest management). Gifgebruik is daarin sterk aan banden gelegd. Inzet van rodenticiden (ratten- en muizengif) mag alleen als laatste redmiddel. De oude licenties voor gifgebruik gelden niet meer, de gebruiker moet nu aan zulke strenge voorwaarden voldoen dat in de praktijk alleen professionele bedrijven nog gif mogen gebruiken. Tot eind vorig jaar gold een soort overgangstermijn waarin middelen met een oud etiket nog mochten worden opgebruikt. Hierdoor zijn de regels in feite pas dit jaar echt van kracht geworden, en is de NVWA ook gaan controleren.
Als de NVWA bij een inspectie signalen van overtreding ziet, wordt de ILT ingeschakeld, dat is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Beide inspectiediensten zijn nu in gesprek met organisaties van plaagdierenbestrijders.
Afwikkeling affaire met Racumin Foam
Vorig najaar was er een incident met het muizenmiddel Racumin Foam (werkzame stof coumatretralyl) op een veebedrijf. Sporen van de gifstof werden gevonden in de lever van een kalf. Daarna zijn 46 veebedrijven uit voorzorg tijdelijk stilgelegd. Het middel was door het bestrijdingsbedrijf niet op de juiste manier ingezet, waardoor er dieren aan zijn blootgesteld. Bij enkele bedrijven is een steekproef gehouden om te kijken of de gifstof in de melk, vlees en organen van de dieren zat.
De NVWA meldt nu dat melk en vlees vrij bleken te zijn, maar dat de stof wel in organen van sommige dieren zaten. De levers van deze dieren werden tijdens de duur van vervolgonderzoek buiten de voedselketen gehouden. Toen bleek dat de waardes onder de toegestane limiet zaten, is die maatregel gestopt. Sommige bedrijven waar vervolgonderzoek nodig was, zijn wekenlang (gedeeltelijk) geblokkeerd geweest, aldus de NVWA. Het betreffende bestrijdingsbedrijf wordt strafrechtelijk vervolgd. Ook heeft de ILT een last onder dwangsom opgelegd.
oude licenties voor gif gelden niet meer. maar wel uitgeven, voor degene er moeite en energie in hebben gestoken en betaald zijn… en dan sorry, geld niet meer. (zo onbetrouwbaar/ geniepig/ hufterig is de overheid)