Akkerbouw

Nieuws 971 x bekeken

'Effectieve test opsporen zwarte vlekken in peen'

Apeldoorn – De test voor het opsporen van zwarte vlekken in peen heeft een betrouwbaarheid van 85 procent. Dat melden coöperatie Agrifirm Plant en laboratorium NSure. De bedrijven lanceerden in september 2013 een nieuwe testmethode voor het vroeg inschatten van het risico op zwarte vlekken in bewaarpeen, de StoreNSure Peen. Volgens de bedrijven zijn de resultaten van het afgelopen seizoen zeer positief.

De waardering van telers is hoog en in de extra validatie kwam een betrouwbaarheid van 85 procent naar voren.

Als peen is geoogst zijn de schimmels die de zwarte vlekken veroorzaken niet zichtbaar maar wel aanwezig. De StoreNSure-Peentest meet de activiteit van de genen die actief worden als de peen besmet raakt met de schimmels. De mate van de activiteit van deze genen geeft aan in hoeverre een partij peen risico loopt op het ontwikkelen van zwarte vlekken. Volgens de bedrijven is de test eenvoudig uit te voeren en is slechts een klein beetje wortelsap nodig.

Om de betrouwbaarheid van de test vast te stellen, is bij zestig partijen peen op drie momenten gedurende het bewaarseizoen een visuele beoordeling uitgevoerd. De uitslag van de StoreNSure-test komt voor meer dan 85 procent van de partijen overeen met de visuele beoordeling. De bedrijven noemen dat een uitstekend resultaat.

NSure hield ook een enquête onder telers die de test hebben gebruikt. Bijna 75 procent geeft aan dat de StoreNSure-test een waardevolle aanvulling is op de eigen waarneming, omdat de test meer inzicht geeft in het risico op zwarte vlekken. NSure wil de toepassing van de test verder uitbreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.