Akkerbouw

Nieuws 3481 x bekeken 12 reacties

Rusland wil limiet aan buitenlandse graanhandelaren

Moskou – Rusland overweegt maatregelen te nemen die de invloed van grote buitenlandse bedrijven op de Russische graanmarkt beperken. Dat meldt persbureau Agra Europe op basis van Russische media. Eén maatregel zou de oprichting van een nieuw staatsbedrijf in de graanhandel zijn. Deze onderneming zou de plaats innemen van de noodlijdende Siberische Agrarische Houdstermaatschappij (SAHO).

De Nationale Unie van Graanproducenten opperde het idee voor een dergelijk staatsgraanhandelshuis onlangs in een petitie aan landbouwminister Nikolai Fyodorov. Russische media speculeren over een partij die meer dan 500.000 hectare graan onder controle zou hebben. Het Russische ministerie van landbouw toonde zich eerder voorstander van een collectief graanbedrijf voor Rusland, Oekraïne en Kazachstan, mits deze past binnen de regels van Wereldhandelsorganisatie WTO, waartoe Rusland in 2012 toetrad.
Volgens voorzitter Paul Skurihin van de Unie hebben buitenlandse partijen als ADM, Bunge, Cargill en Glencore al 60 procent van de graanmarkt in handen. Ze kunnen volgens Skurihin prijzen manipuleren omdat ze logistieke netwerken runnen en toegang hebben tot goedkope leningen. De voedselzekerheid in Rusland zou in het geding zijn. Toen enkele jaren geleden de Russische oogst mislukte, legde Rusland de export tijdelijk stil om te voorkomen dat de binnenlandse veehouderij tegen voertekorten zou aanlopen.
De staat kan er ook voor kiezen de bestaande United Grain Company uit te breiden. Hierin heeft de Russische staat reeds een aandeel van 50 procent. Rusland geldt met een exportvolume van 22 miljoen tot 27 miljoen ton per jaar tot één van de grootste exporteurs van graan.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Die weten hoe het werkt , Laten het daarom niet gebeuren.
  Poetin weet hoe de hazen lopen. Westers'e regeringen kakelen er maar een eind op los ,groen ,veilig ,leuk. Vergeten dat de Multinationals ondertussen de macht overnemen. En als ze vallen, moet het volk ze helpen. langer werken opa en oma in de poep luier Waarom ,omdat onze leiders onbenullen zijn.STEM NIET op die lapzwansen dan maar PVV.

  helpen omdat er geen leiders zijn die het over kunnen nemen

 • Peerke1

  Dan zal de graanprijs wel zeker stijgen. De producenten gaan hun krachten bundelen. Misschien kunnen wij nog iets leren van die Russen.

 • joannes

  Hier zie je maar weer dat Putin zo dom nog niet is. Hij begrijpt dat als je geen weerstand bied aan de Multinationals die hun winsten naar een smalle groep eigenaren en natuurlijk de, door staatsbanken gereguleerde, pensioenfondsen, je een keer honger zal lijden en waarschijnlijk met een lege portemonnee eindigt.

 • Windei

  Als we een beurs oprichten, waar alleen producenten kunnen aanbieden en alleen eindverbruikers kunnen kopen staat heel die maffia buiten spel!

 • Windei

  Als we een beurs oprichten, waar alleen producenten kunnen aanbieden en alleen eindverbruikers kunnen kopen staat heel die maffia buiten spel!

 • agratax2

  de vraag is wat zijn Buitanlandse bedrijven? Zijn dit alle bedrijven die in het buitenland gevestigd zijn? Dan krijgt Poetin nog een hele klus met zijn rijke vriendjes, die nagenoeg allemaal hun kapitaal via de Zuid As of via London laten lopen. Brievenbus bedrijven dus, maar het zijn wettelijk wel buitenlandse bedrijven. Ik zou wel eens willen, hoe Poetin hier over denkt.

 • ed12345

  Het zou me ten hoogste verbazen als ADM ,Bunge en Cargill geld lenen ,deze jongens openen hun boeken voor NIEMAND en kunnen zich zelf heel goed bedruipen
  Voor de rest heb ik sterk het gevoel dat Poetin een vernieuwde Soviet Unie voor ogen heeft

 • Jan Cees Bron

  Peerke, de vraag is of primaire producenten beter af zijn bij een groot staatsgraanbedrijf waarin mogelijk politieke vrienden van de regering belangrijke (en profijtelijke) posities krijgen.

 • Jan Cees Bron

  Ed, geheimzinnig zijn ze zeker en ik denk dat ze inderdaag over veel financiële reserves beschikken. Voor ADM en Bunge geldt wel dat ze als beursgenoteerde bedrijven in elk geval wát opening van zaken moeten geven. Denk je dat ook in Europa behoefte is aan meer 'tegenmacht' voor dergelijke miljardenconcerns?

 • agratax2

  Ed12345. Of Poetin een nieuwe Sovjet staat voor ogen heeft, denk ik niet. Hij wil wel de persoonlijke controle over Oost en Midden Europa incl. stukken van Azie.
  Praten we over de handel die hij meer wil controleren door de grote buitenlandse monoplisten in te binden kan ik me iets bij voorstellen. Alle winst gemaakt op handel in bv. graan gaat naar de hoofdvestiging van het bedrijf en daarmee is de belastingplicht in Rusland weg en dat betekent geen belasting op winst gemaakt in of met producten uit Rusland. Poetin zal nog veel belasting geld nodig hebben voor zijn dure hobbies en daar komt bij, dat hij en zijn vriendjes nog steeds geen of veel te weinig belasting betalen en die miljoenen arme Russen brengen echt niet voldoende belasting in het laatje om de infrastructuur, pensioenen, gezondheidszorg etc. op een modern peil te brengen.

 • koestal

  cargill is niet te beinvloeden

 • ed12345

  Jan Cees hebben we tegenhangers nodig in graanhandel?
  Ja natuurlijk, dat zijn de Coop's Hier in Canada hebben we de Canadian Wheat Board (boeren zijn niet meer verplicht tarwe aan hen te verkopen )en de Coop die zijn ook groot maar ik denk dat ze onder tafel met Louis Dryfus ,Continantal (Fam Fribourg) , Cargill nodig hebben om echt met grote klanten als Egypte ,Rusland of China zaken te doen

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.