AkkerbouwOpinie

Winterwerk

Wij zijn bezig om zelf een kiepwagen te bouwen naar Nederlands model. Als die af is, hebben we de volgende klus al op het oog.

We werken in de lange winter nieuwe teelt- en werkmethoden uit, maar daarnaast zitten we ook niet stil. Naast het reguliere onderhoud aan het machinepark en het sorteren van de uien en sjalotten hebben we ook deze winter weer een speciaal project aangepakt in de werkplaats. Wij zijn op dit moment bezig om zelf een kiepwagen te bouwen naar Nederlands model.

Oude tandemasser aangepast

Er zijn hier ook wel kiepwagens te koop en je kunt ze ook zelf wel importeren uit Nederland. Maar dat past niet in ons budget. Dus hebben we besloten om er zelf maar een in elkaar te zetten. We hadden nog een paar tandemas-wagens met vlakke laadvloer staan die we weinig gebruikten. We vervangen dus die laadvloer voor een kiepbak van ongeveer 9 ton. Hiermee besparen we dermate veel kosten dat onze uren in de werkplaats goed ‘betaald’ worden.
Deze kieper hebben we komend najaar nodig voor de oogst van de bieten. Die gaan we zelf doen met een uit Nederland geïmporteerde 3-rijïge rooier. Deze wat kleinere wagen is dan met name bedoeld voor het doorsteken. De kieper die we hier in de buurt kunnen huren, is daar niet geschikt voor vanwege te brede banden en afwijkende spoorbreedte.
Het is een heel mooi project en het komt er heel goed uit te zien al zeg ik het zelf. Een fotoreportage over de hele bouw komt te zijner tijd nog op Boerderij.nl.

Ook in huis aan de slag

Naast de kieper hebben we ook nog een andere, niet bepaald reguliere klus op het programma staan, namelijk het renoveren van de badkamer. Veel ‘boerinnen’ zullen het wel herkennen: alles gaat altijd weer ‘naar achter’ en dingen in huis komen altijd op de tweede plaats. Dat is hier ook doorgaans niet anders, maar nu waren Til en ik het er wel over eens dat het echt wel tijd was om de badkamer een facelift te geven. We willen alles zelf doen om de kosten in de hand te houden.

Nou werk ik veel liever met ijzer dan met andere bouwmaterialen maar ach, dit zal ook wel weer goed komen. Gelukkig beschikken we, zoals bijna iedereen hier, over een tweede badkamer. We kunnen er dus rustig de tijd voor nemen.
Zodoende zijn we afgelopen week maar eens wezen shoppen bij The Home Depot, een grote bouwmarkt. De douchecabine en de vloer- en wandtegels, het toilet en de verdere bijkomende apparatuur zijn nu uitgezocht. We worden weer sloper, timmerman, tegelzetter, loodgieter en elektricien tegelijk.

Ja, als boer zijnde moet je een beetje van alle markten thuis zijn en zul je ook moeder de vrouw haar wensen wel eens in moeten willigen. Maar in dit geval was er weinig voor nodig om mij te overtuigen van de noodzaak.
Straks is iedereen weer blij!

Beheer
WP Admin