Ganzen op Schiermonnikoog. – Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Zuivelcoöperatie Schiermonnikoog en Vogelbescherming zoeken samenwerking

De melkveehouders van Zuivelcoöperatie Schiermonnikoog en Vogelbescherming Nederland gaan samenwerken om de weidevogels op het eiland beter te beschermen. Doel is om het areaal kruidenrijk en natter grasland op het eiland te laten groeien, om zodoende ook het leefgebied voor de weidevogels te vergroten. Dat meldt Vogelbescherming Nederland.

“Concreet ontvangen we een vergoeding voor de promotie en ontwikkeling van onze kaas”, zegt melkveehouder Peter Visser, voorzitter van de zuivelcoöperatie. Een woordvoerder van de Vogelbescherming licht toe dat de ondersteuning bedoeld is voor fysieke maatregelen om het leefgebied van weidevogels te verbeteren en de effecten hiervan te monitoren.

Vogelvriendelijke kaas

Zuivelcoöperatie Schier is opgericht als antwoord op de landelijke opdracht de stikstofuitstoot te verminderen. De melkveehouders op het eiland zochten een manier om met minder vee, en meer balans tussen het boeren en de natuur, toch een goede boterham te kunnen verdienen. Dit willen ze realiseren door zelf onder meer ‘vogelvriendelijke’ kaas te gaan maken en verkopen, om op deze manier meer waarde te halen uit hun melk. De kaas, die momenteel nog op het vaste land wordt geproduceerd, is inmiddels verkrijgbaar bij 75 winkels door heel Nederland en een winkel op Schiermonnikoog zelf.

Vogelbescherming Nederland ziet Schiermonnikoog als een van de belangrijke weidevogelgebieden in Nederland met een relatief groot aantal broedparen van de scholekster en kievit. De aanwezige broedparen van tureluur en grutto zijn iets minder, maar stabiel. Dit laatste zou een gevolg zijn van het feit dat Schiermonnikoog een foerageergebied is voor winterganzen.

Vanaf half juni maaien

Melkveehouders op het eiland kunnen pas half juni voor het eerst maaien. Dat is in principe gunstig voor de weidevogels, ware het niet dat het graasgedrag van ganzen tot kale vlaktes leidt waarin weidevogelkuikens alleen in greppels en bermen schuilmogelijkheden vinden. Het ontbreken van kruiden en bloemen betekent ook veel minder insecten voor de weidevogelkuikens. Vooral de tureluur en grutto ondervinden daar volgens de Vogelbescherming nadeel van. Vogelbescherming ziet kansen om het leefgebied van de kuikens te verbeteren. Een groot voordeel voor de nesten en kuikens van weidevogels op het eiland is het ontbreken van vossen en marters.

De samenwerking is in principe voor onbepaalde tijd, laat de woordvoerder weten. De samenwerking wordt ondersteund vanuit het programma Wij&Wadvogels, een meerjarig samenwerkingsprogramma van zeven natuurorganisaties voor herstel van gezonde vogelpopulaties in het Waddengebied. Wij&Wadvogels wordt financieel mogelijk gemaakt door het Waddenfonds.

Beheer
WP Admin