Foto: Canva.com AlgemeenColumn

‘Wie rood staat, kan niet vergroenen’

Overheden subsidiëren, banken stimuleren, maar ondernemers die daadwerkelijk innoveren, staan er vaak alleen voor. Het doorbreken van deze vicieuze cirkel is een prestatie op zich.

Demissionair minister van Landbouw Carola Schouten is van mening dat banken een proactieve rol moeten spelen in de omslag van de landbouwsector. Ze vindt dat financiële instellingen rekening moeten houden met voorzienbare risico’s bij het verstrekken van financiering.

En dat is nu precies waar de schoen wringt. Banken die innovators willen financieren, kunnen als het erop aan komt bij de rechter ongelijk krijgen als zij een financiering verstrekken aan een ondernemer die, in de aanloop naar financieel succes, een aantal verliesjaren achter de kiezen heeft. Deze regelgeving drukt daardoor een grote stempel op de financieringsbereidheid of –onbereidheid aan voorlopers.

Doorzettingsvermogen

Het uitwerken van een duurzaam concept en het introduceren ervan in de markt, kost minimaal vijf jaar. Ondernemers die daarbij geen gebruik maken van subsidie, maar wel sterk geloven in hun innovatie, zullen deze ontwikkelperiode zien als investering. Met voldoende eigen vermogen en een enorme dosis doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen, kunnen zij ver komen. Echter, als de vinkjes die in de systemen van banken niet groen worden, gaat een financieringsaanvraag uiteindelijk met een dikke rode vlag naar de afdeling Risk.

De toegevoegde waarde van weleer, waarbij de accountmanager zich sterk maakte voor de persoonlijke situatie van de ondernemer, is zo goed als verdwenen. De man of vrouw in deze functie kan je behoorlijk teleurstellen en er zelfs voor zorgen dat je de innovatie niet doorzet. Dit vind ik een kwalijke zaak.

Lef nodig

Zelf heb ik de afgelopen week een paar stappen in de hiërarchie van diverse banken overgeslagen om erachter te komen of er verbetering mogelijk is. Banken faciliteren verduurzamingsinitiatieven, maar ondernemers die deze zouden kunnen uitvoeren, voelen zich daarmee onvoldoende verbonden. Tijdens deze contacten bleken de doelstellingen van deze banken, van de groenfinancieringen en van innovatieve ondernemers verrassend dicht bij elkaar te liggen. De grote uitdaging is om elkaar binnen de verstikkende regelgeving te kunnen en willen vinden. Daar is lef voor nodig. Van beide kanten.

Reacties

  1. Het woord “duurzaam” wordt in de meeste gevallen gebruikt waar “politiek correct” zou moeten staan.

  2. Ach je kunt allerlei idealistische beschouwingen orakelen, maar als je ’t zelf niet kunt betalen, laat die ellende dan toch gewoon uit je hoofd en aan een ander over.
    Alleen boeren willen voor niks werken- en zich uit laten melken- hoor. De rest van de samenleving wil graag voor weinig eten en in de natuur bivakeren. Hetgeen trouwens hun goed recht is als dat lukt.

  3. De rente is erg laag. Als een investering meer rendement geeft dan 2% dan zal de bank wel meedoen. Doet de bank niet mee dan is het rendement dus lager dan 2%. Zelf moet je dan die investering ook niet willen.

  4. In jouw verhaal raak je een aantal zaken die inderdaad een rol spelen bij de financierbaarheid van verduurzamen in het algemeen. Uiteindelijk valt en staat het met een bestendig verdienmodel. Wanneer een bank geld uit leent voor een bepaalde periode dan wil de bank er van overtuigd zijn dat de gene aan wie het wordt uitgeleend in staat is om het bedrag gedurende of aan het eind van die periode terug te betalen.
    De uitdaging zit hem met name in de transitieperiode. Dus de fase tussen het huidige verdienmodel en het volwaardig draaien op het duurzamere verdienmodel. De bank vindt het, mede gevoed door regelgeving heel lastig wanneer die periode te lang duurt.
    Ik ben er van overtuigd dat banken niets liever zouden doen dan mee helpen met de verduurzaming. Maar hierbij kunnen en mogen ze de bestendigheid op korte en lange termijn niet uit het oog verliezen. Ik ben er ook van overtuigd dat met een goed plan veel mogelijk is. Juist door die relatiemanagers mee te nemen op jouw reis!

    Mijn advies, ga samen met de bank(ier) op zoek naar de mogelijkheden!

  5. De grondgebonden groeier is zo groen als wat, en heeft de bank flink aan t’werk gezet (voor zichzelf) de afgelopen jaren, zo doorgaan dus.

  6. Voor banken is investeren in al te risico volle bedrijven, dat zijn ook innovatieve bedrijven, niet meer acceptabel wegens alle nieuwe regelgeving ter bescherming van de spaarder en de banken zelf.
    Wil j e als ondernemer je Vergroening toch doorzetten als je zelf niet voldoende geld vrij hebt is er maar 1 oplossing Crowd funding m.a.w. voldoende mensen vinden die ook geloven in je vergroeningsplan en bereid zijn een deel van hun spaargeld in te zetten voor jouw en hun ideaal. Bijna alle banken hebben contact met Crowd funding organisaties. Laat het duidelijk zijn, dat deze organisaties doorgaans een stevige rente vragen voor hun geldschieters. Misschien is het beter om voldoende “Groenen” te mobiliseren om de (ook door hen gewenste) omschakeling te financieren tegen een minimale rente of vergoeding in natura.

  7. trek gewoon een verstandige conclusie.
    als het weer met geleend geld moet, begin er niet aan beginnen.
    wees toch wijzer, laat die bank toch verrekken.

Beheer
WP Admin